nlc.hu
Sztárok

Ma 80 éves Szilágyi Tibor

„Ennek a szakmának az a titka, hogy szeretjük egymást” – születésnapi interjú Szilágyi Tiborral

A ma 80 éves Szilágyi Tibor 57 éve van a színészi pályán. Közel kétszáz színdarabban lépett már színpadra, megfordult tévéjátékokban és filmekben is, sőt rendezőként és művészeti igazgatóként is kipróbálta magát. A rengeteg munka mellett csodás magánélettel is büszkélkedhet, többek között erről is mesélt születésnapja alkalmából.

Hogyan ünnepli a születésnapját?

Szűk baráti és családi körben egy koccintással. Az előző kerek születésnapomon, a hetvenediken, óriási meglepetés partit tartott nekem a családom és a barátaim, úgyhogy most, tíz évvel később ezt szolidan fogjuk ünnepelni. Ez volt a kérésem.

Biztosan nem várható ezúttal meglepetés buli?

Nem. Számomra az a legnagyobb meglepetés, hogy ennyi idős vagyok, és hála Istennek jó állapotban. A mai napig dolgozom és mégis csak ez az 57. évad, amiben szerepem van.

Mit jelent önnek a 80?

Az mindenképpen megkönnyíti a dolgot, hogy 57 éve vagyok a pályán és sok fantasztikus szerepet játszottam, ebben vannak olyan jelentősek is, amelyek találkoztak a közönség, a kritikusok és az én elképzeléseimmel is. A pályám végig egy saját analizálásról szólt, de természetesen eszébe jut az embernek, hogy hány éves. A nyolcvan azért nem egy „karon ülő” kategória, de hálát adok a jó Istennek és a karrieremnek is, hogy ilyen egészségi állapotnak örvendek és még mindig játszhatok. Ennél nagyobb öröm nincs.

Szilágyi Tibor születésnap

Szilágyi Tibor (Fotó: Keleti Éva)

Élete melyik időszakából vannak a legszebb emlékei?

A művészi pályám egy-egy állomásához kapcsolódnak. 1965-ben végeztem a tanulmányaimmal, akkor még kötelező volt két évre lemenni vidékre gyakorlatra. Radó Vilmos, a Kecskeméti Színház igazgatója a vizsga-előadásom után meghívott magukhoz. Ott eljátszottam Shakespeare: Makrancos hölgyének Petruchio főszerepét. Ennek 1965 májusában volt a bemutatója, ahol a nevem mellett még ott szerepelt, hogy FH, azaz főiskolai hallgató. Szóval talán a pályám kezdése az, ami a legkedvesebb a szívemnek.

Van bármi, amit ma már másként csinálna?

Nincsen semmi. Csodálatos családom van, fantasztikus a magánéletem több, mint harminc éve. Van már egy gyönyörű lány unokám, aki novemberben lesz hároméves. Ezek mellett a karrierem az életem, hiszen a mai napig játszom. Mindig azért változtattam szakmailag, hogy nálam tehetségesebb, csodás színészekkel és rendezőkkel játszhassak. Ezt minden igazgatóm megértette, mindenhonnan barátsággal váltam el.

Mi volt a kedvenc szerepe színészként?

A Vígszínházban a Don Carlos: Fülöp király áriája, a Pesti Színházban a Deficit, ami több mint 300 alkalommal került színpadra. Közel kétszáz szerepet játszottam el, ebből van tíz olyan, amiért érdemes a pályán lenni. Emellett rengeteg tévéjátékban szerepeltem, felbukkantam filmekben is. Ezek azért nagy dolgok.

Hogyan kezdődött a rendezői karrierje?

Mindig felkérés alapján rendeztem. Sík Ferenc, a Nemzeti Színház akkori igazgatója kérdezte meg tőlem először, hogy nincs-e kedvem valamit rendezni. Természetesen azt válaszoltam, hogy van. Ott kezdtem el először rendezőként dolgozni, majd később több alkalommal máshol is.

Mivel színészként ült a rendezői székben, volt, amit másként csinált, mint az önt rendezők korábban?

Úgy álltam hozzá, mint egy kolléga, aki tükröt tud mutatni a színészeknek. Ezek a munkák mindig jó hangulatban teltek. Sosem mutattam azt, hogy felsőbbrendű vagyok csak azért, mert éppen rendezek. Mindig ugyanolyan színészként tekintettem magamra, mint akikkel éppen dolgoztam, csak éppen a színpad másik oldalán voltam.

Tehát rendezőként mind a két oldalt képviselte?

Ez leginkább a kollégákhoz való hozzáállásban nyilvánult meg. Én sem mindig a világ legkellemesebb, legtehetségesebb rendezőivel dolgoztam. Nem mindegy, hogy a rendező hogyan ad instrukciót, nagyon fontos a kommunikáció. Színészből lettem rendező, és úgy érzem, szeretnek velem dolgozni. Az biztos, hogy én imádok a kollégáimmal dolgozni.

Szilágyi Tibor születésnap

Pásztor Márk (jobbra) Stephen Hawking szerepében és Szilágyi Tibor (balra), Lőkös Ildikó és Kálloy Molnár Péter A mindenség elmélete című színművének próbáján a Veszprémi Petőfi Színházban 2022. február 10-én (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Melyik volt rendezőként a kedvenc darabja?

Nagyon szeretek rendezni, de színészként vagyok igazán boldog, így ebben a formátumban nem tudnék kiemelni kedvencet.

Amíg a Soproni Színház művészeti igazgatója volt, előfordult, hogy nehéz döntéseket kellett meghoznia?

