nlc.hu
Sztárok

Világsztárok és a repülésfóbia

Világsztárok, akik rettegnek a repüléstől

A repüléstől való félelem, az aerofóbia egy betegség, amit komolyan kell venni. Olyan világsztárok sem menekülhetnek előle, mint Jennifer Aniston.

Valódi betegségről beszélünk, nem csupán kis szorongásról, amikor az aerofóbiáról, repüléstől való félelemről van szó. Ez a betegség általában úgy alakul ki, hogy egy rosszullét összekötődik azzal a szituációval, ahol ez a rosszullét létrejött, és ebben ok-okozati összefüggést talál az adott személy, pedig egyáltalán nem biztos, hogy az események között valós kapcsolat van – ahogy azt Dr. Simon Lajos kognitív viselkedésterapeuta, pszichoterapeuta megfogalmazta a repülésfóbiáról az nlc-nek

Az aerofóbiával küzdő betegeken annyira eluralkodhat a félelem, hogy akár vissza is fordulnak a reptérről felszállás előtt, vagy komoly mennyiségű alkohollal, esetleg nyugtatóval próbálják átvészelni a repülést. A repülésfóbia hátterében gyakran találhatunk kontrollvesztéstől való félelmet, hiszen a repülőből nem szállhatunk ki akkor, amikor akarunk, ez egy passzív folyamat, nem szólhatunk bele egyáltalán abba, hogy mi történik a repülőgéppel. Ez komoly szorongáshoz, halálfélelemhez vezethet, akár pánikroham is lehet belőle. Az aerofóbia nem kíméli a világsztárokat sem, ami duplán kellemetlen számukra, mint nekünk, földi halandóknak, hiszen a munkájukhoz gyakran kell egészen más földrészekre repülniük.

Világsztárok, akik rettegnek a repüléstől

Jennifer Aniston

Jennifer Aniston és a repülésfóbia

Jennifer Aniston is fél a repüléstől (Kép: Getty Images)

Jennifer Aniston a saját bevallása szerint azóta fél a repüléstől, amióta egy elektromos viharba került, amikor Torontóból New York-ba repült. Bár sikerült annyira kezelnie magában a repülésfóbiát, hogy ez ne tartsa vissza a repüléstől, de továbbra is ideges és szorong, ha repülnie kell. Ezzel kapcsolatban így nyilatkozott: „Leginkább a felszállás ijesztő számomra, mert nem értem, hogy kerül fel a repülőgép a levegőbe. Lehet, hogy csak irányításmániám van, azért félek ennyire.”

Colin Farell

Repülésfóbia és Colin Farell

Colin Farellt majdnem letartóztatták a repülőn (Kép: Getty Images)

A szívdöglesztő ír színész – akit akkor is néznénk a moziban, ha a mosógép használati útmutatóját olvasná fel -, Colin Farell is fél a repüléstől, mert szerinte ez az egész természetellenes, ráadásul az őrületbe kergetik a zajok és a repülőgép mozgása. „Utálok repülni – nyilatkozta a színész. – Egyszerűen természetellenesnek tűnik nekem. Régebben nyugtatókat szedtem, ha repülőre kellett ülni, de most már inkább kerülöm a gyógyszereket, mert eléggé nagy kalamajkába kerültem párszor repülés közben, egyszer majdnem bilincsben végeztem a fedélzeten a nyugtatók miatt.”

Whoopi Goldberg

Whoopi Goldberg és a repülésfóbia

Whoopi Goldberg nem véletlenül retteg a repüléstől (Kép: Getty Images)

Mindenki kedvenc álapácája, Whoopi Goldberg már 30 éve retteg a repüléstől. A félelme oda vezethető vissza, hogy szemtanúja volt egy légiszerencsétlenségnek – a san diego-i erkélyéről nézte végig a zuhanást -, ami egy életre elvette a kedvét a repüléstől. Valamennyire sikerül kontroll alatt tartani a félelmét, amióta elvégzett egy aerofóbiásoknak tartott terápiát. „Vizuális típus vagyok – mesélte egy interjúban a legendás színésznő. – Ha látok valamit, az tovább él az agyamban, úgyhogy mindig látni fogom. Vannak emberek, akik repülésre termettek, nem tudom, közéjük tartozom-e, mindenesetre már felülök a repülőre.”

Jennifer Lawrence

Jennifer Lawrence és a repülésfóbia

Jennifer Lawrence nem a repülőgépeket utálja (Kép: Getty Images)

Jennifer Lawrence akkor kezdett félni a repüléstől, amikor egy magángépen repült Kentucky-ból New Yorkba és meghibásodott a repülőgép hajtóműve, aminek kényszerleszállás lett a vége. Bár senki sem sérült meg, ez az élmény mégis olyan sokkoló volt a színésznő számára, hogy terápiára volt szüksége ahhoz, hogy újra repülni merjen. A kapcsolata a repüléssel azonban nem problémamentes azóta sem: „Nem a repülőgéptől félek – mondta el Lawrence –, hanem magamtól, hogy elvesztem a kontrollt a viselkedésem felett a repülőgépen. Egyszer például megpróbáltam kiugrani az Air France egyik repülőjéből, csoda, hogy nem tartóztattak le miatta.”

Miley Cyrus

Miley Cyrus és a repülésfóbia

Miley Cyrus kibírhatatlan utas a repülőn (Kép: Getty Images)

A tehetséges, fiatal énekesnő is elismerte, hogy nagyon fél a repüléstől, és nem igazán tud megnyugodni a repülőgépeken, aminek szerinte köze van ahhoz is, hogy ADHD-ja van. „Túl sok idő telik el azzal, hogy csak repülünk és nem történik semmi – nyilatkozta Cyrus. – Az az utas vagyok, aki egyfolytában beszél. Minden percben olyan őrültségeket mondok, mint hogy »Le fogunk zuhanni!« vagy »Láttad ezt, mi volt ez?« Szó szerint menekülnek mellőlem az emberek, mert idegességemben nem bírok aludni a repülőn, ezért beszélek.”

Via

Van fóbiád?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top