nlc.hu
Sztárok
Kőkemény rockerek, tündéri apukák

Kőkemény rockerek, tündéri sztárapukák – Rocksztárok, akiket megváltoztatott az apaság

A színpadon ők a rock és a metál istenei, akik több ezer vagy épp tízezer ember előtt pózolnak, és kemény riffekkel zúznak a rajongóiknak. Azonban amikor hazamennek, ők is átvedlenek jó fej, szerető apukákká. Milyen apa Slash, James Hetfield vagy épp Dave Grohl? Utánajártunk.

Slash, a kétgyerekes, laza apuka

Biztos akarok lenni abban, hogy továbbadok valamennyit a gyerekeimnek azokból az értékekből, amik engem mindig két lábbal a földön tartottak. Az összes nagy iszogatás és a rengeteg drogozás mellett én világ életemben jól nevelt, illedelmes fickó voltam

– nyilatkozta a legendás Guns’n Roses gitárosa, Slash a gyereknevelési eszméiről. A gyerekei, London és Cash Hudson édesanyjával, Perla Ferrar Hudsonnel még a rocksztársága csúcsán, 1992-ben ismerkedett meg Las Vegasban. Nagy szerelem volt, amiből végül 2001-ben lett házasság, majd 2014-ben válás, de közben két fiuk is született: London Emilio 2002-ben, Cash Anthony pedig 2004-ben. Slash nem sűrűn beszél a családjáról, de az apaságról elmondta, hogy sosem volt szigorú, ő inkább a laza apukák mintapéldánya. Ugyanakkor szerette az egyáltalán nem rocksztáros, apukás programokat is, mint például elvinni a gyerekeit a suliba, vagy a nézőtérről megnézni őket az iskolai meccsen. Az biztos, hogy a gyerekeinek tetszhet az életmódja, ugyanis mindketten elkezdtek zenével foglalkozni. Tavaly bejárta a zenei sajtót, hogy London Emilo közös rockbandát alapított  a Stone Temple Pilots-os Scott Weiland fiával, Noah Weiland-del, ahol London a dobokat üti. A másik fiút inkább az elektronikus zene érdekli: az apukája a közösségi médiában dicsekedett el azzal, hogy a kisfia milyen jó beat-eket csinál.

Dave Mustaine, a kétgyerekes metálapu

Dave Mustaine, a kétgyerekes metálapu

Dave Mustaine (középen) lányával Pamela Anne-nel és feleségével Electrával egy zenei díjátadón (Fotó: Rick Diamond/Getty Images)

A Megadeth című metál banda frontembere 1991-ben vette feleségül szerelmét, Pamela Anne Casselberry-t. Két gyerekük született: Justis Mustaine egy évre rá, 1992-ben, míg Electra Mustaine 1998-ban. Egyik alma sem esett túl messze a fájától: míg Justis főképp színházi produkciók környékén fordul meg, ahol gitározik is, addig Electra country zenei karrierbe kezdett, amiben az édesapja messzemenőkig támogatta. Ez olyannyira igaz, hogy a sokáig Kalifornia államban élő család néhány éve felcuccolt, és áttették a székhelyüket az ország nyugati feléből Nashville-be, az amerikai country zene központjába. A költözés oka mindössze az volt, hogy a lánya, Electra olyan helyen élhessen, ahol sokat tanulhat az általa választott zenéről. Dave Mustaine a költözésről elmondta, hogy neki abszolút megérte, mert a lányának sokat segíthetett, az ő munkája pedig olyan, hogy a koncertezéshez úgyis utaznia kell, a stúdiózást meg bárhol a világon el tudja végezni, szóval számára mindegy, hol lakik. A lánya a nagylelkűségét többek között azzal hálálta meg, hogy az egyik Megadeth dalból country verziót készített az édesapja számára. Amikor Dave 2019-ben megküzdött a torokrákkal, a gyerekei mindvégig vele voltak, végig segítették az összes kemón és sugárterápián: a dolog annyira eredményes lett, hogy emberünk nemcsak felépült, hanem az énekhangja is visszatért, pedig benne volt a pakliban, hogy soha többé nem énekelhet.

Serj Tankian, aki rockballadát írt a kisfiához

A System of a Down összetéveszthetetlen stílusú énekese nemrég egészen szokatlan módot talált arra, hogy kifejezze imádatát kisfia, a hatéves Rumi iránt, akit egyszer-kétszer már a színpadra is felvitt magával. Tankian még 2012-ben vette feleségül régi barátnőjét, Angela Madatyan-t, akivel vegyesen élnek Warkworthben, Új-Zélandon és Los Angelesben. Fiuk, Rumi 2014-ben született, és a hatéves srácot az apja idén egy névre szóló rockballadával lepte meg. A Rumi név egyébként annak köszönhető, hogy így hívják Tankian egyik kedvenc költőjét is, aki még a XIII. században alkotott. A zenész nem szívesen elemzi a sajtó vagy a rajongók kedvéért a dalszövegeit, de a Rumi kedvéért most kivételt tett, mert annyira személyes számára a dal:

Nem szeretem a dalaimat a rajongók helyett értelmezni, mert ez elveszi a lehetőséget a személyes értelmezésüktől és kapcsolódásuktól. Ugyanakkor lehetnek kivételek, amikor egy zene vagy egy szöveg nagyon specifikus. Ez esetben egy apa a fiához beszél, miközben kifejezi nagyrabecsülését az ugyanarra a névre hallgató költő iránt, akinek a hatására nevezte el a fiát. Ez a dal nagyon konkrétan erről szól.

