nlc.hu
Sztárok

Elhunyt Hilton Valentine

Meghalt Hilton Valentine, az Animals gitárosa

Valentine nevéhez fűződik a a The House of the Rising Sun (A felkelő nap háza) című amerikai dal feldolgozásának egyik legismertebb nyitó dallama.

77 éves korában elhunyt Hilton Valentine, az Animals angol rockzenekar alapító tagja. „Valentine a gitározás úttörője volt, hatást gyakorolt a rock and roll hangzására évtizedeken át” – írta az együttes kiadója, az ABKCO Music Twitter-üzenetében.

Elhunyt Hilton Valentine (Fotó: youtube)

Elhunyt Hilton Valentine (Fotó: Youtube)

Az északnyugat-angliai North Shieldsből származó zenész 1963-ban alapította meg az angol rockzenekart Eric Burdon énekessel, Chas Chandler basszusgitárossal, Alan Price orgonistával és John Steel dobossal. Az együttes leghíresebb dala, az 1964-ban feldolgozott A felkelő nap háza mind a brit, mind az amerikai zenei toplisták élére került.

A dal olyan visszhangot váltott ki az Egyesült Államokban, hogy sok ember alig akarta elhinni, az együttes az észak-angliai iparvidékről származik. „A felkelő nap nyitó dallama soha nem fog már ugyanúgy hangozni. Nem csak el kell játszani, meg kell élni. Megszakad a szívem Hilton távozásának hirtelen hírére” – írta Eric Burdon az Instagramon.
    
Valentine négy évig dolgozott az együttessel, és gitárjátéka olyan klasszikussá vált dalaikat tette feledhetetlenné, mint a Don’t Let Me Be Misunderstood, a We Gotta Get Out of This Place és a Don’t Bring Me Down. Amikor 1966-ban az eredeti együttes felbomlott, Hilton Valentine szólókarrierbe kezdett, egyebek között elkészítette All in Your Head című albumát.

Az Animals együttest 1994-ben beiktatták a Rock and Roll Hírességek csarnokába. Valentine az elmúlt években Connecticut amerikai szövetségi államban élt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top