nlc.hu
Sztárok

Meghalt Móricz Imre

Meghalt Móricz Zsigmond fia, Móricz Imre

Móricz Zsigmond fogadott fia 85 éves volt.

Életének 86. évében tegnap meghalt dr. Móricz Imre mérnök, Móricz Zsigmond fogadott fia – írja Facebook-bejegyzésében Nyáry Krisztián. Igaz, Móricz Imre nem vér szerinti fia volt az írónak, mégis akként élt. Litkei Imre néven született 1935-ben, édesanyja az a Litkei Erzsébet, becenevén Csibe volt, akiről sokáig úgy tudták, Móricz Zsigmond nevelt lánya, és csak a közelmúltban derült ki, hogy valójában az író szerelme volt.

Egy fiú halálára Életének 86 évében tegnap meghalt dr. Móricz Imre mérnök. Móricz Zsigmond fia volt, akként is élt....

Közzétette: Nyáry Krisztián – 2021. január 13., szerda

Hamar Péter irodalomtörténész, aki 2007-ben megjelent, Csibéről írt könyvében meggyőzően rekonstruálta a lány és az író kapcsolatának valódi természetét, felvetette azt is, hogy Móricz Zsigmond és Móricz Imre rendkívüli külső hasonlósága nem a véletlen műve. Elmélete szerint az író nem 1936-ban találkozott először Csibével, hanem legalább egy évvel korábban, és ő volt a lány gyermekének vér szerinti apja. Mások szerint erre nincs meggyőző bizonyíték. Tény, hogy az író minden gesztusával és jogi eszközökkel is megerősítette, hogy Móricz Imre is a gyermeke. Így végül a tegnap meghalt bölcs mérnökember vitte tovább egyedül az író családi nevét – írja Nyáry Krisztián a bejegyzésben. 

Móricz Zsigmond életének utolsó szemtanúja nem tekintette vérségi kérdésnek örökségét. „Én úgy gondolom, nem azé a gyermek, aki nemzi, hanem aki felneveli. Engem Móricz Zsigmond nevelt, ő fogta a kezem egész életemben. Halála után is, ma is, holnap is, amíg csak élek. Számomra ő az apa.”

móricz imre

Móricz Imre 85 éves volt (Fotó: RTL Klub)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top