A dalban a zenész egészen konkrét tanácsokkal látja el a fiát: például elmondja neki, hogy próbálja távol tartani magát a pénz és a vallás befolyásától. Talán ebből kiderül: Serj Tankian sosem volt nagy rajongója a szervezett egyházaknak.

Dave Grohl, a lányos apuka

A Nirvana egykori dobosa és a Foo Fighters frontembere kétszer volt házas. Ebből az első viszonylag rövidre sikeredett, a második viszont még ma is tart, pedig még 2003-ban mondták ki egymásnak a boldogító igent Jordyn Blum-mal, aki a megismerkedésük idején a Music Television egyik producereként dolgozott. A házaspárnak három lánya született, Violet Maye (2006-ban), Harper Willow (2009-ben) és Ophelia Saint (2014-ben). Grohl több helyen elmondta, hogy megváltoztatta őt az apaság, és rocksztár lét ide vagy oda, mindig figyelt arra, hogy a felesége mellett egyformán kivegye a részét a gyereknevelésből: neki nem volt büdös, ha pelenkát kellett cserélnie. A rocker még egy kis családi furgont is vásárolt, hogy a lányait ne valami dögös rocksztár-kompatibilis járgánnyal, hanem egy családi kocsival hordhassa iskolába. A szeretet óriási apa és lányai között, és nagyon úgy tűnik, hogy az apuka zenei tehetségéből is jócskán örököltek.

Dave Grohl a lányos apuka

Dave Grohl és három lánya Violet, Harper és Ophelia (Fotó: Profimedia)

Legnagyobb lánya, Violet például fantasztikus énekhanggal bír, többek (például Nirvana) között Adéle dalt is énekelt már a színpadon az apja oldalán, és egyáltalán nem volt miért szégyenkeznie. Violet már vokálozott is Foo Fighters lemezen, és Dave elmondása szerint született zenei tehetség, akinek ha a kezébe adsz egy hangszert, akkor egy-két héten belül valahogy megtanul bánni vele. A másik nagylány, Harper Willow pedig az apja dobosszenvedélyét örökölte: miután néhány hét alatt megtanult Dave-től dobolni, egy izlandi Foo Fighters koncerten már a színpadra is lépett az öregével, hogy eldobolja a Queen-től a We Will Rock You-t, és megtette ugyanezt a turné több állomásán is. Természetesen apu leírhatatlan büszke volt a csemetéjére. Arról még nincs információnk, hogy Ophelia Saint is örökölt-e valamit a zenei tehetségből, de neki jó pár éve van még, hogy ebből megmutasson valamit.

James Hetfield, a háromgyerekes metálisten

James Hetfield még kiskamasz volt, amikor az apja kilépett a család életéből, és ez komoly nyomot hagyott a Metallica frontemberének lelkén. Ezért is volt kiemelten fontos számára, hogy amikor családot alapított, ő ott legyen a gyerekei mellett és számíthassanak rá (erről később egy dokumentumfilm is készült Absent címmel, amiben az énekes azt vesézte ki, hogyan hatott az életére az apja hiánya). Hetfield 1997-ben házasodott össze Francesca Tomasi-val, akivel három közös gyerekük született, egy fiú, Castor Virgil, valamint két lány, Cali Tee és Marcella Francesca. Ma már mindannyian felnőttek, a legidősebb 22, a legfiatalabb pedig 19 éves. Hetfield elmondása szerint mindig is gondot okozott neki, hogyan egyensúlyozzon aközött, hogy elég időt tölthessen a családjával, de elég idő jusson a zenekarára és a rajongóikra is. Egy világkörüli turné közben egyáltalán nem könnyű jó apának maradni, és ha valaki, akkor James Hetfield tudja ezt.

James Hetfield, a háromgyerekes metálisten

Castor Hetfield, Marcella Hetfield, James Hetfield és Francesca Hetfield (Fotó: Neilson Barnard/Getty Images)

Elmesélte már, hogy sokat szenvedett attól, hogy megtalálja a jó arányokat a gyereknevelésben: nem szeretne túl szigorú sem lenni, ugyanakkor azt sem akarja, hogy a gyerekei bármit megtehessenek. Azzal is nehéz volt szembesülnie, hogyha valamit megtagad a gyerekeitől, egy ideig utálják őt emiatt, amit ő nehezen viselt. Bevallása szerint ötvenéves kora körül hibázott a legtöbbet, amikor túlságosan előtérbe helyezte a karrierjét, és ennek köszönhetően elhanyagolta a családját. A zene iránti vonzalmat mindenesetre a gyerekek is örökölték tőle: Castor Virgil gitározik, Cali Tee pedig énekel.

További tündéri sztárapukák az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top