nlc.hu
Sztárok

Ezeket tette Ferenc pápa a nőkért

Ferenc pápa foglalkozik nőügyekkel

Ferenc pápa megszólalásaival és döntéseivel, még ha szerinte nem is feminista okokból, de sokat tett és tesz a nők egyenjogúságáért. A teljesség igénye nélkül, mutatjuk, miket.

Vasárnap reggel nyolc óra előtt érkezik Budapestre Ferenc pápa, akit úgy kellett diplomáciai eszközökkel meggyőzni arról, hogy a szeptemberi Eucharisztikus Kongresszusi látogatása alatt kezet fogjon Orbán Viktor miniszterelnökkel. Az egyházfő ugyanis sem Magyarország vezetőjével, sem Áder János köztársasági elnökkel nem kívánt személyesen találkozni. Kétségtelen, hogy Ferenc pápa eddig a legszókimondóbb, legprogresszívabb pápa – bár azért nem volt magas a léc, amit át kellett lépnie – akit eddig láttunk.

II. Ferenc pápa, reformok, nők

II. Ferenc pápa szívesen megy a tömegbe, a hívei közé.
Fotó: Massimo Valicchia/NurPhoto via Getty Images

Nem úgy viszonyul a nőkhöz, mint az elődei

És ez alatt nem a cölibátust értjük, hanem sokkal inkább azt, hogy a 2013-as pápává választását követő években nyilvánvalóvá tette, hogy az egyháznak be kell vonnia a nőket a döntéshozatalba is, mivel ott is szükség van a női szemléletre. Szerinte a nők növekvő szerepe az egyházban nem feminizmus: az egyház iránti felelősség megosztása a keresztségben részesült valamennyi személy joga, férfiaknak és nőknek egyaránt. Arról is beszélt, hogy nők nélkül az egyház olyan lenne, mint az apostolok testülete Mária nélkül, és hogy nő szerepe az egyházban nemcsak az anyaság, nemcsak a családanyaság, hanem annál erősebb. Már a korai nyilatkozatai is tökéletesen szembementek, mindazzal, amit például II. János Pál pápa képviselt, aki a keresztény család a modern világban című értekezésében így írt a női szerepekről: „Az anya szerepe „társadalmi szerepénél és munkájánál is előrébb való”. II. János Pál az abortusz és a válás kapcsán is merev álláspontot képviselt, é a nők nem kaphattak szerepet a Vatikán struktúráiban. Nem úgy Ferenc pápa érájában, aki 2015. március 8-án, a nemzetközi nőnapon kijelentette, hogy a nők mindennapi munkája emberségesebbé és befogadóbbá teszi a társadalmat.

A nők azon túl, hogy életet adnak azzal a képességgel is rendelkeznek, hogy másképpen látják a világot, messzebbre tekintenek, szívvel, türelemmel és gyengédséggel képesek megérteni a másikat”

mondta.

Egy évvel később az abortusszal kapcsolatban is olyat nyilatkozott, amit még nem hallottunk egyházfőtől korábban, miszerint az abortusz bűne alól feloldozást adhatnak a katolikus papok. Vagyis felhatalmazta a papokat arra, hogy az irgalmasság éve elmúltával továbbra is feloldozhatják az abortuszon átesőket.

“Szeretném újra kijelenteni, hogy az abortusz súlyos bűn, mert véget vet egy ártatlan életnek. Viszont azt is tudni kell, hogy nincs olyan bűn, amit Isten kegyelme ne tudna eltörölni, ha úgy látja, hogy egy bűnbánó szív az Atyához igyekszik” – írta levelében a szentatya. Még ha az abortuszt bűnnek is tartja, a feloldozás lehetősége mégis nagy fordulat az egyháztörténetben, hiszen a katolikus egyház katekizmusa szerint az emberi élet a fogantatástól a halál pillanatáig tart, az abortuszon áteső katolikusoknak pedig automatikusan kiközösítés a büntetésük, amit csak egy püspök vonhat vissza. 

Két évvel később, 2018 júniusában egy szentmisén a nők tárgyiasítása, kihasználása ellen is felemelte a szavát. A Magyar Kurír így idézte fel a pápa szavait, amit Szent Márta-házban bemutatott szentmiséjén: „A nők segítenek minden férfit abban, hogy Isten képmásai és hasonmásai lehessenek. Jézus előtt a nő “másodosztályú” volt, szinte rabszolga. Jézus nőkre vonatkozó tanítása megváltoztatja a történelmet.

Megadja a nőket megillető méltóságot, és egy szintre helyezi őket a férfiakkal. A férfi nem előbbre való, és a nő nem valamivel lejjebb helyezkedik el, hanem egy szinten vannak. A férfi önmagában, nő nélkül – legyen akár anya, nővér, feleség, munkatársnő vagy barátnő – nem lehet Isten képmása.”

