nlc.hu
Sztárok

Mellrákos sztárok adnak erőt a sorstársaiknak

“Sírtam, amikor a párom leborotválta a hajamat” – Sztárok, akik megküzdöttek a mellrákkal

Villányi Andrea, a Fresh Andiként ismert énekesnő kilenc hónapja vívja a mellrák elleni csatáját, most ország-világ elé kiállva próbál erőt, hitet és reményt adni a daganatos betegségekkel küzdők számára, ahogyan más ismert nők is megteszik, megtették korábban.

A Best magazin legfrissebb lapszáma éppen október elsején, a mellrák elleni küzdelem világnapján jelent meg, és a heti címlapsztár, Fresh Andi megindító történetén keresztül helyezi fókuszba a  betegséget.

„Ha valami furcsát észlelek, ami rendellenes, azonnal megyek az orvoshoz, egyetlen pillanatot sem késlekedem, nem diagnosztizálom magam az internetről. Elmentem az Országos Onkológiai Intézetbe. Meg voltam győződve arról, hogy ez csak egy ártalmatlan csomó, igyekeztem nem nagy jelentőséget tulajdonítani neki, csak annyit, amennyit éppen szükséges”– olvasható a Best magazinban. Az énekesnő hozzáfűzte: a szűk családján és pár barátján kívül senki nem tudta, hogy beteg. Az összes ismerőse a Best magazinból értesül arról, min ment keresztül az elmúlt nyolc hónapban.

Villányi "Fresh" Andi először mesélt arról, hogy mellrákos

Villányi “Fresh” Andi először mesélt arról, hogy mellrákos

„Mindenki, aki a kemoterápiát végigcsinálja, egy hős. Bizony, nagyon megcincálja az embert. Úgy éreztem, hogy elveszítettem a nőiességemet – mondta megtörten Andi, aki szerint hiába mondják azt, hogy a szépség belülről fakad, ezt akkor ő nem így érezte. – Amikor a párom kopaszra nyírt egy géppel, az mindkettőnk számára roppant megrázó pillanat volt. Igyekeztünk mindent viccesen felfogni, de akkor nem ment: végigsírtam a fodrászkodást.”

Tizenhat alkalomból állt a kemoterápia, ami sok mindenre megtanította a 39 éves énekesnőt. A gyógyulófélben lévő énekesnő a következő hetekben naplóbejegyzések formájában osztja meg az olvasókkal történetét. A cikksorozaton kívül a Central Mediacsoport hetilapja az Országos Onkológiai Intézet kiemelkedő munkájára is ráirányítja a figyelmet, és egymillió forintos adománnyal segíti az intézményt.

„Emlékszem, amikor a nyár közepén Andi felhívott, és azt kérte, hogy ne a szerkesztőségben találkozzunk. Először arra gondoltam, babát vár. Aztán megláttam baseball sapkában és rövid szőke parókában… Még három alkalom volt hátra a kemoterápiájából, de ő már akkor azt szervezte, hogy ha meggyógyul, hogyan támogathatja a sorstársait. Ebben kérte a segítségünket. Ereje és a sorstársaiért való küzdelme példaértékű. Andi története pedig sajnos bármikor és bármelyikünk történetévé válhat” – nyilatkozta Takács Gabriella, a Best főszerkesztője.

Az emlőrák Magyarországon közel minden tizedik nőt érinti valamilyen szinten az élete során, ráadásul a hölgyek körében a második leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés. Éppen ezért fontos a Best magazin számára, hogy október elseje, a mellrák elleni küzdelem világnapja, valamint a „rózsaszín hónap” alkalmából a szűrővizsgálatok fontosságára szólítson fel mindenkit, mert különösen fontos, hogy minél korábban diagnosztizálják a betegséget. 

Andihoz hasonlóan más hírességek is meséltek korábban arról, hogyan élték meg a betegséget, és a történetükből sokan erőt merítettek.

