nlc.hu
Aktuális

Hivatalosan is III. Károly a király

Hivatalosan is kikiáltották: III. Károly Nagy-Britannia királya

Történelmi szertartáson jelentették be, hogy III. Károly király Nagy-Britannia új uralkodója.
III. Károly brit király beszél a trönöröklési tanács ülésén a londoni Szent Jakab-palota tróntermében 2022. szeptember 10-én, amikor kihirdetik őt új királyként.

II. Erzsébet halála után hivatalos ceremónián királlyá kiáltották ki III. Károlyt, Nagy-Britannia új uralkodóját a londoni St James’s Palace-ban (Szent Jakab-palota). 

Károly abban a pillanatban lett király, amikor édesanyja meghalt, de trónutódlási tanácsot az uralkodó halála után a lehető leghamarabb összehívták, hogy hivatalosan is kihirdessék az utódot.

A szombat délelőtt 10 órakor kezdődött tanácskozáson a király személyes nyilatkozatot tett a királynő haláláról, és esküt tett a skót egyház megőrzésére. Az eseményen részt vett Kamilla, Károly királynői rangú hitvese, valamint a király fia, Vilmos, aki mostantól walesi herceg, azaz a trónörökös.

A néhai királynő emlékére félárbócra eresztett zászlókat újra felvonták az új uralkodó tiszteletére, és díszlövésekkel köszöntötték. A lobogók 26 óráig így is maradnak, utána a nemzeti gyász idejére ismét félárbócra kerülnek.

Munkaszüneti nap lesz a királynő temetése

Az új király, III. Károly a St James’s Palace-ban jóváhagyta azt a rendeletet, amely munkaszüneti nappá nyilvánítja II. Erzsébet királynő temetésének a napját. Ugyanakkor azt még mindig nem erősítették meg hivatalosan, hogy mikor tartják a temetést.

A tanács döntése után 12 órakor felolvasták a St James’s Palace erkélyéről a Károlyt uralkodóvá nyilvánító proklamációt, a helyszínen hatalmas tömeg gyűlt össze. Az eseményt fanfárok, díszszemle és ágyúlövések kísérték. 

A Szent Jakab-palotában elhangzott nyilatkozatot felolvasták a londoni Királyi Tőzsdén, majd vasárnap délben Skóciában, Észak-Írországban és Walesben is. A kormány vezető tagjai esküt tesznek III. Károly királynak az alsóházban.

(Kiemelt kép: Daniel LEAL / AFP)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top