nlc.hu
Sztárok

Meghalt Ambrus Kyri

Meghalt Ambrus Kyri táncdalénekesnő

A táncdalénekesnő 76 éves volt.

Ambrus Kyri táncdalénekesnő 76 évesen hunyt el, halálhírét elsőként a beatkorszak blog közölte.

ambrus kyri meghalt

Elhunyt Ambrus Kyri (Fotó: MTI)

Ambrus Kyri, eredeti nevén Ambrus Margit volt Magyarország első tinisztárja, stílusa és megjelenése alapján a magyar Rita Pavone-nak kiáltották ki. Sorra aratta sikereit olyan slágerekkel, mint az Ilyen a twist, Elment a papa, mama, Nem híres dzsesszénekes; népszerűek voltak Aradszky Lászlóval énekelt duettjei is, mint az Állatkerti séta vagy a Bombajó. Angol és olasz nyelven is jelentek meg lemezei. Ezen felül turnézott a keleti blokk szinte valamennyi országában.

Az utolsó, 1972-es táncdalfesztivált leszámítva valamennyi Táncdalfesztiválon indult. 1967-ben Nappalok és éjszakák című száma a harmadik helyezést érte el. (Megosztva a másik tinikedvenccel, az ekkor debütáló Fenyvesi Gabival.)

A hetvenes években visszavonult a zenéléstől, de 1982-ben szerepelt Tarr Béla Panelkapcsolat című filmjében, ahol saját magát alakította. 1983-ban jelent meg egyetlen nagylemeze. Majdnem két évtizeden át, 1993-ig műsorvezetője volt a Magyar Rádiónak, főleg könnyűzenei, de más műsoroknak is (Magnósok, figyelem!, Magnóról magnóra, Könnyűzenei koktél). 1993-ban a rádió nagy leépítési hullámába ő is bekerült. 

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top