nlc.hu
Sztárok

Kozák Danuta első olimpiája

Emlékszel még? Ilyen volt első olimpiáján Kozák Danuta – akkor és most

Jótékonysági nagykövet, boldog édesanya és hazánk egyik legeredményesebb sportolója. Most pedig azt is megmutatjuk, hogy festett az első olimpiáján Kozák Danuta.

Kozák Danuta hatszoros olimpiai, tizennégyszeres világ- és tizenhétszeres Európa-bajnok magyar kajakozó, a legtöbb olimpiai aranyérmet nyert magyar női kajakos, aki 1987. január 11-én született Budapesten.

Mindössze kilencéves volt, amikor a KSI versenyzője lett, innentől kezdve pedig teljes szorgalommal és odaadással edzett, aminek köszönhetően jöttek is az első sikerek. A 2003-as komacui ifjúsági világbajnokságról már két arany- és egy ezüstéremmel tért haza, két évvel később Szegeden pedig mindkét egyes számot (500 és 1000 méter) megnyerve búcsúzott a korosztálytól.

Kozák Danuta akkor és most

Kovács Katalin, Janics Natasa Kozák Danuta és Szabó Gabriella Pekingben, 2008-ban. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Gyorsan bizonyított a felnőttek között is, hiszen 2008-ban, a pekingi olimpián négyesben ezüstérmes lett. Ez volt Danuta első olimpiája, 21 évesen.

Kozák Danuta akkor és most

Kozák Danuta a pekingi olimpián, 21 évesen. (Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)

Sikeres szakmai- és magánélet

2008-ban karrierje talán első igazán fontos döntését is meg kellett hoznia, amikor elhagyta a sikeredző, Fábinné Rozsnyói Katalin csoportját, és a Honvédba igazolt, ahol Csipes Ferenc lett az edzője.

Tudtad? 2016-ban a kajak egyes 500 méteres versenyszámában elért győzelemével az első magyar kajakozó lett, aki négy aranyérmet nyert az olimpiai játékokon, valamint Magyarország 500. érmét szerezte az olimpiai játékok történetében.

Miután a Honvédnál nem egyeztek bele, hogy párja, Somogyi Béla irányítsa a felkészülését, Újpestre igazolt, ahol nem gördítettek akadályt a közös munka elé. Somogyi Bélával már 2004 óta alkotnak egy párt, 2017-ben pedig össze is házasodtak.

Az akkor 30 éves sportolónő gömbölyödő pocakkal, egy rózsaszín csipkeruhát viselt az esküvőjén. „A tegnapi napon, 12 év után immár hivatalosan is kimondtuk azt a bizonyos boldogító igent” – írta Kozák Danuta az esküvői fotójához.

2017 júniusában született meg a pár kislánya, Zora. A sportoló egyébként nem jön zavarba olyan, az otthonuk körül munkáktól, amire sokat azt mondanánk, hogy az “férfimunka”.

„Azt is mondhatnám, hogy a csavarhúzó a barátom! Jól ismerem… Amúgy nem okoznak nehézséget ezek a dolgok, nem gondolom, hogy ez csak férfimunka. Persze ami sérülésveszélyes, azt a férjem nem engedi megcsinálni” – mondta korábban egy sajtótájékoztatón Kozák Danuta. 

Kozák Danuta akkor és most

Danuta kislányával. (Fotó: Kozák Danuta/Facebook)

Kozák Danuta idén, Tokióban hatszoros olimpiai bajnok lett, amivel megelőzte a magyar női örökranglistán eddig hozzá hasonlóan öt-öt aranyéremmel álló tornász Keleti Ágnest és az úszó Egerszegi Krisztinát. 

“Nem gondoltam volna, hogy egyszer megelőzöm Egerszegi Krisztinát. Eleve már egyszer olimpiát is nyerni nagyon nagy dolog, nemhogy hatszor”  – nyilatkozta Danuta.

Csipes Tamara, Bodonyi Dóra, Kozák Danuta és Kárász Anna

Az aranyérmes Csipes Tamara, Bodonyi Dóra, Kozák Danuta és Kárász Anna, a nõi kajaknégyesek 500 méteres versenyének döntõje után 2021-ben Tokióban. (fotó:
MTI/Kovács Tamás)

Olvass még több akkor és most sztorit az nlc-n:

(Nyitókép: MTI/Kovács Tamás)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top