nlc.hu
Sztárok

Pogány Judit interjú: édesanyjával borzasztóan bántak a kórházban

Pogány Judit az édesanyja kálváriájáról mesélt

Édesapja halála rendkívül megviselte az édesanyját, akivel a kórházban is durván bántak.

A Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, Pogány Judit a Klubrádió Szavakon túl című műsorában mesélt egy sötét, családi eseményről.

Az egy órás interjúban Pogány Judit többek között arról beszélt, hogy mindössze nyolc és fél éves volt, amikor édesapja agyvérzést kapott és elhunyt. Ez a tragédia alapjaiban változtatta meg az életét, édesanyja sosem tudta feldolgozni a gyászt, különösen az nehezítette meg a továbblépését, hogy a férjével nem tudtak elköszönni egymástól. Pogány Judit édesanyja rögeszméssé vált, nem volt például szabad eloltani a villanyt, éjszaka sem. Édesanyja szerint azért, hogy az apja nehogy azt higgye, nem várják.

„Ez nem jött be. Utána nem volt szabad villanyt gyújtani! Anyámnak jött az a rögeszméje, ha meggyújtuk a villanyt, apa mégsem jön be, hanem elmegy, elbújik”– mesélte, hozzátéve, hogy pár hónappal később az édesanyja ideggörccsel a kórházba került, ahol egy évet töltött el. Juditot és bátyát mindeközben gyámszülőkhöz, egy idősebb unokatestvérükhöz vitték, ahol normalizálódott az életük, ám édesanyjuk egyedül maradt a kórházban, nem volt élő, felnőtt korú rokona, aki látogatta volna. Egyedül Eta, aki háztartási alkalmazott járt be az édesanyjához, de ő nem volt vér szerinti rokon, így nem hozhatott döntéseket.

Pogány Judit

Pogány Judit Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színmûvésznõ, érdemes mûvész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja a Hogy volt?! címû tv-mûsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának SZOP stúdiójában.
MTVA Fotó: Zih Zsolt

„És ettől, mert nem volt anyámnak felnőtt korú rokona az akkori idegosztálynak a főorvosa – utána elvették a diplomáját, de rajtunk az már nem segített – kísérletezett anyámon. Az akkor működő legerősebb sokkal kezelte, amitől anyám nem csak teljes személyiség- és tudatvesztést szenvedett el. A végén már Eta hiába mutatta neki a gyerekei fényképét, nem tudta kik azok” – emlékezett vissza.

A színésznő arról is mesélt, hogy egy alkalommal az édesanyját úgy rálökték a kórházi vaságyra, hogy annyira megütötte a hátát, hogy kék-zöld foltos lett.

Ezért Eta, az egykori háztartási alkalmazott saját felelősségére a gyógyíthatatlan özvegyet hazavitte, és otthon ápolta.

Pogány Judit mindemellett mesélt a karrierjéről és arról is, hogy nyolcévesen annyira szerelmes lett, hogy szabályosan belázasodott.

(Klubrádió)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top