II. Erzsébet koporsóját gyászmenettel kísérte családja London utcáin

Baranyai Enikő | 2022. Szeptember 14.
Szerdán délután a Buckingham-palotából elindult a gyászmenet, mely II. Erzsébet koporsóját kíséri a ravatalozás helyszínére, a Westminster Hallba. A koporsó mögött ott voltak a királynő gyermekei, valamint fiú unokái is.

A szeptember 8-án elhunyt uralkodó holttestét kedden késő este szállították át Skóciából Londonba, ahol hatalmas tömeg tisztelgett a 96 évesen elhunyt Erzsébet előtt. Képek tanúsága szerint Károly, Kamilla, Vilmos és Katalin, valamint Harry és Meghan Markle fogadta a koporsót a palotánál. De később megérkezett András herceg is, valamint lányai: Eugénia és Beatrix a férjeik társaságában.

II. Erzsébet koporsója megérkezik a Buckingham palotához szeptember 12-én este (fotó:PAUL CHILDS / POOL / AFP)

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, II. Erzsébet temetésére szeptember 19-én hétfőn kerül sor a Westminsteri apátságban. De a következő napok eseményei ennél sokkal összetettebbek, tekintettel arra, hogy ez állami temetés, míg például Diana hercegnőé nem az volt.

Szerda délután a királynő koporsóját gyászmenettel kísérték át a Buckingham-palotából a Westminster Hallba. Itt egészen vasárnapig róhatják le tiszteletüket a gyászolók. Azt már előre közölték, hogy olyan tömeg van London utcáin, hogy kb. 30 órás várakozásra kell számítaniuk az embereknek.

Készülődés II. Erzsébet gyászmenetére szerdán délután (fotó: Daniel LEAL / POOL / AFP)

Elindult a gyászmenet

A gyászmenet magyar idő szerint 3:22-kor indult a palotából. Az indulást ágyúszó jelezte.

II. Erzsébet gyászmenete (fotó: GEtty Images)

A sort III. Károly király vezette, mellette Anna királyi hercegnő, Eduárd wessex grófja és András herceg ment. A királynő gyermekeit Vilmos és Harry, valamint a legidősebb unoka, Peter Phillips követte. Ott volt a gyászmenetben még Anna hercegnő férje, Sir Time Laurence admirális, valamint Gloucester hercege (II. Erzsébet unokatestvére) és Snowdon grófja (II. Erzsébet unokaöccse).

Károly, Anna, András és Eduárd – a királynő gyermekei a gyászmenetben (fotó: Christophe Ena / POOL / AFP)

A nagy kérdés az volt, hogy Harry és Vilmos egymás mellett fog-e menni a gyászmenetben. Immár eldőlt. A válasz igen.

Vilmos és Harry II. Erzsébet gyászmenetén (fotó: Daniel LEAL / POOL / AFP)

Egyedül Harry hercegen, és András hercegen nem volt egyenruha. Harry azért nem viselhette, mert lemondott minden katonai rangjáról, amikor kilépett a családból. András hercegnek pedig a botrányai miatt kellett ezt megtennie.

András herceg, Harry herceg (Fotó: Martin Meissner / POOL / AFP)

A királynő három legidősebb fiú unokája: Vilmos walesi herceg, Harry és Peter Phillips. A 15 éves Jakab a ravatalnál csatlakozik a rokonaihoz.

A királynő 3 legidősebb fiú unokája a gyászmenetben (Fotó: Gareth Fuller/PA Images via Getty Images)

A gyászmenetben ott volt II. Erzsébet lakája és magántitkára is. 

Vilmos herceg II. Erzsébet gyászmenetén (fotó: James Manning/PA Images via Getty Images)

A gyászmenetet autóval követték a királyi család nő tagjai. A királyné és a walesi herceg felesége jött az első autóval. Katalin a néhai Diana hercegné fülbevalóját viselte.

Kamilla királyné és Katalin walesi hercegné II. Erzsébet gyászmenetében (fotó: Daniel LEAL / POOL / AFP)

A második járműben ült Zsófia, a királynő kedvenc menye és Meghan Markle. Az egykori színésznő azt a fülbevalót viselte, amit II. Erzsébettől kapott.

Meghan Markle és Zsófia wessexi grófné (fotó: Leon Neal/Getty Images)

A megrendült III. Károly király édesanyja koporsója mögött.

III. Károly király (fotó: Martin Meissner / POOL / AFP)

A gyászmenet délután négykor ért a Wesminster Hallba. Ezt követően a ravatalra helyezték a királynő koporsóját, és megtörtént az úgynevezett “beszentelés”.

II. Erzsébet koporsója megérkezett a Westminster Hallba. (fotó: Tom Jenkins / various sources / AFP)

A királyi család tagjai mindannyian bekísérték a koporsót a Wesminster Hallba. 