Karda Bea: “Úgy éreztem, belehalok, amikor kiújult a mellrákom”

Karda Bea életében kijutott bőven a boldogságból, szerelemből, sikerből, ám a jó dolgok mellett sajnos a legrosszabbakat is megtapasztalta. 13 évvel ezelőtt, 57 esztendős korában diagnosztizáltak nála először daganatot. Bár túljutott rajta, gyötrelmes időszakként emlékszik vissza rá, másfél éve pedig a szokásos éves kontrollon kapott rossz híreket

„13 év után ismét szembesültem a betegséggel, és úgy éreztem, ebbe bele fogok halni” – árulta el a Story magazinnak Karda Bea, aki ezután erőt vett magán, és ismét győzött. Idén nyáron, másfél évvel a diagnózis után újra gyógyultnak minősítették, és már megkönnyebbülten mesélt arról, mit élt át.

Karda Bea a mellrákjáról

Karda Bea összetört, amikor kiújult a mellrákja, férje, Laci adott neki erőt (Fotó: Olajos Piroska/smagpictures)

„Szeptemberben, életemben először nem voltam képes megünnepelni a születésnapomat. Lacimmal koccintottunk, de a születésem helyett a túlélést ünnepeltem. Hetven helyett 69 + 1 éves lettem. Bár óvatosan fogalmazok, úgy érzem, legyőztem a betegséget, és ebben ugyan csak reménykedni lehet, bízom benne, hogy ezt követően soha többé nem fogok rossz hírekkel szembesülni” – mondta.

Ahogy Karda Bea mondja, ő nem ismer olyat a környezetében, aki kétszer is kigyógyult volna a mellrákból. Ő maga sem a műtéttől fél leginkább, hanem a műtétet követő öt héttől, amikor arra kellett várnia, van-e áttéte, kemoterápiája lesz-e vagy sugárkezelést kap. 

“Most már jól vagyok, aztán kiderül a következő szűrésen, hogy minden rendben van-e.”

Bangó Margit: “Az orvos felkészített, hogy lehet, amputálni kell a mellemet”

Tizennyolc évvel ezelőtt, 2003-ban Bangó Margitnál mellrákot diagnosztizáltak, az első jeleket azonban nem vette komolyan az énekesnő, úgy érezte, túl sok a dolga, hogy az orvosa tanácsára jobban kivizsgáltassa magát. Végül az mentette meg az életét, amikor egy hirtelen jött másik súlyos betegség miatt kórházba került és ott alaposan kivizsgálták.

“Egy amerikai turnéról tartottunk hazafelé, amikor rosszul lettem a repülőgépen. Nagyon szúrt a hátam, alig kaptam levegőt. Azt hittem, hogy csak megfáztam, ám kiderült, sokkal súlyosabb volt a baj: egy vérrög miatt tüdőembóliát kaptam, életveszélyes állapotba kerültem”– emlékezett vissza a 2003 októberében történtekre Bangó Margit, ahogy ez a Rákgyógyítás oldalán olvasható.

Bangó Margit a mellrákról

Bangó Margit a mellrák szószóló (Fotó: smagpictures.com)

Miközben megkezdték az ekkor szokásos véralvadásgátló kezelést, Bangó Margit kivizsgáltatta a mellében talált csomót, és kiderült: rosszindulatú a daganat, és már a környező nyirokcsomókban is megjelentek a daganatos sejtek. Noha a Kossuth-díjas sztárt azonnal, műteni kellett volna, a véralvadásgátló kezelés miatt leghamarabb fél évvel későbbre javasolták az operációt, az énekesnő a rák gyors terjedése miatt korábbi műtétet harcolt ki magának, amire december közepén került sor. 

