nlc.hu
Aktuális

III. Károly első beszéde uralkodóként

„Édesanyám egész életében inspiráció és példa volt számomra” – III. Károly első beszéde uralkodóként

III. Károly először szólt nemzethez brit uralkodóként.

II. Erzsébet halála után III. Károly először szólt nemzethez brit uralkodóként magyar idő szerint 19 órakor. A 73 éves Károly beszédét a Buckingham-palota Kék szalonjában rögzítették előre, miután a skóciai Balmoralból Londonba utazott.

„Őfelsége, a királynő, szeretett édesanyám egész életében inspiráció és példa volt számomra és az egész családom számára, és mi szívből jövő hálával tartozunk neki, mint bármely család egy édesanyának. Erzsébet királynő megélte az életét; az ígéretét betartotta, és halála miatt a legmélyebben gyászoljuk. Az élethosszig tartó szolgálat ígéretét ma mindannyiuknak megújítom” – kezdte beszédét III. Károly, aki méltatta a királynő elkötelezettségét, odaadását és kötelességtudatát, és kitért arra is, hogy a királynő által kiváltott „szeretet, csodálat és tisztelet uralkodásának védjegyévé vált”.

III. Károly brit király televíziós beszédet intéz a nemzethez és a nemzetközösséghez a londoni Buckingham-palota Kék szalonjából 2022. szeptember 9-én

III. Károly brit király televíziós beszédet intéz a nemzethez és a nemzetközösséghez a londoni Buckingham-palota Kék szalonjából 2022. szeptember 9-én ((Fotó: Yui Mok / POOL / AFP)

Károly megígérte, hogy fenntartja a nemzet középpontjában álló alkotmányos elveket, ahogy a királynő is tette. Beszélt arról, hogy élete ezután természetesen megváltozik.

Elmondta, hogy fia és a trónörökös, Vilmos lesz Cornwall hercege, valamint kinevezte őt Wales hercegévé, Katalint pedig Wales hercegnőjévé.

Röviden szólt Harryről és Meghanról is: „szeretném szeretetemet kifejezni Harry és Meghan iránt, miközben folytatják életük építését a tengerentúlon”.

Beszéde végén elhunyt édesanyjához szólt:

Miközben megkezded utolsó nagy utadat, hogy csatlakozz drága néhai papámhoz, csak annyit szeretnék mondani: köszönöm. Köszönöm a családunk és a nemzetek családja iránti szeretetedet és odaadásodat, amelyet oly szorgalmasan szolgáltál ezekben az években.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top