nlc.hu
Sztárok

Menekülttáborban élt Orvos-Tóth Noémi

Orvos-Tóth Noémi három évig egy németországi menekülttáborban élt a családjával

A gyermekkor jelentőségéről indít podcastot és egyben videósorozatot az UNICEF Magyarország, Orvos-Tóth Noémi az első vendég.

Neves, szakmájukban elismert emberek mesélnek korai éveikről, arról, hogy milyen körülmények, kapcsolatok, tapasztalatok és lehetőségek formálták őket azzá a felnőtté, akivé lettek. A kiskori élményeknek meghatározó szerepe van személyiségünk fejlődésében, a magán- és szakmai életünk alakulásában. Az UNICEF Magyarország sikeres és elismert művészek, tudósok, közéleti személyiségek emlékeinek bemutatásával, izgalmas és mély beszélgetésekkel helyezi fókuszba ennek a megismételhetetlen és felbecsülhetetlenül fontos időszaknak a tétjét.

unicef podcast

A podcast első vendége Orvos-Tóth Noémi

A beszélgetéseket Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója vezeti. A televíziós szakember 2017-ben döntött úgy, hogy képernyős pályafutását megszakítva minden energiáját annak szenteli, hogy a rangos gyermekvédelmi szervezet hazai tevékenységét irányítsa. A karrierváltás óta most először ül vissza a műsorvezetői székbe. Az Így lettem sorozat azonban egészen más hangvételű, mint televíziós karrierjének korábbi műsorai. Ezúttal fókuszban a gyermekkor, a gyermeki lélek, traumák és emlékek feldolgozása, mindez mély, nagyon intim hangvételű beszélgetésekben.

Az első adás vendége Orvos-Tóth Noémi, klinikai szakpszichológus, aki személyes történetének megosztásán túl szakemberként is elmondja véleményét a téma fontosságáról: hogy miért fontos a gyerekkorról beszélni és gondolkozni, hogyan kell feldolgozni azt felnőttként és hogyan kell tudatosan figyelni a saját gyerekeinkre. Hajlamosak vagyunk a gyerekkort egy elmúló korszaknak tartani, miközben az első éveknek döntő szerepe van a személyiségünk kialakulásában. A szakember szerint már az is rendkívül meghatározó, hogy milyen várandósságból származunk.

A gyerekkor nem múlik el nyomtalanul. Mindaz, ami ott velünk történik, az élethosszig elkísér minket

– kezdi Noémi, akinek meg kellett küzdenie a családjából hozott traumákkal, számos feldolgozatlan veszteségélmény érte a felmenőit, melyek az ő életére is hatással voltak. Beszél többek között a szülei különleges megismerkedéséről és kapcsolatáról, arról, hogy mi mindent kapott otthonról, de arról is, hogy milyen nehézségeken kellett átjutnia gyerekkorában. Iskolai évei alatt meg kellett élnie a kortársak kegyetlenségét, bántást, kirekesztést.

Én konkrét bántásra nem emlékszem, az én saját belső érzéseimre emlékszem. Hogy fáj a gyomrom, hogy nem akarok iskolába menni, hogy szorongok

Gyermekkorának egyik legnagyobb kihívása mégis az volt, amikor három évig egy németországi menekülttáborban kellett élnie a családjával. Ennek körülményeiről is rendkívül őszintén beszél a műsorban. Az izgalmas, személyes történetein túl szakemberként is kifejti álláspontját a téma fontosságáról. A szakember szerint nem könnyű a mai kor gyermekeinek, a legnagyobb kihívás számukra a figyelemért vívott harc. A világ felgyorsulásával annyira lecsökkent a személyre szabott figyelem, hogy már veszélyeztetheti a gyerekek kapcsolati képességének a fejlődését.

A mai gyerekek nagyon sokszor úgy magányosak, hogy közben az anyuka, apuka, szülők, nagyszülők ott vannak. Fizikailag jelen vannak, a figyelmükkel nincsenek jelen

A szülők okoseszközeinek használata csak az első lépcsőfok. Egy idő után elkerülhetetlen, hogy saját kütyüt kapjon egy gyerek, amivel végérvényesen kicsúszik a szülő kezéből a kontroll azok a tartalmak felett, amivel a gyerek szembesül, sokszor korának nem megfelelően, idő előtt.

A tízrészes sorozat egyik legfontosabb kérdésköre a szülővé válás. Sokan akkor kezdenek el igazán foglalkozni gyermekkori traumáikkal, lelkiállapotukkal, amikor egy gyermek érkezésével felismerik, hogy van ezzel feladatuk. A beszélgetés számos fontos témát érint, mégis egyik legfontosabb üzenete, hogy nem csak az meghatározó, amit gyerekként megél az ember, hanem az is, hogy felnőttként mit tud azokkal az élményekkel, traumákkal kezdeni. Az önismeret, saját traumáink tudatos feldolgozása elengedhetetlen és végső soron megkerülhetetlen feladat.

Én azt gondolom, hogy az önismeret, az egy életforma. Az ugyanolyan, mint az egészséges életmód, hogy az egyik alkalommal a testedet óvod, véded, tartod karban, gondozod szeretettel, az önismeret kapcsán pedig a lelkedet, pszichés működésedet

A teljes beszélgetést podcast formában itt meghallgathatod:

A szerdánként új epizóddal jelentkező műsor következő adásának vendége Istenes Bence televíziós műsorvezető lesz.

Ha a beszélgetés után eszébe jutott egy számodra kedves ember a gyerekkorodból, aki hatással volt az életedre, üzenje neki egy virtuális UNICEF – képeslappal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top