„Egy ismerős aneszteziológus elvállalta, hogy elaltat. Nagyon bíztam a szaktudásában, tudtam, hogy fel is fog ébreszteni. Az orvosom az operáció előtt figyelmeztetett: készüljek fel arra, hogy amputálni kell a bal mellemet. Ám ekkor már azt mondtam: ez legyen a legnagyobb baj, ami ér, hiszen inkább vesszen el egy tagom mint az egész életem.”

Végül, ébredés után nagy megkönnyebbülést jelentett a sztárnak, hogy az orvos amputáció nélkül oldotta meg a daganat és a nyirokcsomók eltávolítását. A kiújulás kockázatát sugárkezeléssel és kemoterápiával kezelték. 

„Amint sok betegtársamat, engem is nagyon megviselt lelkileg, amikor a kórházban azt tanácsolták: vágassam le gyönyörű, hosszú fekete hajamat, mert a kemoterápiától úgyis ki fog hullani. Ennek orvosilag persze nincs jelentősége, de talán azért annyira nehéz ez, mert mint egy stigma, úgy megjelöli a beteg embert mindenki szemében, aki szembe jön az utcán. A bánatomat átérezte a családom is. Az egyik reggelen két húgom, Rózsika és Irénke rövidre levágatott, fiús hajjal jelent meg a kórterem ajtajában… Azt mondták: “nemcsak te divatolhatsz, hanem mi is!” Zokogva-nevetve öleltük át egymást. Ma sem tudom kifejezni, mennyit jelentett ez akkor nekem. A testvéreim azt mondták: imádnak, és velem lesznek, akármi is fog történni.”

Bangó Margitnak nehéz volt úrrá lenni az elkeseredettségén, mert a rák – sok más emberhez hasonlóan – úgy élt a fejében, mint egy halálos betegség, végül győzött az életszeretete. A rákról egy ideig nem beszélt, arról csak a legközelebbi családtagok és barátok tudtak. Azután úgy döntött: elmondja a történetét, hogy erőt adjon azoknak, akiket daganat miatt kezelnek, illetve felhívja a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára. Szerinte nem szabad elzárkózni, és azt sem szabad hagyni, hogy a betegség körül forogjon az élet. 

Halász Judit: “Valamiért úgy gondoltam, hogy engem nem érhet utol”

Bangó Margithoz hasonlóan eleinte Halász Judit sem szívesen beszélt a betegségéről. Az énekesnővel egy szűrővizsgálat után közölték, hogy mellrák alakult ki a szervezetében, amit azonnal műteni kell, s az utókezeléseket sem kerülheti el – ahogy a Rákgyógyítás oldalán erről ő maga mesélt, csak azért, mert minél több nőnek és férfinak szeretné felhívni a figyelmét, milyen veszélyes elhanyagolni a szűrővizsgálatokat. 

„Édesanyám és apai nagyanyám egyaránt rákban haltak meg, a szélesebb családban is többen küzdöttek a betegséggel. Annak ellenére, hogy mint a legborzalmasabb betegségek egyikére tekintettem a rákra, valamiért úgy gondoltam, hogy engem nem érhet utol.”

Halász Juditnál 21 éve diagnosztizáltak mellrákot, azóta a szűrés fontosságáért kampányol

Halász Juditnál 21 éve diagnosztizáltak mellrákot, azóta a szűrés fontosságáért kampányol (Fotó: smagpictures)

Halász Judit a barátnői unszolására kezdett szűrővizsgálatokra járni, és 2000-ben egy nyaralás után közölte vele az orvos, hogy gyanús elváltozást találtak. Következett az ultrahang, a szövettan és kimondták: mellrákja van. 

Az illetékes doktornő köntörfalazás nélkül közölte, hogy daganatos betegségem van, rutinszerűen, az együttérzés legkisebb jele nélkül világosított fel arról, melyik osztályt szokták javasolni a betegeknek, ahol elvégeztethetik a szükséges műtétet.

