Háromgyermekes anyaként tér vissza Budapestre a 47 éves Alanis Morissette

M. N. | 2021. Október 07.
Alanis Morissette kanadai énekesnő édesanyja magyar és az egyik fia is magyar nevet kapott. 13 év után tér vissza Budapestre.

„It’s like rain on your wedding day. It’s a free ride when you’ve already paid. It’s the good advice that you just didn’t take. And who would’ve thought, it figures” – énekelte teli torokból a téli tájban önmagával négyesben autózó Alanis Morissette Ironic című dalában. Hihetetlen, de immár 25 évvel ezelőtt. Az akkor 22 éves kanadai énekesnő számára ez a sláger hozta meg a világhírt. Pályafutását még a nyolcvanas évek végén kezdte és a nemzetközi áttörést jelentő Jagged Little Pill című lemez már a harmadik albuma volt. Kanadában tizenkétszeres platina minősítést ért el, de a világ számos más országában is ott volt a slágerlisták élmezőnyében. Az énekesnő, a lemez és a videoklip számos jelölést kapott a legrangosabb nemzetközi zenei díjátadókon, többek között 1996-ban 4 Grammy-díjat is nyert. Az énekesnő 18 hónapig turnézott a világ körül.

„Sokan voltak körülöttem önjelölt gyámként, időnként éppen azok, akik nem vigyáztak rám. Nem tudom, hogyan győzném meg a 19 éves Alanist arról, hogy olyan emberekkel vegye körül magát, akik nem használják ki. A helyzet az, hogy sokan nem is vették észre, hogy ezt teszik. Alig tudnék bárkit is hibáztatni, mert annyi kizsákmányoló ember volt körülöttem, aki nem vette észre magát” – beszélt karrierje kezdeteiről az Independentnek adott interjújában Morissette.

Negyedik lemezét Supposed Former Infatuation Junkie címmel 1998-ban adta ki, melyről a Thank U című dal vált leginkább ismertté. Ebben az időszakban még nagyobbat ment azonban az Uninvited című szerzeménye, mely a Nicolas Cage és Meg Ryan főszereplésével készült Angyalok városa című film egyik betétdala volt és amelyért szintén kapott két Grammy-díjat.

2004-ben rövid hajjal (Fotó: Jon Kopaloff/FilmMagic)

Az énekesnő az elmúlt nő két évtizedben még további öt stúdióalbummal jelentkezett, a legutóbbi lemeze Such Pretty Forks in the Road címmel tavaly jelent meg. Bár az Ironic és az Uninvited sikereit azóta sem múlta felül, szerzeményei időről időre tisztességgel teljesítenek a nemzetközi slágerlistákon.

A dalszerzés és az éneklés mellett Morissette színjátszással is foglalkozik: látható volt néhány amerikai és kanadai kőszínházi produkcióban, de tévésorozatokban, illetve néhány mozifilmben, például Kevin Smith Dogma című alkotásában is.

Az énekesnő és férje, Mario Treadway (Fotó: Frazer Harrison/AMA2011/Getty Images for AMA)

Az énekesnő 2002 és 2007 között Ryan Reynolds kanadai színésszel élt párkapcsolatban, akivel el is jegyezték egymást, házasságot azonban nem kötöttek. 2010-ben egy privát ceremónián feleségül ment Mario „Souleye” Treadwayhez, akitől három gyermeke született: 2010-ben Ever Imre, 2016-ban Onyx Solace, 2019-ben Winter Mercy. Az elsőszülött kisfiú második neve nem véletlenül magyar: az énekesnő édesanyja ugyanis magyar származású és az ikertestvére is az Imre nevet viseli.

„Úgy érzem, hogy a szívem egyre jobban kinyílt. Már a házasságom nagyon megnyitotta a szívem, az anyává válás pedig valósággal feltörte azt” –  fogalmazott a művész egy interjújában. Ugyanitt elárulta, rengeteg belső munkát végez, illetve folyamatosan olvas, ezek pedig mind-mind hozzájárulnak a fejlődéséhez.

Az énekesnő a pandémia miatt egyéves csúszással ugyan, de idén augusztusban világ körüli turnéra indult. Ennek keretében lép fel – a 2008-as szigetes koncertje óta először – újra hazánkban is, november 3-án a Papp László Budapest Sportarénában. 

„Nem akarom megijeszteni az embereket, amikor dalokat írok. Nem akarok olyan lemezt készíteni, ami túl sok ahhoz, hogy elviselhető legyen, ezért a mondanivalóm egy részét úgy szelídítem le, hogy ne legyen túl nehéz. Nem is akarom túlterhelni magamat sem. De az élő show-k nagyon spirituálisak számomra” – nyilatkozta a MonochromeEffect.com-nak. 

Alanis Morissette egykor és napjainkban (Fotó: Getty Images)

„Úgy érzem magam, mintha az egyik lábam a gázpedálra, a másik a fékre született volna. Én vagyok a lány, aki le akar ugrani a szikláról, de előbb lerohan és meggyőződik arról, hogy elég mély-e a víz. Imádom a motorversenyzést, de minden elérhető biztonsági tréninget elvégeztem. Folyamatosan keresem az újdonságokat, a szenzációt, a vad oldalamnak erre van szüksége, különben úgy érzem, haldoklom. Közben egy reszkető, rémült, uszkár temperamentumával vagyok megáldva. Egy uszkár vagyok egy motorkerékpáron” – jellemezte magát az énekesnő.

Akkor és most

Exit mobile version