Sztárok

Vaddisznócska bőrébe bújik Pesák Ádám (x)

Pesák Ádámot képernyőről, színházból egyaránt ismeri a közönség. Nikola Tesla összetett karaktere után, most egy szerény, csendes ám annál szerethetőbb vaddisznócska bőrébe bújik a Vadak Ura – The Covenant című családi musical ősbemutatóban.
Pesák Ádám

Pesák Ádám


Szereted az embereket?

Igen. Mindenkit szeretek, mindenkinek megadom az esélyt, a bizalmat. Hosszú tanulási folyamat van mögöttem. Gyakran fordult elő, hogy két szék között a padlóra pottyantam. Azóta kicsit elővigyázatos lettem. Nem vagyok bizalmatlan. Mindenkinek megadom az esélyt, de mivel tanultam a hibáimból, szem előtt tartom, hogy mik azok a tettek és cselekedetek, ami miatt érdemes három lépés távolságot tartani a másiktól. Idő kell, hogy valaki „megkapja” a lényemet és a személyiségemet.

Mennyire viseled el a mai korra oly jellemző könyöklést?

Nehezen viselem, és értetlenül nézem, hogy zajlik a világ körülöttem. Nagyon lelkemre veszem, ha egy embertársammal rossz történik, az igazságtalanságot végképp rosszul tűröm. Visszahúzódó alkat vagyok: ha nem tudom a másikkal megértetni az álláspontom, akkor hagyom. Nem szeretem az agressziót, ha nem megy nyugodtan a saját nézetem megértetése a másikkal, akkor inkább kihátrálok a helyzetből.

Van, hogy robbansz?

Sok dolgot nyomok le magamban. Félek, hogy egyszer rosszkor, rossz helyen fog elpattanni bennem az a bizonyos húr, és ez nem feltétlenül jó. Igyekszem a négy fal között, otthon kitombolni magam.

Milyen számodra az ideális világ?

Nagyon nehéz kérdés. Hallgassuk meg egymást! A legfontosabb. Figyeljünk oda egymásra, hallgattassék meg mind két fél és mind két érvrendszer. Az emberek elbeszélnek egymás mellett – ebből adódik a legtöbb konfliktus. Lévén egyik sem tud engedni, mind a kettő fújja a magáét, így nem is tudják megbeszélni a problémát. Nem figyelünk oda a másikra: neki mi esik rosszul, őt mi bántja.

Pedig most épp egy olyan előadást próbálsz, ahol, ha nem is emberek, de állatok/klánok állnak harcban egymással…

Igen és a Vadak Ura hősei: az állatok, emberi tulajdonsággal vannak felruházva. Valójában ösztönből cselekednének, de lévén emberek játsszák, így más aspektusokat is kapnak. A végén – mint mindig–, itt is győz az igazság: az arra alkalmas, az igazságos lesz a klán vezére.

Hiszel abban, hogy nem véletlenül kerülnek helyzetek, emberek, sorsok, szerepek az életedben?

Igen, és hála Istennek, mindig olyan kihívás van az életemben, amivel épp meg kell bírkózzak. Hiszem, hogy ezeket a jeleket észre kell venni. Nem véletlen, hogy én aki nehezen-, vagy egyáltalán nem tudok konfrontálódni, az utóbbi időben több olyan szerepet kaptam, aki saját igazát követte. Ki is mondta, ki is merte mondani hangosan: mit gondol magáról, a világról. Agyarral, a Vadak Ura vaddisznójával sincs ez másként. Neki is nagy az igazságérzete, és bele is áll a konfliktusokba. Nagyon szép karakterfejlődésen megy végig. Folyamatosan újabb akadályokat gördít elé az élet, amelyeket rendre meglép, mert azt szeretné, hogy igazságosan dőljön el az erdő és a klánok sorsa. Ezt le lehet fordítani emberi viszonylatban is: néma gyereknek, anyja sem érti a szavát. Ha nem mondod, hogy mi a gondod, akkor tényleg nem fog történni semmi. Nagyon fontos, hogy beszélgessünk és megbeszéljük egymással, ami foglalkoztat bennünket.