Az énekesnő férje a váróteremben várta, és sok erőt adott neki és hamar bízni kezdett a gyógyulásban. A műtét elkerülhetetlen volt, és sikerült gyorsan intézkedni: a diagnózis után egy héttel már műtötték Halász Juditot, majd egy hónappal később újra. Az utókezelések mellékhatásáról keringő történetek felerősítették a sztár félelmeit, de szerencséjére olyan orvoshoz került, aki emberségből is kitűnőre vizsgázott.

„Féltem a kemoterápiától, ám sokat jelentett, hogy volt lehetőségem lélekben felkészülni. A doktornő tanácsára előre megvettem egy parókát is, aminek a léte már önmagában biztonságérzetet adott. Az orvosom még a terápia elején elküldött egy dietetikushoz is, aki egy olyan étrendet és életmódbeli változást javasolt, amit tulajdonképpen mindenkinek, az egészségeseknek is követniük kellene.”

Szerinte is fontos, hogy a beteg is higgyen a gyógyulásban, és nem szabad bedőlni minden tanácsnak. Ő munkával kötötte le a gondolatait – ahogy az orvosa tanácsolta- , és így a betegségtudat nem hatalmasodott el rajta. 

„Nagyon sokat jelentett a jókedv: a férjem remek humora volt a legjobb fájdalomcsillapító. Be kell vallanom: talán sosem nevettem akkorákat mint amekkorákat azokban a napokban, amikor a legrosszabb fizikai állapotban voltam.”

A betegség óta Halász Judit is tudja, milyen sokat jelent, ha sorstársak történeteit hallja. 

„Tudom, hogy nekem mennyit jelentett, amikor az út elején olyanokkal beszélhettem, akiknek már volt tapasztalatuk a betegségről. Egy újonnan diagnosztizált beteg ezáltal átérezheti, hogy nincs egyedül a bajával. A beszélgetés ugyanakkor a régi betegnek is fontos, hiszen azt élheti meg általa, hogy saját példájával segíthet másoknak, és ebből önmaga is lelkierőt meríthet. Talán nekünk, akik átestek a betegségen, jobban elhiszik az egészségesek vagy magukat annak gondolók: nem szabad struccként viselkedni, félelemből kimaradni a szűrésekből vagy odahaza, magukban rágódni valamilyen panasz miatt.”

Tallós Rita: “Hagyjuk a fenébe a parókát”

Tallós Ritánál diagnosztizáltak melldaganatot, a színésznő a műtét után hat kemoterápiás és harminc sugárkezelés kezelésen esett át. A mellrák ellenére sem hagyja el magát, sportolt, dolgozott, és egy nyaralása során döntött úgy, hogy félreteszi a parókáját is.

A szállodai szobánkban álltam parókában, amikor a férjem rám nézett, és azt mondta: nincs szükséged erre, hagyjuk a fenébe! Igazat adtam neki, levettem a parókámat, és azóta sem tettem vissza” – mesélte a színésznő a Borsnak. Mint mondja, sokan nem ismerik meg, sokan pedig azt mondják, jól áll neki a kopaszság, és hagyja később is így.

Tallós Rita a mellrákot követő kezelések után sokáig parókát hordott

Tallós Rita a mellrákot követő kezelések után sokáig parókát hordott (Fotó: Tallós Rita/Facebook)

Én mindig elfogadtam a másságot, remélem, engem is elfogadnak így” – mondta akkor Tallós Rita, 

„Egy színész egészen máshogy éli meg ezt az egészet. Én beolvasztottam ezt is a színpadi munkámba” – mesélte három évvel ezelőtt a Sláger FM-en a színésznő. A színésznő azt mondja, a gyógyulásához az is hozzájárult, hogy kapott egy olyan darabot, amelyben a főszereplőnek mellrákja van. „A bemutató után egy hétre tudtam meg, hogy nekem is ugyanez a betegségem van. A diagnózist követően is végig játszottam. Minden szombaton színpadra álltam, hétfőn pedig mentem a kemoterápiára.”

