nlc.hu
Sztárok

II. Erzsébet idén alaposan megünnepelné a születésnapját

Korlátozásoktól mentes születésnapot szeretne a brit uralkodó

II. Erzsébet áprilisban lesz 95 éves.

A koronavírus-járvány miatt nagyon visszafogott, zártkörű tavalyi ceremónia után idén Londonban ünnepli születésnapját II. Erzsébet brit uralkodó. Vasárnapi brit sajtóértesülések szerint II. Erzsébet királynőnek, aki áprilisban 95 éves lesz, eltökélt szándéka, hogy a júniusban esedékes „hivatalos” születésnapi parádét ismét a hagyományos pompával rendezzék meg, nem utolsósorban azért, mert az uralkodó ezzel is ki akarja fejezni elismerését a hadsereg által a járvány leküzdésére tett erőfeszítésekért.

II. Erzsébet királynő, aki 69 éve ül az Egyesült Királyság trónján, tavaly március óta legnagyobb vidéki rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor ősi kastélyában tartózkodik férjével, Fülöp edinburghi herceggel, aki az idén lesz 100 éves.

Az évszázados hagyományok alapján tavaly is júniusban lett volna esedékes a királynő hivatalos születésnapi ünnepsége, a Trooping the Colour néven közismert színpompás katonai parádé is, amelyet mindig a királyi lovas testőrség londoni laktanyájának parkjában, a Horse Guards Parade-en tartanak, másfél ezer fős díszelgő alakulat látványos bemutatójával.

A palota és az ünnepség helyszíne között húzódó, vörös aszfaltjáról híres Mall sugárút mentén ilyenkor rendszerint százezrek köszöntik a királynőt.

Idén "rendes" szülinapot szeretne a brit királynő

A királynő tavaly visszafogott körülmények között ünnepelte a születésnapját (Fotó: Getty Images)

Tavaly nyáron azonban a járvány megfékezése végett elrendelt korlátozások miatt a windsori kastély belső nagy parkjában, közönség nélkül, a Walesi Gárda néhány tucatnyi katonájának díszszemléjével tartották meg a hivatalos születésnapot, amelyre a királynő gyalog érkezett közeli lakosztályából.

A katonák és katonazenekar tagjai a kormány előírásának megfelelően egymástól két méter távolságot tartva sorakoztak fel, és az ünnepség az ilyenkor szokásos másfél óra helyett alig húsz percig tartott.

A Trooping the Colour – a csapatzászlók ceremoniális bemutatása a hadsereg díszelgő alakulatainak – 1748 óta a mindenkori brit uralkodó születésnapjának ünnepsége. A ceremóniát II. Erzsébet királynő csaknem hét évtizedes uralkodásának kezdete óta eddig csak egyszer, 1955-ben törölték az országos vasutassztrájk miatt.

Az azóta eltelt 66 évben a rendkívül visszafogott tavalyi hivatalos születésnapi ünnepség volt az első, amelyet nem a hagyományos helyszínen, közönség nélkül rendeztek.

A The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lap udvari forrásai szerint azonban idén az a terv, hogy a szokásos módon, a hagyományos helyszíneken, régi pompájában tartják meg az ünnepélyt, annál is inkább, mivel ezúttal a királynő is tisztelegni óhajt a fegyveres erők előtt, elismerve a hadsereg hozzájárulását a koronavírus-járvány elleni küzdelemhez, különösen az oltóanyagok forgalmazásával járó logisztikai feladatok megoldásához.

A lapnak nyilatkozó egyik udvari illetékes elmondta: végleges döntés tavasszal várható, és II. Erzsébet királynő természetesen elfogadja, ha az akkori előírások alapján esetleg módosítani kell a terveken, de az a törekvés, hogy az ünnepséget hagyományos formájában megrendezzék. A ceremónia az idén június 12-én esedékes, két nappal Fülöp herceg századik születésnapja után.

A The Sunday Times értesülése szerint az ünnepségen várhatóan jelen lesz az uralkodó unokája, Harry herceg amerikai feleségével, Meghan hercegnővel együtt, annak ellenére is, hogy ők tavaly gyakorlatilag kiváltak a brit királyi családból, és Amerikába költöztek.

További cikkeink a brit királyi családról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top