nlc.hu
Sztárok

Válások és válságok a királyi családokban

Válások és házassági válságok az európai királyi családokban

Vannak, akikről még csak pletykálják, másoknál azonban már tény a válás. Az elmúlt években az európai királyi családok másodvonalas tagjai sorra bontják fel a házasságaikat.

Hosszan cáfolták

Alig néhány napja annak, hogy a svéd trónörökös, Viktória koronahercegnő kénytelen volt megszólalni egy pletykát illetően. A helyi lapok ugyanis biztosra veszik, hogy Viktória és Daniel 12 éve tartó házassága komoly gondban van. A palota megtudta, hogy több címlap is várható a közeljövőben, amely ezt harsogná, így megelőzve a pletykákat, ők maguk beszéltek a kapcsolatukról. „Tudomásunkra jutott, hogy egy nagyszabású, negatív pletyka kezdett terjedni a magánéletünkről. Pletykákat hallunk a kapcsolatunkról, egy állítólagosan elkövetett árulásról, megcsalásról és közelgő válásról. Normális esetben nem kommentálnánk ezeket a szóbeszédeket és találgatásokat. De a családunk védelmében érdekében, egyszer s mindenkorra világossá akarjuk tenni, hogy a most terjedő pletykák teljesen alaptalanok” – írták a közleményükben. A tűzoltás azonban csak mérsékelten volt sikeres, több újság tényként kezelte a szakítást, névtelen forrásokra hivatkozva.

házasság válás királyi család

Daniel herceg és Viktória koronahercegnő (Fotó: Claudio Bresciani / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP)

A sámán és a hercegnő románca

Hasonló a helyzet Norvégiában is, ott V. Harald lányának, Márta Lujzának a kapcsolatát kezdte ki a sajtó. A hercegnő nevével leginkább azon szörnyű esemény kapcsán találkozhatott a magyar olvasó, hogy korábbi férje 2019 karácsonyán önkezével vetett véget az életének. Márta Lujza azóta is rendre feltűnik a külföldi magazinokban, nem éppen hétköznapi párkapcsolata miatt. A nő ugyanis egy Durek nevű spirituális vezetővel, egy sámánnal jött össze. A kapcsolatot a család nem nézi jó szemmel, amit a sámán úr rendre el is fecseg a sajtónak. „Engem nem érdekel más véleménye, mert Márta Lujza az én ikerlángom”- nyilatkozta a norvég VG magazinnak.

Ennek ellenére a Se og Hør nevű norvég lap azt állította, hogy a hercegnő és a guru már szakítottak. Ezt a páros egy szenvedélyes és romantikus nyaralással, és tucatnyi fotóval igyekezett cáfolni. Sőt, idén februárban a sámán beszélt arról, hogy leült V. Harald királlyal, és megkérte tőle a háromgyerekes hercegnő kezét. „Régimódi vagyok, így az édesapjától kértem meg a párom kezét” – mondta. A férfi állította azt is, hogy csak a covid miatt voltak hosszabb időt távol egymástól, és ha eljön az idő, magának a hercegnőnek is felteszi a kérdést.

házasság válás királyi család

Márta Lujza és párja Durek Beverly Hills-ben vásárolgat (Fotó: Profimedia)

Ahol már meg is száradt a tinta a papírokon

Kicsit sem pletyka, hanem maga a valóság, hogy a brit királyi családban újabb két házasság fuccsolt be az elmúlt két évben. Az egyik a királynő unokájának, Peter Phillipsnek a kapcsolata volt. Peter, aki Anna hercegnő idősebbik gyermeke, még 2003-ban ismerte meg a kanadai Autumn Kellyt, akit aztán 2008-ban feleségül is vett. Házasságukból két gyermek született, a család legviccesebb tagja, Savannah és húga Isla. Sokáig ők tűntek az egyik legstabilabb házaspárnak a brit királyi családban, egészen 2020-ig, amikor bejelentették, hogy a válás mellett döntöttek. A szakítást állítólag a nő kezdeményezte, míg Petert hidegzuhanyként érte felesége döntése. 2021-ben hivatalosan is elváltak, és azóta a hírek szerint a férfi egy tévés műsorvezetőnek udvarol.

házasság válás királyi család

Peter Phillips és Autumn Phillips (Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images),

De nemcsak II. Erzsébet unokája, hanem unokaöccse is a válás mellett döntött. A néhai Margit hercegnő fia, David Armstrong-Jones, Snowdon második grófja is felbontotta 26 éve tartó házasságát. A válást alig egy héttel azután jelentették be feleségével, hogy kiderült Peter Phillips magánéleti válsága.