Tallós Rita úgy érzi, végül sikerült kijátszania magából a betegséget. „Volt egy monológom, amikor a darabban kiderül, hogy mi a baja a főszereplőnek. Levettem a köpenyem a közönségnek háttal, és a parókámat is eldobtam. Nagyon megrendítő volt, én viszont sokat kaptam attól, hogy ezt ki tudtam magamból játszani.”

Három év után, az egyik kontrollvizsgálaton a tüdején fedeztek fel egy foltot, és bár a biopszia eredméne negatív lett, a színésznő már nem akart kockáztatni. 

„A férjem rám bízta a döntést, én pedig vállaltam, hogy kivegyék az egyik tüdőlebenyem, hiszen élni akartam. Emlékszem, amikor a melldaganatot közölték velem, pánikba estem, de most a családom is végig nyugodt maradt, és a szeretteim viselkedése rám is hatott.” 

És bár a mai napig foglalkoztatja a halál gondolata, úgy döntött, nem megy többé kontrollra, leszámítva a nőgyógyászati szűréseket.

Tallós Rita kijátszotta magából a mellrákkal kapcsolatos érzéseit (Fotó: smagpictures.com)

Tallós Rita kijátszotta magából a mellrákkal kapcsolatos érzéseit (Fotó: smagpictures.com)

Külföldi hírességek, akik a mellrák elleni harcukról meséltek:

Shirley Temple

Egészen fiatalon, hétévesen kapott Oscar-díjat, de nem csak ezzel a terljesítményével írt történelmet Temple. Miután 44 évesen mellrákot állapítottak meg nála, ő volt az első híresség, aki erről nyíltan mesélt a tévében, kitartásával nagyon sok sorstársának adott erőt. Hollywood egyik legnagyobb sztárja 85 évesen hunyt el. 

Anastacia

A 53 éves popsztár eltávolíttatta mindkét mellét, miután kiújult a rákja 2013-ban. Akkor közleményben jelentette be, hogy 2003 után újból megtámadta a mellrák, és lemondta tervezett európai turnéját is. Júliusban pedig bejelentette, hogy másodszor is legyőzte a betegséget, amelytől immár végleg megszabadult: dupla masztektómiát végeztetett és készen áll arra, hogy új fejezetet nyisson. 

Kylie Minogue

2005-ben diagnosztizáltak mellrákot az ausztrál énekesnőnél, aki azonnal megkezdte a kezelést. Az akkor 36 éves sztár a gyógyulásáról nyíltan mesélt, a kemoterápiákat rosszul viselte, néha a fürdőszobáig is alig tudott kimenni, de az akkori párja biztatása sok nehézségen segítette át. A rák azóta sem újult ki, és bár  a családalapításról le kellett mondania, ő nem kesereg a múlton. “A rák sok mindenben megváltoztatott, néha elgondolkodok, milyen lenne anyukának lenni, mert ezt a lehetőséget elvette tőlem a betegség, de a gyógyulásom óta egészen másképpen értékelem az életet, a céljaimat, ami viszont nem változott: akiket szerettem, azokat most is szeretem. Talán még jobban is” – mondta a Sunday Times Style interjúban. 

Kylie Minogue a gyógyulása óta sokszor mesélt a mellrákról, és ezzel rengeteg embernek adott erőt

Kylie Minogue a gyógyulása óta sokszor mesélt a mellrákról, és ezzel rengeteg embernek adott erőt (Fotó: Profimedia)

Olivia Newton-John

Szintén egyike a mellrák elleni küzdelem élharcosainak. A Grease sztárját 1992-ben diagnosztizálták mellrákkal, és a betegség azóta kiújult nála: 2013-ban és 2017-ben is közleményben tudatta, hogy rákos. Olivia Newton-John kitartóan harcol, fájdalmait orvosi marihuánával enyhíti, az életereje mégis legendás. 