II. Ferenc pápa, reformok, nők

Nyitott gondolkodásmódja már fiatalon is megmutatkozott. Fotó: Getty Images

Ennyi nő még nem volt döntéshozó szerepben 

Mármint az egyháztörténetben, amelyben a nők szerepe mindig kényes kérdés volt, hiszen a merev és patriarchális berendezkedés nem sok mozgásteret adott azoknak a nőknek, akik az egyház rendszerén belül kívántak érvényesülni. Ferenc az utóbbi kilenc évben viszont egy-két helyen átütötte azt a bizonyos üvegplafont, gondoljunk csak a januári kinevezésére, amikor Nathalie Becquart francia teológus nővért jelölte ki a püspöki szinódus segédtitkárának, aki így szavazati jogot is kap a püspöki zsinaton. Ezen kívül még számos olyan döntést hozott, amellyel valóban bevonta a nőket a döntéshozatalba. 2016-ban például vizsgálóbizottságot hozott létre, amely azt vizsgálta, hogyan lehetne kieszközölni a női diakonátus engedélyezését. A testület végül nem jutott eredményre, ugyanis a tagok nem tudtak konszenzusra jutni abban, hogy a női diakonátus létezett-e valaha is a katolikus egyházban felszentelt szolgálatként.
2019-ben pedig a  jogász végzettségű, 66 éves Francesca Di Giovannit nevezte ki a szentszéki államtitkárság multilaterális szektorának az élére, ami egyben azt is jelentette, hogy ilyen magas rangú képviselője még nem volt a nőknek a Vatikánban. 2020-ban újabb hat nőt nevezett ki, őket a Vatikán pénzügyeinek felügyeletére, köztük Ruth Kelly volt brit képviselőt, aki az 1990-es években négy évig volt a Guardian gazdasági tudósítója, később pedig számos államtitkársági posztot töltött be. Rajta kívül a többi nő is magas színvonalú pénzügyi szakmai tudással rendelkezik. Leslie Ferrar, Charles herceg korábbi kincstárnoka volt, Charlotte Kreuter-Kirchhof és Marija Kolak, mindkettő Németországból valók,  Maria Concepción Osácar Garaicoechea és Eva Castillo Sanz Spanyolországból érkeztek, míg Alberto Minali az olasz biztosítótársaság, a Generali volt főigazgatója. Idén sem maradtunk hasonlóan pozitív hír nélkül, hiszen 2021 februárjában  Nathalie Becquart francia teológus nővért nevezte ki a püspöki szinódus segédtitkárának, aki így szavazati jogot is kap a püspöki zsinaton.

Nyitott gondolkodásmódja már fiatalon is megmutatkozott,  a testvérei szerint mindig is érdeklődő fiú volt, aki nagyon szeretett tanulni. Szinte minden érdekelte a filozófiától és a pszichológián át a természettudományig. Miután leérettségizett, úgy döntött, hogy a Buenos Aires-i Egyetemen vegyész mesterképzést, a Buenos Aires-i Katolikus Egyetemen pedig filozófiai diplomát szerez. A két pápa című filmben, Ferencet úgy mutatják be, mint aki a pappá válása előtt párkapcsolatban élt egy bizonyos Amáliával. Ez azonban nem fedi a valóságot, maga II. Ferenc azt nyilatkozta az első hivatali éve után, hogy 22-23 éves lehetett, és már a szemináriumban vett részt, amikor „egy lány, egyetlen hétig elcsavarta a fejét”. Ahogyan a beszélgetésben fogalmazott, „fiatalok voltunk, és el is mondtam mindent a gyóntatómnak”. Arról is beszélt, hogy tizenhét évesen szoros barátságot ápolt egy vele egykorú hölggyel, akivel gyakran jártak salsa klubba táncolni, csakúgy, mint ahogyan később a Két pápa filmben ábrázolták, de lánykérésről nem volt szó, mert a „papság iránti vágya mindig is erősebb volt”

A pedofil ügyek ellen is tett

Méghozzá azzal, hogy eltörölte a kiskorúakkal szemben papok által elkövetett szexuális visszaélések, erőszak és pedopornográfia vatikáni és egyházmegyei jogi dokumentációjára vonatkozó legmagasabb szintű titkosítást. Az intézkedés célja, hogy az egyház az eddigieknél jobban együttműködhessen a polgári hatóságokkal.

Ő sem szent és tévedhetetlen

Természetesen Ferenc pápa megnyilvánulásaiba, és döntéseibe is bele lehet kötni. Csak, hogy egy kisebbet említsünk: biztos emlékeztek rá, amikor azzal került bele a hírekbe, hogy ráütött  egy nő kezére. Mindez 2020. január 1-én történt, amikor Ferenc pápa az év első napján megtette a szokásos szilveszteri, vatikáni körsétáját. Ekkor a hozzá közel álló hívek megfoghatják a kezét. Így is történt, de egyikük, a bizonyos nő, aki bekerült aztán a hírekbe, azután sem volt hajlandó elengedi a kezét, hogy a Szentatya erre megkérte. Egy ponton Ferenc ingerülten a nő kezére legyintett. Az esetről persze videó is készült, mely bejárta a világot.

És bár az emberek többsége maximálisan megértette a pápát, ő egy nappal később nyilatkozatot adott ki. „Gyakran megesik, hogy elveszítjük az önuralmunkat. Velem is. Bocsánatot kérek a tegnap mutatott rossz példáért” – állt a közleményben.

Kapcsolódó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top