nlc.hu
Sztárok

Szexista sztárinterjúk a múltból

Kínos újságírói kérdések, amikre a hírességek keményen visszaszóltak

A 2010-es években egymást érték a szexistábbnál szexistább interjúkérdések, de hála egyes A-listás sztároknak, ma már jóval ritkábban fordul elő, hogy egy riporter a kedvenc ruhájáról, diétájáról kérdezzen női kiválóságokat. Íme néhány emlékezetes eset a közelmúltból.

Amikor a riporter nem érti, hogyan lehet nőből politikus

2018-ban, az akkor 37 éves új-zélandi miniszterelnökkel, Jacinda Ardernnel készített interjút az ausztrál televíziós legenda, a 60 Minutes riportere, Charles Wooley. Az újságíró azonban nehezen dolgozta fel a tényt, hogy akár egy fiatal nő is lehet miniszterelnök. A riporter szinte csak azzal foglalkozott, hogy Ardern hogyan néz ki, milyen vonzó, és mit keres a „mocskos politikában”. Wooley „fontos politikai kérdésként” vezette fel azt is, hogy mikor jön a baba. Miután kiszámolta, hogy nagyjából a választás éjszakája körül fogant, arra már Ardern is csak forgatni tudta a szemét.

Amikor többen aláznak egyszerre egy interjúalanyt

A szupermodellből lett színésznő, Cara Delevingne a Papírvárosok című filmjét próbálta népszerűsíteni a CBS Sacramento reggeli műsorában, amikor egymás után egy rakás bosszantó és alázó kérdéssel került szembe. Delevingne próbálta az egészet némi szarkazmussal kezelni, de a három műsorvezető mintha kifejezetten élvezte volna, hogy beleköthet a színésznőbe.

 „Ugyanezt megkérdezné valaha is egy férfitól?”

Hillary Clinton, az USA egykori first ladyje az elsők között utasította vissza a divattal kapcsolatos kérdéseket, amiket régebben rendszeresen megkaptak a női hírességek. Kirgizisztáni látogatása során történt még 2010-ben, hogy az egyik tévécsatorna moderátora megkérdezte Clintontól, hogy kik a kedvenc divattervezői. A válasz vélhetőleg a kérdezőt is meglepte: „Megkérdezné ezt valaha is egy férfitól?” 

Hilary Clinton

Hillary Clinton/ Fotó: Larry Downing/Sygma/Syg/Getty Images

 „Igen, ez szexizmus!”

Kellemetlen interjújelenet, még 2012-ből, amikor a Teen Vogue Emma Stone színésznővel és akkori barátjával, Andrew Garfielddal közös filmjük, a Pókember kapcsán. Miután a színésznőt az öltözködési szokásairól meg a hajszínéről kérdezte a riporter, Garfield megjegyezte: „Tőlem ilyeneket nem kérdeznek.” Erre Stone is hozzátette: „Neked érdekes és értelmes kérdéseket tesznek fel, mert te fiú vagy.” A riporter próbálta kikérni magának: „Ez szexizmus!” Mire Stone: „Igen, ez szexizmus.”

Emma Stone

Emma Stone többször is felszólalt már a Hollywoodban tapasztalható szexizmus miatt (Fotó: Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic)

 „Erről ennyit”

Az Orange is The New Black (Narancs az új fekete) sorozat transznemű sztárja, Laverne Cox, Wendy Williams újságírót tette helyre, amikor élő adásban olyan kérdésekkel bombázta, hogy van-e mellimplantátuma, vagy milyen szögben pisil, Cox csak ennyit reagált az intim és valljuk be, kellemetlen kérdésekre: „Kamerák mögött beszélgethetünk róla, de úgy döntöttem, hogy nem szeretnék többé a külsőmről nyilatkozni, mert akárhányszor a transzneműek teste vagy külseje kerül szóba, mindig a sebészeti beavatkozásoknál meg az átváltozásnál kötünk ki. Elégedett vagyok a helyzetemmel, de erről ennyit.”

„Ezt a pasikkal is megcsinálod?”

Szintén emlékezetes pillanat volt, amikor Cate Blanchett félbeszakított egy rövid interjút, mert besokallt attól,  ahogy a kamerák a színésznők testét pásztázzák, miközben ők épp magukról és a karrierjükről beszélnek.

Ezt a pasikkal is megcsinálod?

– kérdezte egy operatőrtől, aki valószínűleg soha senkitől nem kapta meg korábban ezt a kérdést.

Kate Blanchett

Cate Blanchett Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top