Jelelni, énekelni és halászni is megtanult az Oscar-díjas CODA főszerepéért Emilia Jones

M. N. | 2022. Április 12.
A Vogue magazin szerint Emilia Jones az idei év nagy felfedezettje a filmiparban.

Az Amerikai Filmakadémia ebben az évben a CODA című drámának ítélte a legjobb filmnek járó Oscar-díjat, az alkotás emellett a legjobb forgatókönyv és a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában is elnyerte az aranyszobrot. A film főhősét Emilia Jones játszotta el, aki a forgatások idején mindössze 17 éves volt. Bár már gyerekkora óta színpadon, illetve kamerák előtt dolgozik, egyértelműen ez a szerep hozta el számára a nagy áttörést.

Gyerekként A csavar fordul egyet című darabban a londoni Almeida színház színpadán (Fotó: robbie jack/Corbis via Getty Images)

Emilia 2002. február 23-án született Londonban Aled Jones walesi énekes-tévés személyiség és Claire Fossett cirkuszművész lányaként. 8 éves volt, amikor kisebb szerepekben feltűnt az Egy nap, illetve A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken című filmekben, majd egy brit tévésorozatban is lehetőséget kapott. 2011–2012-ben a WestEnden a Shrek musicalváltozatában alakította a gyermek Fionát, majd a következő évben A csavar fordul egyet színpadi adaptációjában szerepelt a londoni Almeida Színházban.

A színésznő a 2016-os Velencei Filmfesztiválon (Fotó: Dominique Charriau/WireImage)

Az elmúlt években a karrierje fokozatosan ívelt felfelé, több tévésorozatban is filmben is látható volt, mind jelentősebb szerepekben. 2020 óta a Locke & Key – Kulcs a zárját című Netflix-sorozat egyik főszerepét alakítja. 

A CODA című filmben halászatból élő siket szülők halló tinédzser lányát formálja meg, akiről kiderül, hogy tehetséges énekesnő.  A szerep kedvéért 9 hónapon át tanulta a jelnyelvet, illetve énekórákat is vett, emellett magáévá tette az amerikai akcentust és egy halászhajóra is elszegődött, hogy elsajátítsa a halászat alapfogásait.

Emilia Jones (Fotó: Karwai Tang/Getty Images)

„A rendező azt akarta, hogy minden hiteles legyen. Elmentem, tanultam a jelnyelvet, és azt hittem, hogy tényleg jól haladok. Megmutattam az oktatómnak, aki nevetésben tört ki, és azt válaszolta: Most mondtad, hogy emésztési zavaraid vannak – mesélte utóbb egy interjújában. – Siketnek lenni sokkal több, mint jelelni. Olyasmi, amit egy halló ember nem érthet meg.” 

Bár mint azt a filmben is hallhatjuk, kiváló hangja van, sosem vágyott énekesi karrierre, sokkal inkább a színjátszás volt az, ami érdekelte.

„A Shrekben énekeltem. Otthon is énekelek, és kórustag voltam az iskolában, de soha nem tanultam hangképzést. Ami ijesztő volt. 17 éves voltam, amikor a filmet forgattuk. Kicsit ideges voltam, hasonlóképp, mint Ruby. Nem túl magabiztos, amikor énekel, de magabiztos, amikor jelel.”

A CODA szereplői, Eugenio Derbez, Troy Kotsur, Marlee Matlin, Emilia Jones, Amy Forsyth és Daniel Durant az Oscar-gálán (Fotó: Emma McIntyre/Getty Images)

Jones teljesítményét a közönség és a kritikusok is elismerték, illetve a legjobb színésznő kategóriában BAFTA-díjra is jelölték. A Vogue magazin 2022 nagy felfedezettjének tituálta.  

A színésznő jelenleg Kristen Roupenian Cat Person című művének filmadaptációját forgatja, melynek a főszerepét, Margot-t alakítja, egy 20 éves lányt, aki egy idősebb férfival kerül kapcsolatba. „Ez különbözik mindentől, amit korábban csináltam. Azért izgalmas, mert ahogy az ember gyerekből nővé érik, hirtelen a szerepek is kicsit nagyobbak és érdekesebbek lesznek és nagyobb kihívást jelentenek.”

via

Exit mobile version