nlc.hu
Sztárok

Díszdoktori címet szerzett sztárok

Díszdoktori címet szerzett sztárok, akik tényleg sokat tettek le az asztalra

A díszdoktorátust nem szórják két kézzel, ennek ellenére elég sok külföldi sztár magáénak tudhatja a megtiszteltetést – persze ezért meg is dolgoztak.

Néhány héttel ezelőtt a New York-i Egyetem hallgatói egy igazán különleges diplomaosztó részesei lehettek, ugyanis nem más, mint Taylor Swift mondott beszédet a jeles alkalomból. Sőt, nemcsak, hogy beszédet mondott, de hatalmas megtiszteltetés is érte, ugyanis az egyetem a művészetek díszdoktorának nevezte ki az énekesnőt – ezzel ő lett a harmadik személy az NYU történetében, aki kiérdemelte a díszdoktori címet. Nyilván a dolog nem véletlen, hiszen mégiscsak egy tizenegyszeres Grammy-díjas előadóról van szó, ugyanakkor van néhány másik híresség, aki szintén jól megérdemelten szerezte meg a doktor előtagot.

Meryl Streep

Meryl Streep már csak az elmúlt néhány évben is annyit tett le az asztalra, mint más az egész karrierje során, nem meglepő tehát, hogy három borostyán ligás egyetem is díszdoktorrá avatta – a Harvard, a Yale és a Princeton –, ugyanakkor 2014-ben a bloomingtoni Indiana Egyetem is kiválasztotta őt a címre, a karrierje és a nők érdekképviseletében végzett munkája miatt.

Meryl Streep

Fotó: Jack Mitchell/Getty Images

Oprah Winfrey

A tévézés nagyasszonya sem marad el Meryl mögött, négy díszdoktori címet is a magáénak tudhat jótékonysági és üzleti tevékenységéért, mindezt pedig a Princeton, a Howard Egyetem, a Duke Egyetem és a Harvard adományozta neki. Nem mellesleg Oprah 2021 óta az Amerikai Művészeti és Tudományos Akadémia tagja is.

Jon Bon Jovi

A régi motoros rocker nem a zenei munkásságáért, hanem a polgári gazságszolgáltatás és egyenlőség terén végzett vezető szerepéért lett kitüntetve a Camden-i Rutgers Egyetemen 2015-ben, de korábban már a Monmouth Egyetemen is szerzett magának egy doktorátust.

Yoko Ono

Talán itthon nem annyira ismert az egykori Beatles-tag feleségének tevékenysége, de Yoko mind a művészetek, mint a humanitárius aktivizmus terén elég fontos szerepet vállalt az elmúlt években, ezt jutalmazta 2014-ben a Prett Institute. Emellett két másik tiszteletbeli doktorátust is magáénak tudhat, az egyiket a Liverpooli Egyetemtől (amelyet néhai férje emlékére támogat) és a Bard College-tól kapta.

Yoko Ono

Fotó: Ben A. Pruchnie/Getty Images

Céline Dion

Az énekesnő tehetsége olyan korán utat tört, hogy még a középiskolát sem sikerült befejeznie, ennek ellenére ő is büszke tulajdonosa egy zenei doktorátusnak, amit a 2008-ban a Quebec City-i Université Laval-on kapott – ez Kanada legrégebbi oktatási központja. 

Jimmy Kimmel

Az esti talkshow házigazdája anno kimaradt az egyetemről, ám a korábbi iskolája, a Las Vegas-i Nevadai Egyetem úgy ítélte meg, hogy televíziós személyiségként és komikusként elért sikerei megérdemelnek egy díszdoktori címet, így 2013-ban oda is adományozták számára.

Jimmy Kimmel

Fotó: Getty Images/NBC

Bono

A U2 frontemberének sem a zenei sikerei, sem a humanitárius erőfeszítései nem ismeretlenek, úgyhogy talán az sem meglepő, hogy két doktorátust is magáénak tudhat. Az egyiket 2003-ban a Trinity College Dublintól, a másikat 2004-ben a UPenntől kapta. Érdekesség, hogy 2013-ban az NYU, akárcsak Taylor Swiftnek, neki is szánt egy díszdoktorit, de Bono visszautasította, hogy ne árnyékolja be a lánya nagy napját, aki szintén akkor szerezte meg a diplomáját.

Sir Paul McCartney

Egy lovagi státuszt elég nehéz felülmúlni, de az biztos, hogy azért egy díszdoktori fokozat sem semmi. Paul McCartney-t 2008-ban tüntették ki zenei doktorátussal az egyéni sikereiért és a Beatlesben betöltött legendás szerepéért.

Paul McCartney

Fotó: Jed Jacobsohn/Getty Images

Morgan Freeman

Morgan Freeman színészként és producerként elért eredményei magukért beszélnek, nem véletlen, hogy három jeles intézmény is kitüntette. 2001-ben a Julliardon szerzett képzőművészeti doktori címet, 2013-ban irodalmi doktorátussal jutalmazták a Bostoni Egyetemen, 2015-ben pedig a filmek tiszteletbeli doktorává avatták a Howard Egyetemen.

Jack Nicholson

A három Oscar-díj mellé Jack Nicholson 2011-ben beújított egy díszdoktori címet is a Brown Egyetem jóvoltából, akik a képzőművészeti tevékenységéért adományozták a kitüntetést a színésznek. Ő maga egyébként a középiskola befejezését követően azért ment a nyugati partra, hogy ott szerezzen diplomát, de végül Hollywood elcsábította, ezért inkább ezt az utat választotta. 

Jack Nicholson

Fotó: Michael Tighe/Donaldson Collection/Getty Images

Forrás: Insider

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top