nlc.hu
Aktuális

II. Erzsébet halála: Károly lett a brit uralkodó

II. Erzsébet halála: Károly lett a brit uralkodó, Vilmos a trónörökös

Károly herceg lépett az Egyesült Királyság trónjára II. Erzsébet halála után, a trónörökös pedig Vilmos herceg lett.

II. Erzsébet királynő halála után a 73 éves Károly herceg lépett az Egyesült Királyság trónjára, a trónörökös pedig a 40 éves Vilmos, Cambridge hercege lett. Várhatóan ő lesz Wales hercege, felesége, Kate Middleton pedig megkapja a Wales hercegnője címet.

A hivatalos trónöröklési sorrendben a második a 9 éves György herceg, Vilmos legidősebb fia; majd a lánya, a 7 éves Sarolta hercegnő következik; utána pedig a 4 éves Lajos herceg jön. Az ötödik helyen áll a sorban Harry herceg, akit fia, Archie, majd kislánya, Lilibet követ.

II. Erzsébet brit királynő a Buckingham-palota erkélyén áll (balról) Kamilla hercegnővel, Károly herceggel, György herceggel, Vilmos herceggel, Sarolta hercegnővel, Katalin hercegnével és Lajos herceggel a platina ünnepség végén Londonban 2022. június 5-én

II. Erzsébet brit királynő a Buckingham-palota erkélyén áll a platinaünnepség végén Londonban 2022. június 5-én. A képen látható még (balról): Kamilla hercegnő, Károly herceg, György herceg, Vilmos herceg, Sarolta hercegnő, Katalin hercegné és Lajos herceg (Fotó: HANNAH MCKAY / POOL / AFP)

II. Erzsébet királynő február 6-án, trónra lépésének 70. évfordulóján beszélt először konkrétan a saját utódlásáról: megnevezte majdani királyként elsőszülött fiát, a 73 éves Károly herceget. Azt is egyértelművé tette, hogy Károly felesége, Kamilla cornwalli hercegnő Károly trónra lépése után felvehesse a királynői rangú hitves – „Queen consort” – címet. Utoljára 1937-ben koronáztak meg egy királynői hitvest, amikor a királynő édesanyja, Erzsébet ült VI. György király mellé.

(Daily Mail)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top