Tesla karaktere is hasonló…

Tesla, a maga sajátos szabályrendszerén belül megpróbál a körülötte lévőkkel direkt harcba szállni, de a habitusából vagy jelleméből adódóan számára csak a tudomány eszköze adott. A Puskásban Czibor Zoltánt adom, aki elég agresszívan vallja a nézeteit  — ami nem mindig célravezető–, de természetesen ott van az igazságtartalma: mert bár a környezete sem tud azonosulni a rendszerrel, amiben élnek, Czibor mondja ki azt, amit valójában mindenki gondol. Nikola Tesla megint más alkat: tőle megtanulhatja bárki, hogy kell harcolni azért, amiben hisz. Mindent meg kell tennem azért, amit én valójában akarok, és nem hagyhatom, hogy bárki is lebeszéljen arról, amit én valójában szeretnék. Nem szerencsés, hogy nem tud kapcsolódni senkihez, hisz jószerivel nincs emberi kapcsolata; de ő tényleg a tudománynak élt. Korán felmérte azt, amit most tanulok: muszáj küzdenem azért, amit valójában szeretnék, mert azért az idő folyamatosan ketyeg, fogy. Az idő a legnagyobb ellenségünk és nem tudjuk mennyi maradt még.

Nagyon fiatal vagy még, miért érzed, hogy elszaladt valami, ami nem jön vissza?

Nagyon – nagyon sok könyvet el kellett volna olvasnom, és nagyon sok mindent nem tudok még a világról. Korábban nem volt fontossági sorrend, azt gondoltam fiatal vagyok és ráérek, pedig nem. A jó pap holtig tanul: folyamatosan fejlesztenem kellett volna már korábban is magam. Az ismertségemmel sem szeretnék mást elérni, mint hogy egy-, két, három ember életében hozzak változást. Beszélgessenek, tájékozódjanak, olvassanak, fejlesszék önmagukat. Nagyon elkanyarodtam Agyartól:) Az mindig nagyon-nagyon veszélyes, és nagyon fura, amikor egy ember állatot alakít: nem tudjuk teljes mértékben leutánozni az adott állatot, ezért nyilván emberi tulajdonságokkal öltöztetjük fel ezeket a karaktereket. A darab igazságtartalma nagyon sok, attól függetlenül, hogy családi darabnak készül, minden generáció valami fontos útravalót vihet haza magával.

Pesák Ádám és Békefi Vikória

Pesák Ádám és Békefi Vikória

Vannak klánok: farkasok, rókák, a szarvasok, a medvék, és ugye vagyunk mi, a vaddisznók. A vaddisznók az idők folyamán lecsúsztak, nem is vesznek részt a gyűléseken, mert az édesapámmal történt egy tragédia, de ezt még ne áruljuk el mi. Elvesztette mindenben a hitét, és emiatt, mi lettünk a klánok legalja, a szemétszedők. Agyarban, azaz bennem pedig erősen dolgozik az érzés: egykor mi voltunk a vezetők, többek vagyunk annál, amit most betöltünk. A vezér halála után elindul a klánok közötti harc, de ahogy a való életben itt is mindenki csak a maga szólamát fújja, meg sem hallgatják egymást. Nincsen kollektív döntés, és nincsen tisztelet a két fél között, hanem mindenki csak tapossa el egymást. Félre kell rakni az egónkat és logikusan, érvek mentén végiggondolni: ki a legalkalmasabb. Ez is egy üzenet. Agyar nem akar vezető lenni, csak vissza akar térni a közösségbe, a „klubba”. Sosem arról beszél miért lenne alkalmas vezető, csak cselekszik. Nem mondani kell… ha adakozok, nem verem nagy dobra. A szerénység nagyon fontos tulajdonsága az embernek – ez is az előadás egyik igazsága. Arra nevel, hogy mindig kell egy hős mindenkinek, de ezek az emberek lehetnek egésze hétköznapiak.

Egy nagyon látványos előadásra vált jegyet, aki a Vadak urát választja. A néző először lát és utána hall: a táncosok elképesztően munkát végeznek, zseniális koreográfiák lesznek. A vizuál, a díszlet csodás és e-mellett van mondanivaló is.

Mi Agyar mottója?

Mindig légy magadhoz őszinte, hogy képes vagy-e elérni a kitűzött célt? Cselekszik a szíve és a hite szerint, beleáll a helyzetekbe. Semmi sem tartja vissza a céljától.

 

A Vadak Ura – The Covenant című családi musicalt október 15-től láthatja a közönség a RaM Színház színpadán.

 

Fotó: György Zsolt

Jogok a TBG Produkció tulajdona.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top