Sztárok

Pataki András -Ismerd meg a Vadak ura rendezőjét! (x)

Mezőgazdasági Technikumban érettségizett, onnan a Győri Hittudományi Főiskolára vezetett az útja, A színház a nyolcvanas évektől az élete része. 1986-ban alapította az ajkai Forrás Színpadot. Ezt követően Veszprémben volt Színész. Előbb a Pécsi Tudományegyetemen-, majd a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen szerzett előbb kulturális menedzser-, majd rendezői diplomát. 2012 óta vezeti a Soproni Petőfi Színházat. Klasszikus értelemben vett polihisztor. A Vadak Ura – The Covenant című családi musical ősbemutatót Ő jegyzi, mint rendező. Pataki Andrással beszélgettünk színházról, na és persze állatokról.
Vona Tibor a kreatív ötlegazda és Pataki András rendező

Vona Tibor a kreatív ötlegazda és Pataki András rendező

A vadak ura színes alkotói gárdát vonultat fel: Vona Tibor a kreatív ötlegazda, aki legutóbb a Nikola Tesla – végtelen energia című musical ötletével kereste fel alkotótársait. A musical a pandémia ellenére nagy sikerrel fut. Ahogy akkor, úgy most is Egressy Zoltán írta a szövegkönyvet, a dalokat Müller Péter Sziámi faragta rímbe, a zenét Sebestyén Áron szerezte. Mihez hasonlítható a Vadak ura?

Egy magyar ősbemutató, ami hiánypótlónak is nevezhető, mert újabban nem készült ilyen jellegű magyar, családi musical. Egy egyszerű mesetörténetre épül fel a színházi előadás. A legkisebbek is, a középgeneráció, az idősebbek is megtalálják a maguk számítását. A Sebestyén Áron jegyezte zene amerikai hangzású, így az egész darab hangulata is olyan, mint ha a nagy vízen túlról érkezne.

Vona Tibor neve hallatán nem meglepő, hogy egy táncszínházi előadásra kell készülni. Két kitűnő táncos – koreográfus készíti a koreográfiát: Benkő Dávid és Benkő- Morvai Veronika. Nagyszerű hangokat hallunk majd, kitűnő szereposztással készül a Vadak Ura.

Hogyan fogtál hozzá a rendezői koncepciónak?

Nyilván elolvastam az anyagot és ahogy azt kell, gondolati kontextusba kellett helyeznem. Miről is szól ez a tanmese? Miről szól ez a játék? Miről tud szólni? Nyilván arról, amiről általában a bibliai meséktől kezdve a legújabb kori mesékkel bezárólag minden történet szólni akar: hogyha valaki elindul az igaz úton, akkor, ha kitartó, és tiszta és jó a szíve; akkor annak meglesz a maga eredménye. Esetünkben egy boldog szerelem beteljesülése természetesen, másrészt pedig az erdő társadalmának a megnyugtató békéje. Ez alakul ki az előadás végére. A zenét, a koreográfiákat én fésülöm össze, színpadra teszem az előadást, és végül remélem egy nagyon parádésan szórakoztatót, vidám, látványos és ugyanakkor tanulságos estében lesz része, aki megnézi a Vadak urát.

 Melyik Klán áll hozzád a legközelebb?

A disznó évében születtem, úgyhogy természetesen a vaddisznókkal pendülök egy húron.

A színművészek közül többen is kutya társaságában járnak próbálni. Ők hol vannak a klánok közül?

Nekem is van több kutyám, nagyon szeretem őket. Lovaim is vannak, azt mélyen fájlalom, hogy ők is kimaradtak ebből az előadásból. Majd A sztyeppék királyában:)

Ha kutyák és lovak nincsenek, akkor mi fogott meg a szövegkönyv olvasásakor?

Két dolog: egyrészt az, hogy magyar ősbemutatót tudunk csinálni egy évtizedes szünet után, másrészt pedig az, hogy egy olyan ko-produkcióban veszünk részt a soproni Petőfi Színházzal, amely lehetővé teszi azt, hogy egy adott előadás éveken keresztül műsoron legyen. Egy vidéki színház életében ez lényegében teljesen kizárt. Már az is csodaszámba megy, hogyha egyik évadról a másikra valamennyire át tud nyúlni egy előadás. Nagyon örülök, hogy ezt a Vadak Urát hosszú évekig lehet majd játszani.

Pataki András -Ismerd meg a Vadak ura rendezőjét! (x)
A Vadak ura nem csupán családi szórakozás, hisz jócskán akad benne edukatív tartalom.

Igen, olyan hatásai vannak, amelyek üdvözlendők egy gyermek-, fiatal néző fejlődésében. A felnőtteket sem baj, ha tudatosítjuk bizonyos témakörökben. Egyrészt a környezetvédelem, a természet ismerete és szeretete, a Kárpát-medencében lévő állatokkal való barátkozás is része az előadásnak. Nagyon jó, hogy egy magyar vaddisznócska sikerre tudja vinni a saját életét és helyreállítani az erdő boldogságát.

Nincs is ennél jobb végszó, a Vadak Ura – The Covenant című családi musical 2021. október 15-től látható a RaM Színházban.

Bővebb információt a https://vadak-ura–the-covenant.broadway.hu/2021-10-17-14-00 linken elérhető.

 

Fotó: György Zsolt

Jogok a TBG Produkció tulajdona.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top