Négy évig voltam Sopronban igazgató, amit pályázat alapján nyertem meg. Soha, semmilyen feszültség nem volt. A mai napig igazgató úrnak hívnak. Volt olyan, hogy összehívtam egy gyűlést, és megmondtam, hogy mindenkinek kötelező, nem szabad, hanem kötelező, elmenni más munkákra, ha hívják őket, mert nem tudtuk őket megfizetni. Megnyugtattam őket, hogy emiatt ne szorongjanak, mindenre el fogjuk őket engedni. A másik fontos dolog az volt, hogy az igazgatóság mellett akkor én ott semmilyen más szerepet nem játszottam el.

Más most a színházi élet, mint a pályája kezdetén?

Most is vannak nagyon tehetséges fiatal színészek, akikkel szeretek együtt dolgozni. De a karrierem kezdetén hatalmas nevekkel dolgozhattam együtt, akiktől rengeteget tanultam. Ma is tehetséges színészek és rendezők vannak a szakmában, akikről nagyon jó véleménnyel vagyok, nem volt más az én időmben sem. Ennek a szakmának az a titka, hogy szeretjük egymást. Nem foglalkozunk azzal, hogy kinek mi a politikai nézete, a vallása, egyéb hovatartozása, hanem egyszerűen elfogadjuk és szeretjük egymást, és ez mindig is így volt.

Mi volt a legnagyobb elismerés a karrierje során?

Mindegyiknek nagyon örültem. Tíz éve voltam a pályán, amikor megkaptam a Jászai Mari-díjat, majd Érdemes művész lettem, ezt követően Kiváló művész, Kossuth-díjat is kaptam és magas állami kitüntetéseket. A Halhatatlanok társulatának az örökös tagja lettem közönségszavazat alapján. Minden létező elismerést megkaptam, ennél többre nem is vágyhatnék.

Nemcsak a karrierje, a magánélete is meseszerűen alakult: idén ünneplik 31. házassági évfordulójukat a feleségével, Annával. Mi a titkuk?

A titok az egymás iránti hatalmas tolerancia, a szerelem, ami aztán szeretetté alakul át. A feleségem is sikeres ember a maga szakmájában, nélküle nem tudtam volna felépíteni ezt a karriert, az ő támogatása rengeteget számított és számít a mai napig. Az, hogy ennyit utaztam, nem ment volna támogatás nélkül, és ezért rendkívül hálás vagyok.

Szilágyi Tibor születésnap

Szilágyi Tibor és felesége Anna (Fotó: Nagy Zoltán)

Hogyan szokták megünnepelni az évfordulójukat?

Amikor összejöttünk a feleségemmel, pár barátunk egy asztrológus segítségét kérte és akkor kiderült, hogy a csillagjegyeink alapján is passzolunk egymáshoz. Később megkérdeztük arról is, hogy hol legyen az esküvő: mondta, hogy Budapest környékén, így esett a választásunk Szentendrére. Megkérdeztük, hogy mikor legyen? Azt mondta, december elején – így lett december hatodika, Mikulás napja. Ezért mindig úgy ünnepeltük az évfordulónkat, hogy Mikulás bulit tartottunk.

A felesége mellett egy gyereket is kapott Orsi, a nevelt lánya személyében. Milyen a kapcsolatuk?

Fantasztikus a viszonyunk, mert sosem játszottam apukát, a nevelt lányom édesapjával mindig is nagyon jóban voltam. Orsi az én legjobb barátom, mindig is az volt, már gyerekkorától kezdve, amit én nagy eredménynek éltem meg. Most pedig már megajándékozott engem unokával is, ami hatalmas boldogság.

Az unokájával, Franciskával hogyan alakult a kapcsolata?

Nagyon jól, sok időt töltünk együtt. Van, amikor másfél, két napot is nálunk van, az mindig nagy öröm. Sokáig azt mondogattam neki, hogy bohóc vagyok, gondoltam, majd egyszer elmagyarázom, hogy ez mit is jelent. Mivel a bohóc kifejezést eleinte nem tudta kimondani, ezért Bogyónak hív. Tehát én vagyok Bogyó, ő meg Babó.

Sosem szeretett volna saját gyereket?

Szerettem volna, de nem jött össze, viszont a feleségem lánya, Orsi mindenért kárpótolt.

Rengeteget dolgozott, és dolgozik a mai napig is. Hogyan viselte a pandémia miatti leállást?

Betartottunk minden szabályt: még a liftet sem használtuk a társasházban, maszkban mentünk sétálni. Gondolkodásra használtam fel azt az időszakot. Írtam egy naplót, amely igazából csak a színházról szól, ahogyan az az előszóból is le jön: „Színház az egész világ”. Lehet, hogy egyszer majd ebből is lesz valami, hiszen már három könyvem is megjelent. Emellett sorozatokat néztem a Netflixen.

Szilágyi Tibor születésnap

Fotó: Szilágyi Tibor

Van kedvenc sorozata?

Igen, bár a címét inkább nem mondanám. De felhívtam azokat, akik a magyar szinkront csinálták hozzá, mert nagyszerű. Isteni színészek játszanak benne, lenyűgöző a színészi játék. Dráma, de lövöldözések is vannak benne. Már a negyedik évadnál tartok. Emellett, mivel nagy sportrajongó vagyok, szeretem nézni az úszást, teniszt és egyéb versenyközvetítéseket is nézek.

Ez közös program a feleségével?

A sportközvetítéseket együtt követjük, mert ő is nagy rajongó, de a sorozatokat egyedül nézem.

Hogyan marad formában?

Igyekszem vigyázni magamra. Nagyon szeretek úszni, de csakis a mellúszást preferálom. Rendszeresen eljárok, többek között ez tart formában.

Meddig tervez a színpadon lenni?

Ameddig kedvem van hozzá, de főleg, míg jelentős szerepekre hívnak, amiket érdemes eljátszanom.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top