Cynthia Nixon

A Szex és New York ügyvédnőjeként vált világszerte ismerté, és már akkor elmondta, hogy szeretné jóra használni a hírnevét. A színésznőnél kétszer diagnosztizálták a mellrákot, és mai napig állítja, hogy rendszeres szűrővizsgálat nélkül ma már nem élne.  Nixon örökké hálás lesz az orvosának, akinek az alapossága mentette meg az életét, mert bár a csomó a mellében apró volt, a korábbi szűréseknél még nem lehetett kiszúrni, így a orvos elrendelte a biopsziát.

Rita Wilson

Tom Hanks felesége 2015-ben állt nyilvánosság elé és mesélt arról, hogyan küzdött meg a mellrákkal. Az emlője mirigyállományából kiinduló daganatos elváltozást szintén szűrővizsgálaton vették észre, a színésznő később melleltávolító műtéten esett át, és erről később többször is mesélt. “Kértem a férjemet, hogy ha bármi történik, akkor szuper hosszú ideig szomorkodjon miattam” – viccelődött az egyik műsorban és az is kiderült, hogy  agyógyulását követően ünnepelni akarta az életet. 

Tom Hanks és Rita Wilson

Tom Hanks és Rita Wilson (Fotó: Profimedia)

Martina Navratilova

Az egykori teniszcsillagnál 2010-ben diagnosztizáltak nem invazív emlődaganatot. A sportoló a rá jellemző agresszivitással vetette bele magát a küzdelembe, a daganatot eltávolították, két héttel a műtét után pedig egy 24,9 kilométeres triatlonon vett részt Hawaii-on.

Maggie Smith

A brit színésznő 73 éves volt, amikor egyszerre járt kemoterápiára és a Harry Potter és a félvér herceg forgatására. A színésznő, miután felfedezte mellében a csomót, tévesen úgy hitte, jóindulatú. Két év kezelés után orvosi gyógyultnak minősítették.

Christina Applegate

A fiatal színésznő mindössze 36 volt, amikor emlőrákot diagnosztizáltak nála. Jó pár sorstársához hasonlóan ő is nagyon hamar a mellrák nagykövete lett. Christina Applegate tisztában volt vele, hogy veszélyeztetett (édesanyja, Nancy Priddy ugyancsak a harmincas éveiben járt, amikor fény derült a rákra), így rendszeresen szűrette magát. A színésznő a BRCA1 génmutáció okán mindkét mellét eltávolíttatta. Nemrégiben újabb betegséggel kellett szembenéznie: szklerózis multiplexet diagnosztizáltak nála. 

Mellrákos sztárok adnak erőt a sorstársaiknak

Christina Applegate (Fotó: Emma McIntyre / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

Kathy Bates

A színésznőnél 2003-ban petefészekrákot, 2012-ben pedig mellrákot diagnosztizáltak. Mivel édesanyja, nagynénje és unokahúga is emlőrákos volt, Kathy Bates eltávolíttatta melleit.

Sheryl Crow

Az énekes-dalszerzőnél 2006-ban, 44 éves korában állapították meg a mellrákot, és azóta is a mellrák elleni küzdelem elszánt harcosa. A híresség hisz benne, hogy a betegség egy lehetőség arra, hogy az ember elkezdjen másképp tekinteni az életére, és ő is így tett. “Átértékelődnek a dolgok, az apróságok már nem számítanak annyira, mint a nagy egész, közben pedig egyre jobban megélem a boldog pillanatokat” – mondta a sztár, aki 2007-ben fogadta örökbe az első kisfiát, Wyatt-et, majd három évvel később Levit. 

Sherly Crow a mellrák műtéte után fogadta örökbe az első fiát

Sheryl Crow imádja a fiait, 2013-ban készült ez a fotó, Wyatt és Levi azóta már igazi nagyfiúk (Fotó: Profimedia)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top