nlc.hu
Életmód

Így zajlik a gyászhét II. Erzsébet temetéséig

Balmoralból a Szent György-kápolnáig: ez történik a következő napokban II. Erzsébet temetéséig

Szeptember 19-én, családtagjai mellett helyezik örök nyugalomra II. Erzsébetet. A királynő koporsóját kedden repítik át Skóciából Londonba, ahol a gyászoló tömeg több napon keresztül róhatja majd le tiszteletét a ravatalnál. A rendőrség szerint a gyászhét komoly kihívást jelent, Londonon van az egész világ szeme.

Szeptember nyolcadikán, élete 96 évében elhunyt II. Erzsébet királynő, akit legidősebb fia, Károly követ a trónon. Az uralkodó a nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában töltötte utolsó napjait, koporsója a hét elején érkezik meg Londonba, a néhai uralkodó egyetlen leányának, Anna hercegnőnek a kíséretében.

Kedd este elszállították a királynő koporsóját az edinburgh-i St. Giles-székesegyházból, ahol a néhai uralkodót előző nap 24 órára felravatalozták. Miután a repülőgép leszállt a brit királyi légierő északnyugat-londoni támaszpontján, Northoltban, II. Erzsébet királynő koporsóját innen először a Buckingham-palotába viszik, ahol III. Károly király és felesége, Kamilla fogadja. 

Amióta bejelentették a királynő halálhírét, emberek ezrei látogattak el a Buckingham-palotához, hogy leróják tiszteletüket, búcsút vegyenek a néhai uralkodótól. A beszámolók és a helyszínen készített képek alapján búcsúajándékokból és virágokból álló tenger borítja a palota környékét, az illetékesek pedig nemrég arra kérték a gyászoló tömeget, hogy most már ne hozzanak semmi mást, csak virágokat, azokat is csak a közeli Green Park területére és csomagolás nélkül.

De hogyan tovább, milyen fontos események várhatóak még a királynő temetéséig? 

Szeptember 15., szerda

Délután, 14 óra 22 perckor átszállítják a királynő koporsóját a Buckingham-palotából a Westminster Hallba. A király, a királyi család tagjai és a királynő egykori alkalmazottjai csendben, zene nélkül sétálnak majd mögötte a 38 perces út során, de vélhetően míg tart a menet, megszólal a Big Ben, és a királyi lovastüzérség is díszlövéseket ad majd le.

A megérkezés után a koporsót felravatalozzák, és a helyszínen a canterburyi érsek rövid szertartást tart. Azok, akik szeretnék leróni a tiszteletüket, délután öttől egészen hétfő reggelig tehetik meg. Várhatóan a helyszínen a királyi család egyes tagjai is leróják a tiszteletüket, de egyelőre nem tudni, hogy erre mikor kerül sor, és kik jelennek majd meg a helyszínen. 

A látogatóknak néhány fontos szabályt be kell tartaniuk: tilos a helyszínen felvételeket készíteni, illetve nem lehet bevinni 40 cm×30 cm×20 cm-nél nagyobb táskát, illetve virágokat, és készüljenek fel arra, hogy szigorú biztonsági ellenőrzésen fognak átesni.  Mivel a sor folyamatosan halad, leülni nem nagyon lesz lehetőség. Az illetékesek azt javasolják, hogy mindenki vigyen magával frissítőt, és arra is figyelmeztetnek, hogy várhatóan sokan szeretnének majd búcsút venni a királynőtől, emiatt fennakadásokra kell számítani a közlekedésben, ezzel mindenképpen számoljon az, akinek az elkövetkezendő napokban dolga akad a városban.

A Westminster-palota előtt már elfoglalták a helyüket, akik elsőnek szeretnék látni II. Erzsébet utolsó útját (Fotó: Profimedia)

A Westminster-palota előtt már elfoglalták a helyüket, akik elsőnek szeretnék látni II. Erzsébet utolsó útját (Fotó: Profimedia)

Hogy pontosan merre kell haladnia a sornak, azt a Gov.uk weboldalon teszik majd közzé, a Daily Mail szerint valószínűleg több kilométeren át kígyózó sor fog kialakulni a Temze déli partján egészen a Tower Bridge-ig. Értesüléseik szerint néhány helyen már elkezdték építeni az infrastruktúrát, például van, ahol már kordonokat állítottak. Az ígéretek szerint – mivel mindenki kap karszalagot, – lehetőség lesz ideiglenesen kiállni a sorból, nyilvános mosdókat is helyeznek ki, ahogyan lesz elsősegélysátor is, és igyekeznek elegendő információkkal szolgálni azok számára is, akik egészségügyi állapotuk miatt nem biztos, hogy képesek több órán keresztül sorban állni. A biztonságra pedig nemcsak rendőrök felügyelnek majd, szükség esetén a hadsereg segítségét is igénybe veszik. 

A Metropolitan Police egyik magas rangú tisztje szerint a gyászhét rendkívül összetett feladat a rendfenntartók számára, eddig több száz rendőrt állítottak szolgálatba. Az egyik legnagyobb kihívást a sorban álló tömeg jelenti, illetve az, hogy a hétfői temetés miatt számos ország vezetői Londonba utaznak. „Tudjuk, hogy nemcsak az Egyesült Királyság, hanem az egész világ szeme Londonra szegeződik ebben a pillanatban” – nyilatkozta Stuart Cundy rendőrfőnök-helyettes.

