70 éves lett David Hasselhoff, akinek a karrierje befuccsolt, de a magánélete nem

B.E. | 2022. Július 17.
Kevés olyan híresség van, aki idős korára önmaga karikatúrája lett, de David Hasselhoff, aki idén ünnepli a 70. születésnapját, pont így járt.

Tudtad, hogy David Hasselhoff a legnézettebb férfi televíziós színész a Guinness Rekordok könyve szerint?

De, hogyan jutott el ideáig a Baltimore-ban született kis David? A német, angol és ír felmenőkkel rendelkező család átlagos életet élt a Maryland állambeli városban. Az apa üzletemberként dolgozott, míg az édesanya háztartásbeli volt. Már kamaszként igencsak sokrétű volt az érdeklődése: a helyi röplabdacsapat kapitánya volt, énekelt a kórusban és színészkedett is. Mindössze huszonhárom éves volt, amikor 1975-ben szerepet kapott a népszerű Nyughatatlan fiatalok című szappanoperában. Ebben a kicsit sem minőségi, ám annál sikeresebb sorozatban hét évig alakította Dr. Snapper Foster karakterét. Időközben megpróbálta beindítani énekesi karrierjét, majd 1982-ben a nálunk is hatalmas sikerrel futó Knight Rider sorozat főszerepében landolt, mint az autójával az óráján keresztül beszélgető igazságosztó és akcióhős. „A Knight Rider fenomenális volt. Nagyobb volt, mint később a Baywatch bármikor. Egy olyan akciósorozat volt, ami az életek megmentésére fókuszált, nem pedig az ellenség megölésére, és mindig benne volt a karakterek fejlődése” – magyarázta a fekete sportautós széria sikerét később a színész.

David Hasselhoff a Knight Rider sztárja, 1983. (Fotó: Silver Screen Collection/Getty Images)

Ennek ellenére a Knight Rider négy évvel később, 1986-ban lekerült a képernyőről, Hasselhoff pedig – a saját megfogalmazása szerint – egy Ernest Hemingway-korszakba került. „Akkoriban törölték a Knight Ridert, a házasságom Catherine-nel (Catherine Hickland, színésznő – a szerk.) tönkrement, én pedig csak ültem és bámultam magam elé az ablakon keresztül, hogy mihez kezdjek ezután” – magyarázta a híresség egy későbbi interjúban. Ekkoriban jó ötletnek tartott kiadni egy rockalbumot, ami igencsak gyenge visszhangot és elismerést kapott az Egyesült Államokban, azonban a Night Rocker névre keresztelt lemez meghódította az osztrák slágerlistákat. Hasselhoff ezután Ausztriába, Svájcba és Németországba utazott, hiszen arrafelé mérhetetlen népszerűségnek örvendett az album.

David Hasselhoff és Catherine Hickland (Fotó: Ron Galella Collection via Getty Images)

Néhány évvel később aztán ismét „betört” a háztartásokba, 1989-ben ugyanis elindult a Baywatch sorozat, ahol piros fürdőruhás nők, és piros fürdőgatyás férfiak szaladgáltak a homokban, szigorúan lassított felvételen. Bár a tengerparti életmentők történetét az első évad után el akarták kaszálni, a színész nagyon sok lehetőséget látott benne, ezért mélyen a saját zsebébe nyúlt és befektetett a szériába, mely 1991-ben visszatért a második évaddal, és egészen 2001-ig futott. Tekintettel az új szerződésre, és a sorozat hatalmas sikerére – 140 országban futott, közel 1 milliárd nézőt ért el – Hasselhoff a 90-es évekre nemcsak a világ egyik legjelentősebb tévés személyiség lett, de a jogdíjaknak köszönhetően busásan gazdag is.

Baywatch, 1997. (Fotó: Getty Images)

De 1989 nemcsak a Baywatch indulását jelentette számára, ebben az évben jelentette meg ugyanis a „Looking for Freedom” című slágerét, ami az Egyesült Államokban ugyan nem lett sláger, Európában ismét hasított. Ez persze nem véletlen, hiszen csak hónapokra voltunk már a berlini fal leomlásától. „Németországban ekkoriban már mindenki ismerte a dalt. Az Egyesült Államokból nem tudtam megítélni, hogy szórakozásból, viccből szerették annyira, vagy valóban ilyen sokat jelentett számukra. Aztán felhívtak, hogy 1989 szilveszterén énekeljem el a számot Berlinben egy szállodában, én pedig mondtam, hogy csak akkor, ha a falnál adhatom el a slágert. Beleegyeztek” – emlékezett vissza egy interjúban a színész, akinek becslések szerint közel félmillióan hallgatták meg élőben a dalát, s sok németnek a Looking for Freedom ma is a szabadsághimnusza. 2014-ben egyébként a NatGeo csatorna számára készítette el David Hasselhoff: A berlini fal című dokumentumfilmet, melyet itthon is bemutattak.

