nlc.hu
Sztárok

Meghalt Pierre Cardin

Elhunyt Pierre Cardin

A legendás divattervező 98 éves volt, és egy Párizs közelében lévő kórházban hunyt el.

Pierre Cardin Olaszországban született Pietro Cardiniként 1922-ben egy borkereskedő hetedik gyerekeként, és már 22 éves korában Párizsba költözött, ahol a Paquin divatháznál helyezkedett el, de négy évvel később már A szépség és a szörnyeteg című film jelmezeit tervezte. Ezután Christian Diornál helyezkedett el. Üzleti érzéke már itt bebizonyosodott, és leginkább emiatt tudott kiemelkedni a többi divattervező közül – írja a Telex.

Pierre Cardin barátai körében egy szeptemberi évfordulós ünnepségen (fotó: Profimédia)

Pierre Cardin barátai körében egy szeptemberi évfordulós ünnepségen (Fotó: Profimédia)

A Cardin birodalom a kétezres évek elejére már 800 cégből állt, melyek 180 országban voltak jelen, és legalább kétszázezren dolgoztak a céghálózatban. Szállodákat, kastélyokat is birtokolt, sőt négy saját színháza is volt, és médiaérdekeltségekkel is rendelkezett. Sade márki dél-franciaországi kastélya is az ő tulajdonában állt. Úttörőnek számított abban, hogy a márkanevével licencüzletek nyitásához járult hozzá, és messze nem csak a divatvilágban mozgott. Vállalkozásai bútoroktól és porcelánoktól kezdve elektromos cikkeken át egészen karórákig rengeteg területen voltak jelen. 1965-ös André Courrèges tervezővel közös elhíresült párizsi bemutatóján elsőként küldött gumicsizmás manökeneket a kifutóra, fényes, műanyag kabátban és nadrágban. Ugyancsak ő hozta divatba a kötényruhát, de a légikísérők öltözködésére is hatással volt.

Hírek a divat világából:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top