Szeptember 16., csütörtök

Továbbra is le lehet róni a tiszteletet II. Erzsébet királynő koporsója előtt, és várhatóan ezen a napon lesz a gyászmenet próbanapja. 

II. Erzsébet III. Károly király temetés Nagy-Britannia

Gyászoló tömeg az edinburgh-i Royal Mile-on, II. Erzsébet királynő utolsó útján, Balmoraltól a Holyroodhouse-palotáig (Fotó: Jamie Williamson/WPA Pool/Getty Images)

Szeptember 17., péntek

Károly király folytatja angliai körútját, Walesbe utazik, ahol többek között részt vesz a cardiffi Llandaff székesegyházban tartott istentiszteleten.

Szeptember 18., vasárnap

Az államfők továbbra is leróhatják tiszteletüket, este pedig fogadást tartanak a temetésen résztvevők – köztük miniszterelnökök, államfők és más méltóságok – számára. Ezen az eseményen a királyi család tagjai is részt vehetnek, bár nem erősítették meg hivatalos forrásból, hogy jelen is lesznek.

Mindeközben este nyolckor mindenki, aki szeretne, egy perc néma csenddel emlékezhet meg II. Erzsébetről, ezt a miniszterelnök hivatalos szóvivője megerősítette. A felhívás szerint nem kell nyilvános helyen megemlékezni a királynőről, az emberek otthon a család és a barátok körében is leróhatják a tiszteletüket. „Ha pedig a tengerentúlon tartózkodnak, akkor is arra bátorítjuk az embereket, hogy helyi idő szerint emlékezzenek meg a királynőről” – tették hozzá.

II. Erzsébet III. Károly király temetés Nagy-Britannia

II. Erzsébet királynő koporsója megérkezik az edinburghi Holyroodhouse-ba, ahol Timothy Laurence admirális, Zsófia wessexi grófné, András yorki herceg és Anna brit királyi hercegnő fogadja (Fotó: Aaron Chown/WPA Pool/Getty Images)

Szeptember 19., hétfő

Ezen a napon helyezik örök nyugalomra a királynőt. Mivel ez hétfőre esik, munkaszüneti nappá nyilvánították. A nemzeti gyász utolsó napján hajnalban a király testőrei megkezdik utolsó virrasztásukat a királynő tölgyfa koporsójánál, és azoknak, akik szeretnék leróni tiszteletüket, reggel fél hétig van lehetőségük, utána ugyanis a koporsót egy ágyútalpon szállítják majd a Westminster apátságba.

A Big Ben kilenckor még megszólal, majd a harang nyelve a nap hátralévő részében egy vastag bőrborítást kap, hogy a néhai uralkodó iránti tiszteletből és tiszteletadásból tompítsák a harangütéseket. Fél tizenegykor a királynő koporsóját áthelyezik a Westminster-csarnok északi ajtaja előtt álló ágyútalpra, majd onnan tengerészgyalogosok fogják húzni az apátságig, őket III. Károly és a királyi család többi tagja kíséri majd.

A gyászszertartás helyi idő szerint délelőtt tizenegykor kezdődik, élőben fogják közvetíteni, ezzel pedig sokak szerint valószínűleg nézettségi rekordok dőlnek majd meg. II. György király halála után ez lesz az első uralkodói gyászszertartás az apátságban, III. György óta ugyanis erre mindig a windsori Szent György-kápolnában került sor.

II. Erzsébet III. Károly király temetés Nagy-Britannia

Katalin hercegnő, Vilmos herceg, Harry herceg és Meghan hercegnő a windsori kastélyhoz érkezik, hogy tisztelegjen Erzsébet királynő előtt 2022. szeptember 10-én (Fotó: Chris Jackson/Getty Images)

Királyi szakértők úgy vélik, hogy az apátságra azért eshetett a választás, mert kétezer fő befogadására alkalmas, London központjában található, és a királyi család más tagjainak gyászszertartását is tartották már itt, közöttük Diana hercegnőét 1997-ben és az anyakirálynőét 2002-ben, valamint Fülöp nagybátyjának, a burmai Earl Mountbattennek végső búcsúztatására is itt került sor. Arról nem is beszélve, hogy az apátság a királynő élete számos fontos eseményének adott otthont a koronázásától kezdve az esküvőjéig.

Amint véget ér a szertartás, a koporsót átviszik a korábban már említett Szent György-kápolnába, itt is tartanak egy nyilvános megemlékezést, majd a család szűk körben is búcsút vehet majd II. Erzsébettől, és III. Károly – ahogyan a néhai királynő tette édesapja esetében – földet szór a koporsóra. A királynőnek a VI. György emlékkápolnában, édesapja, édesanyja és húga mellett lesz a nyughelye, illetve ide temetik majd el férjét, Fülöp herceget is, akinek a koporsója most a királyi sírkamrában pihen

Egyes források szerint Harry herceg és Meghan Markle két kisgyermeke is Londonba utazhat dédmamájuk temetése miatt. A hároméves Archie és az egyéves Lilibet anyai nagymamájukkal maradt Kaliforniában, amikor szüleik Nagy-Britanniába utaztak néhány nappal ezelőtt. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top