nlc.hu
Sztárok

Ali Stroker, a kerekesszékes színésznő, aki millióknak adott hitet

Ali Stroker, aki sikereivel kerekesszékesek millióinak adott hitet

A Tony-díjas Broadway-színész, Ali Stroker boldog házasságban él, most várja az első gyermekét. Független, elégedett nő, aki mellesleg kétéves kora óta kerekesszékesként éli az életét. A története jól példázza, hogy a siker nem csak az egészségeseknek jár.

Ali Stroker 2015-ben a Broadway történetének első kerekesszékes színésze lett, és szintén történelmet írt azzal 2019-ben, hogy mozgáskorlátozottként Tony-díjat is kapott az Oklahoma! című musicalben nyújtott alakításáért. A közönség álló tapsviharral jutalmazta a kerekesszékes színésznőt, aki köszönőbeszédében azt mondta:

a díj, amit a kezében tart, minden olyan gyereknek szól, akik fogyatékossággal élnek, és régóta arra várnak, hogy valaki képviselje őket ezen a díjátadón.

Alis Stroker méltán kapott vastapsot, hiszen történetével bebizonyította, hogy a mozgáskorlátozottság sem szabhat gátat az álmoknak. 

De ki ez a fiatal nő, és hogyan jutott el a Broadway színpadáig?

Ali Stroker 1987-ben született, és a New Jersey-i Ridgewood-ban nőtt fel szüleivel, Jody Schleicherrel és Jim Strokerrel, valamint idősebb testvérével, Jake-kel és öccsével, Toryval.  Kétéves koráig az egészséges gyermekek átlagos életét élte, ám egy autóbaleset teljesen megváltoztatta az életét. Súlyos gerincsérülést szenvedett, amelynek következtében deréktól lefelé megbénult, és kerekesszékbe kényszerült. Ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy a kortársaihoz hasonló életet éljen, és álmokat szövögessen a jövőjével kapcsolatban. Több interjújában is elmesélte, hogy akkor lett mérhetetlenül szerelmes a színészetbe, amikor hétéves korában megnézhette az első Broadway-show-ját. Az előadás akkora hatással volt a kicsi Ali-ra, hogy elhatározta el, ha felnő, ő is ezen a színpadon fog játszani. Azonban egy kerekesszékes gyermek számára ez az álom nem jön könnyen.

Ali Stroker színész Broadway kerekesszék Tony-díj

Ali Stroker a The Glee Project 2. évadában (Fotó: Andrew Eccles/Oxygen Media/NBCU Photo Bank/NBCUniversal via Getty Images)

Akkoriban ahhoz, hogy valaki a Broadway színpadára állhasson, nemcsak kiemelkedően tehetséges színésznek kellett lennie, hanem olyasvalakinek, aki tud énekelni és táncolni. Mindez azonban nem szegte a kedvét, és a szülei is támogatták abban, hogy bátran menjen a célja után. A PEOPLE-nek korábban azt nyilatkozta, hogy a neveltetése ugyanolyan volt, mint bárki másé, és ez sokat segített neki abban, hogy ne érezze magát kevesebbnek a kortársaitól. Természetesen voltak fizikai korlátok, amikor sportolásra vagy iskolán kívüli tevékenységekre került sor, de ezeket is át tudta hidalni, és hétéves korában felfedezte, hogy az éneklés és a színészet az egyik dolog, amit ugyanolyan jól tud csinálni, mint bárki más. Emlékezetes pillanat volt számára, amikor először állt színpadra, egy otthoni színdarabban, amelyet legjobb barátja és szomszédja rendezett.

„Ez volt az a pillanat, amikor igazán erősnek és felelősnek éreztem magam, és annyira más volt, mint ahogyan a bőrömben éreztem magam más pillanatokban – mondta. – Az emberek engem figyeltek és engem néztek, de én irányítottam azt, hogy miért néznek. És aztán énekelhettem is, úgyhogy rengeteg pozitív figyelmet kaptam ezért” – mesélt a korai élményeiről.

Ali erősen dolgozott azon, hogy az álom ne csak álom maradjon, a Ridgewood High középiskolában például minden musicalben részt vett, kitartása és tehetsége pedig annyira erősnek bizonyult, hogy ő lett az első kerekesszékes színésznő, aki a New York-i Egyetem Tisch Dráma Tanszékén végzett. Azt mesélte a PEOPLE-nek, hogy ezek az évek rengeteget adtak neki, ugyanakkor kerekesszékes diákként nem volt mindig könnyű New York-ban élni.

Ali Stroker színész Broadway kerekesszék Tony-díj

Ali Stroker az Oklahoma!-ban nyújtott alakításáért járó Tony-díjjal, 2019-ben, a New York-i Radio City Music Hall-ban (Fotó: Theo Wargo/Getty Images for Tony Awards Productions)

„Amikor főiskolákat néztem, körbejártam a kampuszokat, és úgy éreztem, hogy bámulnak engem. A NYU-n senki sem bámult, mert egyáltalán nem én voltam a legfurcsább dolog, amit az utcán láttak – mondta, majd mesélt a kellemetlenségekről is. – Előfordult már, hogy az esőben nem állt meg értem egy taxi sem, és csak káromkodtam az utcán, és arra gondoltam: »Ez annyira igazságtalan«” – emlékezett vissza, és hozzátette, hogy a nehézségek arra jók voltak, hogy ma már azt is tudja, hogy ha New Yorkkal boldogult, akkor máshol is meg tudja oldani az életét.