(fotó: Jeff J Mitchell/Getty Images)

Katalin, Zsófia és Vilmos is a könnyeivel küszködött, amikor elkezdődött a ceremónia. „A királynő és III. Károly király óhaja is az volt, hogy ebben a gyászmenetben ott legyen Harry és Meghan. Bár leadták a hivatalos kötelezettségekkel járó szerepeket, de ez egy családi esemény, ahol ott van a helyük.” – mondta Max Foster, a CNN riportere.

A királyi család tagjai II. Erzsébet ravatalánál (fotó: Dan Kitwood/Getty Images)

A ravatalnál csatlakoztak a családhoz II. Erzsébet azon unokái, akik a gyászmenetben nem vettek részt. Azonban a dédunokák ezen a ceremónián nem voltak jelen.

Jakab severni algrófja és Lady Louise Windsor , ők II. Erzsébet legkisebb unokái (Fotó: Christopher Furlong/Getty Images)

Zara, a királynő unokája és férje, Mike Tindall (Fotó: Christopher Furlong/Getty Images)

II. Erzsébet unokái a háttérben, köztük: Beatrix hercegné és férje, valamint Eugénia hercegnő és férje (Fotó: Getty Images)

A rövid szertartás – melyet a Canterbury érsek celebrált – után, a családtagok autóval hajtottak vissza a Buckingham-palotába.

III. Károly király elhagyja a Westmintser Hall épületét (fotó: Ben Stansall / POOL / AFP)

Az új walesi herceg és felesége (Fotó: Ben Stansall / POOL / AFP)

Meghan Markle és Harry herceg (fotó: Ben Stansall / POOL / AFP)

Itt, a Westminster Hallban ravatalozták fel II. Erzsébet apját (VI. György királyt), és nagyapját (V. György királyt) is. A ceremónia véget ért, hétfő reggelig róhatják le tiszteletüket a koporsónál a gyászolók.

II. Erzsébet koporsója és koronája (fotó: Gareth Fuller/PA Images via Getty Images)

Mi fog történni szeptember 19-én, II. Erzsébet búcsúztatóján és temetésén?

A királynő hivatalos búcsúztatója hétfőn lesz. Ekkor a Westminster Hallból a koporsót átszállítják a kb. 100 méterre található Westminsteri apátságba. Itt a koporsót ugyanúgy kísérik majd a királynő gyermekei és unokái. A ceremónián viszont már nagy valószínűséggel részt vesz Vilmos két idősebb gyermeke is, de György, bár még csak 9 éves, szinte egészen bizonyosan, hiszen immár második a trónöröklési sorban. Ezen a búcsúztatón államfők, uralkodók, politikusok róhatják le tiszteletüket II. Erzsébet koporsója előtt, amit a ceremónia után közvetlenül Windsorba szállítanak.

A Windsori Szent György kápolnában tartják meg a temetést, melyen csak a családtagok vehetnek részt, s amit a televízió sem közvetíthet. II. Erzsébetet édesanyja, édesapja, húga és imádott férje, Fülöp herceg mellett helyezik majd végső nyugalomra.

Visszatekintés a múltra

Bár a CNN tudósításában számtalan alkalommal kiemelte , hogy Vilmos és Harry 25 évvel ezelőtt az édesanyjuk, Diana koporsója mögött sétáltak…

Harry herceg, Vilmos herceg, Fülöp herceg, Károly herceg és Diana testvére a hercegnő gyászmenetében 1997-ben. (fotó: Getty Images)

de ne feledjük, hogy 20 évvel ezelőtt pedig imádott dédmamájuk, az anyakirályné temetésén vonultak a gyászmenetben. 

Vilmos, Harry és Peter Phillips az anyakirályné temetésén 2002-ben (fotó: Hugo Philpott/Getty Images)

A közel 1000 éves Westminster Hallban 1952-ben ravatalozták fel Erzsébet apját, VI. György királyt, majd 2002-ben az anyakirálynőt. Azóta ilyen állami királyi temetés nem volt. De Margaret Thatcher szintén állami temetést kapott 2013-ban.

GettyImages-115131668

II. Erzsébet édesanyjának, Erzsébet anyakirálynénak a temetése 2002-ben( fotó: Pool BENAINOUS/LENHOF/Gamma-Rapho via Getty Images)

Vilmos, Harry és Peter Phillips

Vilmos, Harry és Peter Phillips az anyakirályné temetésén 2002-ben (fotó: Hugo Philpott/Getty Images)

Az anyakirályné a temetése

II. Erzsébet édesanyjának, Erzsébet anyakirálynénak a temetése 2002-ben( fotó: Pool BENAINOUS/LENHOF/Gamma-Rapho via Getty Images)

András herceg, Károly herceg, Fülöp herceg, Anna hercegnő és Eduárd wessexi gróf

András herceg, Károly herceg, Fülöp herceg, Anna hercegnő és Eduárd wessexi gróf az anyakirályné temetésén 2002-ben (fotó) Hugo Philpott/Getty Images)

Exit mobile version