Egymás mellett fog menni Vilmos és Harry II. Erzsébet temetésén?

Baranyai Enikő | 2022. Szeptember 12.
Az biztos, hogy II. Erzsébet temetése más lesz, mint imádott férjének, Fülöp hercegnek a búcsúztatása. A két nagy kérdés az, hogy egymás mellett megy-e Harry és Vilmos, és ott lesz-e a 9 éves György herceg a gyászmenetben.

Kicsit sem túlzás azt állítani, hogy mindenkit meglepett – aki követi a királyi család életét –, hogy Vilmos és Katalin mellett Harry és Meghan Markle is megjelent hétvégén Windsorban, hogy fogadják az emberek részvétnyilvánításait. Amit biztosan tudni a királyi szóvivőktől, hogy Vilmos herceg üzent a testvérének, úgymond olajágat nyújtva neki, és megkérte, hogy csatlakozzanak hozzá és feleségéhez.

Az már csak (eddig) meg nem erősített pletyka, hogy a fiúk apja, maga III. Károly király kérte arra a walesi herceget, hogy tegyen gesztust az öccse felé. Egy másik, a brit lapokban megjelent elmélet szerint, Harry és Meghan megüzenték az amerikai média képviselőinek, hogy „magánakcióba” kezdve, hol és mikor fogják fogadni a részvétnyilvánításokat. Ezt pedig megtudta Vilmos, aki megelőzve egy esetleges ilyen helyzetet, a közös megjelenés mellett döntött. Mindez persze vad teória, de azt se felejtsük, hogy amikor a királynő haldoklott, Harry és Meghan hivatalos (!) közleményt küldött ki az amerikai sajtónak, hogy mindketten Balmoralba utaznak. Ezt követően kérte meg Károly a fiát, hogy egyedül menjen, mivel csak a szűk család lesz a királynő mellett. Szóval nem kizárt, hogy a másik esetben is az amerikai sajtóhoz fordult Harry…

Vilmos herceg és Fülöp herceg Windsorban, II. Erzsébet halála után (Fotó: Profimedia)

Ennyit a pletykákról és most beszéljünk a tényekről.

Amit biztosan tudunk, hogy II. Erzsébet temetése szeptember 19-én hétfőn lesz, Londonban. Az, hogy folytatódni fog-e Vilmos és Harry békülése a következő hónapokban, még nem tudni, az azonban biztos, hogy más most a helyzet, mint nagyapjuk, Fülöp herceg tavalyi temetésén.

2021-ben, a Covid-járvány közepén tartották Fülöp temetését, amin alig harmincan vehettek részt. Akkora annyira elmérgesedett a viszony a két testvér között, hogy II. Erzsébet kijelentette: a koporsó mögötti menetben Vilmos és Harry NEM állhat egymás mellett, és közéjük állította legidősebb unokáját, Peter Phillipst. 

Vilmos herceg, Harry herceg és a királynő legidősebb unokája, Peter Phillips 2021-ben, Fülöp herceg temetésén (Fotó: Profimedia)

A jelenlegi helyzet azonban más. A legvalószínűbb, hogy

II. Erzsébet koporsója mögött fog menni: III. Károly király, Anna hercegnő, András herceg és Eduárd wessexi gróf, vagyis a királynő gyermekei. Őket követheti: Peter Phillips, Vilmos, Harry és Jakab, akik II. Erzsébet fiú unokái.

 

Elég valószínű, hogy bár György herceg csak 9 éves, de mivel már második a trónöröklési sorban, szintén a koporsót kísérők között lesz. A Sun cikke szerint Vilmos és Harry bizonyosan egymás mellett sétál majd ez alkalommal, hozzájuk csatlakozhat a walesi herceg fia, György. De ha a 9 éves herceg nem is lesz ott a menetben, a Westminsteri apátságban tartott búcsúztatón biztosan jelen lesz. A család nő tagjai, valamint a többi európai királyi család képviseletében érkező koronások autóval és busszal érkeznek majd az apátságba.

Vilmos herceg, Harry herceg a nagyapjuk temetésén (Fotó: Profimedia)

A Daily Mail saját forrásaira hivatkozva arról számolt be, hogy nehéz helyzetben van a király két fia. Mindketten arra várnak, hogy a másik bocsánatot kérjen. A lap szerint a fordulópont az lesz, hogy Harry megjelenteti-e a beígért könyvét, amely fájdalmas állításokkal lesz tele Vilmosról és Katalinról. „Azt beszélik, hogy Károly a békülés jeleként felajánl egy nemzetközi szerepet a házaspárnak. Mindazonáltal nem tudni, mi jár Meghan fejében, aki onnantól kezdve nem fogalmazhatna meg kritikát a királyi családdal szemben az állandó szereplései alkalmával” – írja a Daily Mail.

Exit mobile version