A profi karrierje hivatalosan 2011-ben kezdődött

2012-ben szerepelt az I was a Mermaid, and Now I’m a Pop Star című rövidfilmben, de az igazi áttörést a The Glee Project című valóságshow-sorozat hozta el számára, ez tette lehetővé, hogy továbbléphessen karrierjében. Annát alakította a Deaf West Theatre 2015-ös felújításában, a Spring Awakeningben, amellyel ő lett az első kerekesszékes színész, aki valaha is Broadway-színpadon lépett fel. Emlékszik, hogy amikor először játszotta az Oklahoma! című darabban Ado Annie szerepét,

a Circle in the Square színház még csak fel sem volt készülve arra, hogy egy kerekesszékes ember fel tudjon menni a színpadra.

Egy barátjának, a színházigazgatónak és a színésznek, David Perlow-nak kellett felvinnie őt a lépcsőn a színpadra. Ám az előadása túlszárnyalta a korlátokat, amelyeket le kellett küzdenie.

Ali Stroker színész Broadway kerekesszék Tony-díj
Megnézem
Összes kép (4)

Tovább, még tovább!

A díjat követően még egy világjárvány sem tudta megállítani a Faking It sztárját abban, hogy a határait tovább feszegesse. 2020 decemberében ugyanis szerepet kapott a Christmas Ever After című filmben. Akkoriban azt nyilatkozta, hogy a forgatás tulajdonképpen egyfajta fellélegzés volt a számára. „Hónapok óta nem dolgoztam, és fel kellett mérnem a kockázatot is, mert még nem voltunk beoltva” – emlékszik vissza a koronavírus ideje alatt zajló forgatásról. „Kanadában forgattunk, és folyamatosan teszteltek minket koronavírusra, így az összes protokoll miatt úgy éreztük, hogy biztonságos a film. És nagyon örülök, hogy így történt” – mesélte. A sikertörténet ezzel nem ért véget, hiszen azóta elkezdte forgatni a Netflix pszichológiai thrillerét, az Echoest is. A minisorozatban egy egypetéjű ikertestvért alakít, akinek a nővére rejtélyes módon eltűnik. 

Ali Stroker a magánéletben is megtalálta a számításait. Biszexuálisnak vallja magát, randizott például Dani Shay-jel, a The Glee Project versenyzőtársával, és ez idő alatt Ali szerepelt Dani Let it Snow című klipjében is, amelyben romantikus csókot váltanak. A pár 2012-ben azonban szakított, és később egykori színésztársával, David Perlow-val házasodott össze. Nemrég bejelentették az örömhírt, hogy néhány hónap múlva várják első közös gyermeküket. Ali egy cuki ultrahangfelvételt is megosztott az Instáján.

Babát várunk!!! A csapat legújabb tagja novemberben érkezik! Egy álom válik valóra!!! Boldog 1. évfordulót @david_perlow! A valaha volt legjobb év! Köszönöm, hogy megteremtetted velem ezt az életet! Megnyertük a főnyereményt! Szeretlek!

– írta az Instagramon.

A pár egyébként már a főiskolán is ismerte egymást, csak akkor nem alakult ki közöttük romantikus kapcsolat. A 2015-ös Deaf West Színházban a Spring Awakening felújítása során találkoztak újra és szerettek egymásba. Azóta is hatalmas a szerelem, Stroker a PEOPLE-nek egyszer arról áradozott, hogy Perlow „egyszerűen gyönyörű”.

Ali Stroker színész Broadway kerekesszék Tony-díj

David Perlow és Ali Stroker a Tony-díjjal, 2019-ben, a Radio City Music Hall-ban (Fotó: Bruce Glikas/WireImage)

„Kislányként azt hiszem, mindig attól féltem, hogy nem találok valakit, aki ezt választja” – utalt arra, hogy deréktől lefelé mozgásképtelen. Perlow azonban nagyon is rá vágyott, és évek óta kiegyensúlyozott párkapcsolatban élnek.

„Olyan aranyos volt a Tony-díjátadón, amikor megkérdezte tőlem, hogy melyik oldalra álljak a fotókhoz” – mesélte a PEOPLE-nek. – Nézem azokat a képeket, és csak azt tudom mondani, hogy ez az én valóra vált álmom. Hogy megtaláltam azt a partnert, aki mellettem akar lenni, és aki annyira büszke rám” – mondta meghatottan, majd hozzátette: 

Elérkezni a karrierem ezen pontjára, és megélni ezt a kapcsolatot – ez rengeteget jelent nekem.

(via, via, via és via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top