Visszarepülve a 90-es évekbe, ez a korszak határozottan Hasselhoffról szólt. Míg dalai Európában értek el sikereket, addig sorozata, a Baywatch az egész világot meghódította. Ekkor kötött házasságot Pamela Bach színésznővel, akivel két közös gyermekük született: Taylor Ann 1990-ben, Hayley pedig 1992-ben látott napvilágot. A 2000-es évek elejére azonban egyre többen támadták a szexista, a női kebleket és feneket zoomolva mutató sorozatot. Ráadásul egyre igényesebb és más jellegű szériák – gondoljunk csak a Szex és New Yorkra, vagy a Maffiózókra – uralták a díjátadókat és a nézettségi listákat is, így a Baywatch szépen lassan lehúzta a rolót. 2006-ra a színész házassága is megromlott és kibékíthetetlen ellentétekre hivatkozva elindították a válást. A hivatalos indoklás után nem sokkal azonban felkerült egy videó az internetre, amelyen az erősen ittas Hasselhoff a földön fekve, félpucéran próbál enni egy hamburgert. A felvételt a lánya, Taylor Ann készítette, aki arra kérte az apját, hogy hagyjon fel az állandó ivással. Idősebb gyermeke figyelmeztette arra is, hogy mindent el fog veszíteni, ha így folytatja. A színész ekkor közleményt adott ki, melyben közölte, hogy már jó ideje harcol az alkoholizmussal és minden erejével a gyógyulásra fog koncentrálni.

Taylor-Ann Hasselhoff, David Hasselhoff és Hayley Hasselhoff (Fotó: David M. Benett/Dave Benett/Getty Images)

David Hasselhoff nem a levegőbe beszélt. Egy 2020-as interjújában arról beszélt, hogy már jó pár éve teljesen józan. A gyógyulásban segítségére volt a 27 évvel fiatalabb kedvese, Hayley Roberts, akit 2011-ben ismert meg. „Hayle-t az Egyesült Királyságban, Cardiffban ismertem meg, amikor a Britain’s Got Talent zsűritagjaként dolgoztam. A nővéremmel kisétáltunk egy étteremből, ő pedig pont ott volt és megkérdezte, hogy kérhet-e egy aláírást. Azt válaszoltam neki, hogy inkább árulja el, van-e barátja. Nemmel válaszolt. Azt feleltem, ha megadja a telefonszámát, akkor adok neki autogramot. Bár soha nem szoktam ilyet csinálni, de azt éreztem, hogy ez szerelem első látásra. Lehet, hogy ő 27 évvel fiatalabb, de én lélekben 27 évvel vagyok fiatalabb” – emlékezett vissza a megismerkedésükre 2017-ben, a The Guardiannek adott interjúban a színész.

Hayley és David Hasselhoff 2022-ben, Monacoban (Fotó: Stephane Cardinale – Corbis/Corbis via Getty Images)

David Hasselhoff 2018-ban harmadszor is megházasodott, nászútra pedig a Maldív-szigetekre utaztak. Bár soha nem sikerült elérnie akkora sikert, mint a Knight Rider vagy a Baywatch idején, ő maga abban hisz, hogy bármit is csinál, azt azzal a hittel kell végeznie, hogy jó benne, a legjobb. Ezzel együtt is az elmúlt 10 év szakmailag inkább a ciki, vagy ha nagyon engedékenyek vagyunk, akkor a kedvesen megmosolyogtató, de nem éppen minőségi műsorokról és dalokról szólt Hasselhoff karrierjében. Ami a zenét illeti, leporolta néhány korábbi slágerét, és körbe haknizta vele Európát, 2020-ban pedig kiadta első heavy metal dalát is. A tévében és a filmvásznon sem sikerült ismét az élre kerülnie. Mondhatni elvállalt szinte mindent, ami szembejött vele, így a gagyi horror Sharknado filmek harmadik részét is. De feltűnt a Spongyabob filmben, a Baywatch 2017-es mozijában és A galaxis őrzőiben is.

Ami azt illeti, ma már többet cikkeznek a kisebbik lányáról, Hayley ugyanis ismert plus size modell lett, aki a két legnagyobb modellügynökséggel is szerződésben állt az elmúlt 10 évben. A ma már 29 Hayley 2021-ben igent mondott a német Playboy magazinnak, és ő lett az első plus size címlaplány.

Exit mobile version