David Armstrong-Jones és felesége herceg házasság válás királyi család

David Armstrong-Jones és felesége a Velencei Biennalén 2015-ben (Fotó: Bertrand Rindoff Petroff/Getty Images)

Francia románcból válás

VI. Fülöp spanyol király sincs könnyű helyzetben a családja miatt. Ha éppen nem az apja kerül korábbi botrányai miatt a címlapokra, akkor testvéreivel foglalkozik a sajtó. És itt sem pusztán pletykákról beszélünk. A király egyik testvére, Krisztina infánsnő januárban került be a lapokba, amikor kiderült, hogy 24 év után elhagyja férjét. „Közös megegyezéssel úgy döntöttünk, hogy felbontjuk a házasságunkat. A négy gyermekünk örökre összeköt minket, a szülői elkötelezettségünk változatlan” – írták a szűkszavú közleményben, amit egy héttel azután adtak ki, hogy a Lecturas spanyol bulvárlap fotókat közölt Krisztina férjéről és egy másik, ismeretlen nőről, ahogyan kézen fogva sétálnak Dél-Franciaországban.  

Krisztina infánsnő herceg házasság válás királyi család

Krisztina infánsnő és családja (Fotó: Europa Press Entertainment/Europa Press via Getty Images)

Szakítottak, de nem váltak el

A legkisebb ország hozza a legkuszább ügyet, de segítünk kibogozni. Irány Monaco! A 65 éves Caroline monacói hercegnő még 1999-ben ment feleségül Ernst Hanover herceghez. Ez volt Caroline harmadik házassága, amelyből egy gyermek született.

Idővel azonban Caroline és Ernst kapcsolata teljesen megromlott, de valami miatt képtelenek voltak hivatalosan elválni. Filmet is lehetne forgatni a házasságukról, ugyanis, bár 2009-ben bejelentették, hogy különköltöznek, azóta eltelt 13 év és nem váltak el, sőt, hivatalosan soha nem is kezdeményezték a válást. Míg egyesek szerint ez a le nem zárt házasság méltatlan a hercegi családhoz, mások szerint ez nem jelent mást, mint azt, hogy az egykori házasok képtelenek végleg elszakadni. Hát, nagyon úgy fest, hogy Hanover hercegének nem okoz akkora gondot az elszakadás. Róla ugyanis tavaly decemberben közöltek a lapok szerelmes fotókat, melyeken új barátnőjét csókolja. A hölgy nem más, mint Claudia Stilianopoulos spanyol művész, akinek szülei remek kapcsolatban voltak a néhai brit Margit hercegnővel. A helyzet tehát az, hogy Caroline – hivatalosan – férje, egy spanyol hölgy új párja, de erre ő akár áldását is adhatta. Furcsa egy helyzet.

Ernst Hanover herceg házasság válás királyi család

Ernst Hanover herceg és Claudia Stilianopoulos (Fotó: Jose Ramon Hernando/Europa Press via Getty Images)

Évekig tartott 

Keveset hallani mostanában Henrik luxemburgi nagyherceg gyermekeiről. Pedig az uralkodónak öt is van, köztük a trónörökös Vilmos, aki hosszú évek várakozása után, 2020-ban végre apuka lett. Ám most nem róla, hanem egyik öccséről, Lajos hercegről lesz szó, akinek valamiért évekig húzódott a válópere. Lajos nagyon fiatalon, 20 évesen vette feleségül Tessy Antony üzletasszonyt, majd hat hónappal később a nő életet adott első gyermeküknek, Gabrielnek, akit egy évvel később öccse, Noah követett.

Nagy egyetértésben éltek 12 éven keresztül, ám 2017-ben valami megváltozott, és kurta közleményben jelentették be, hogy házasságuk megromlott, a válás mellett döntöttek. Tessy állítólag Lajos „ésszerűtlen viselkedésére” hivatkozott a bíróságon, érdekesség az is, hogy a vagyonelosztáson önmagát képviselte a tárgyalóteremben, nem vitt magával ügyvédet. A válási procedúrát végül 2019-ben zárták le hivatalosan. Tessy elvesztette hercegnéi címét, visszaköltözött gyermekeivel az Egyesült Királyságba és 2021-ben feleségül ment Frank Floessel svájci üzletemberhez, majd pár hónappal később megszülte harmadik fiát. Lajos herceg Franciaországba költözött a válás után.

Tessy Antony

Tessy Antony egy londoni rendezvényen, 2019-ben (Fotó: Profimedia)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top