nlc.hu
Életmód

Így tartják és tartották fitten magukat a világ uralkodónői

Így ettek ők: íme az uralkodónők elhíresült diétái

Egyesek rendkívül szigorú diétát folytattak, míg mások inkább élvezni próbálták az életet, mégis fittek maradtak tudatos döntéseiknek köszönhetően. Íme az uralkodónők titkai!

„A nyári alak télen készül” – tartja a mondás és van is benne jó sok igazság. Akkor ugyanis, ha egészségesen és tartósan szeretnénk változtatni a súlyunkon, időben el kell azt kezdenünk. A megfelelő diéta kiválasztása azonban nem könnyű. Ilyenkor kérhetünk segítséget egy dietetikustól, egy kedves barátnőnktől vagy elkezdhetünk kutatni az interneten a legmegfelelőbb praktikák után kutatva. Ha valaki az utóbbi módszert választja, akkor akarva-akaratlanul is belefuthat olyan sztárok vallomásaiba, akik arról meséltek, hogy ők hogyan tartják formában magukat.

Azt azonban tudni kell, hogy a szigorú étrendet követő sztárok és híres emberek korántsem számítanak egy új keletű jelenségnek. Már az ókortól kezdve sok koronás fő figyelt arra, hogy a legjobb formájukban jelenjenek meg a nagyközönség előtt. Valakinek élete végéig sikerült megtartania az álomalakot, míg mások az idő múlásával felhagytak a szigorú megszorításokkal és felszedtek magukra néhány plusz kilót. De vajon milyen praktikákat alkalmaztak, hogy éveken keresztül ugyanott maradjon a mérleg nyelve?

Így fogytak a régmúltban

Kleopátra leghíresebb megformálója Elizabeth Taylor volt (Fotó: Getty Images)

Kleopátra leghíresebb megformálója Elizabeth Taylor volt (Fotó: Getty Images)

Kleopátra

Az ókorban egészen más volt a szépségideál, mint napjainkban, így érhető módon Kleopátra diétáját a mai kor ismereteivel már nem biztos, hogy támogatnák a szakértők. Kleopátra ugyanis ahelyett, hogy körbe futotta volna háromszor a piramisokat, a leggyakrabban sört vagy bort fogyasztott, mellé egy kis kenyérrel. A történészek szerint reggelije valószínűleg búzából vagy árpából készült kenyérből állt, amelyhez fügét vagy olajbogyót fogyasztott. A kenyér azonban nem a maiakhoz volt hasonló, sokkal inkább egy palacsintához vagy tortillához hasonlíthatott. Ebédre valami könnyűt falatozhatott, vacsorára azonban óriási lakomákat tartott, amelynek szerves részét képezhette a lencseleves, a pástétom, a hagymák és a különféle sajtok. Ha húshoz volt kedve, akkor a tányérjára valószínűleg sertés, fürj, gazella, kecske vagy ökörhús került.

Úgy tudni, az uralkodónő fogyasztotta el minden idők egyik legdrágább vacsoráját is. Kleopátra birtokában volt ugyanis minden idők két legnagyobb gyöngye, amelyet a keleti királyok hagytak még rá – árulta el Plinius Elder római történész. Egyiptom királynője azért, hogy lenyűgözze gazdagságával a Római Birodalmat az egyik gyöngyöt feltörte és feloldotta ecetben, majd elfogyasztotta.

Viktória királynő és Albert herceg öt gyermekükkel (Fotó: Getty Images)

Viktória királynő és Albert herceg öt gyermekükkel (Fotó: Getty Images)

Viktória királynő

Bár Viktória királynő öregkorára már hatalmas étvágyáról vált hírhedtté, fiatalkorában nagy figyelmet fordított az étkezésére és törékeny alakjának megőrzésére. Viktória az esküvője alatt csupán 45 kilót nyomott, Annie Gray gasztrotörténész szerint pedig ebben az időszakban anorexiával is küzdhetett. Praktikája sokszor az volt, hogy szándékosan kihagyott étkezéseket. Étkezési zavarának kialakulásában az is szerepet játszhatott, hogy egy alkalommal, amikor esküvője előtt pár évvel 58 kilót nyomott alatta a mérleg, Lord Melbourne miniszterelnök megjegyezte számára, hogy kövérnek látszik. Viktória bár 17 gyermeket szült, férje haláláig sikerült megtartania a formáját. Miután azonban Albert meghalt, a királynő az evésbe menekült és hamar meglódult alatta a mérleg nyelve. A gasztrotörténész szerint a jelentős súlygyarapodást a feltételezhető idegösszeroppanás mellett, a szex hiánya is okozhatta az uralkodónál – írja a Múlt-kor történelmi magazin. 

Erzsébetet kora legszebb nőjének tartották (Fotó: Getty Images)

Erzsébetet kora legszebb nőjének tartották (Fotó: Getty Images)

Erzsébet királyné, Sissi

A 19. század karcsúsága a gyönyörű és nárcisztikus Elizabeth von Wittelsbach, ismertebb nevén Sissi volt, aki az osztrák-magyar császár és király I. Ferenc József feleségeként vonult be a történelembe. Erzsébet császárné és magyar királyné rendkívül szigorú diétát és mozgásban gazdag életmódot írt elő magának, hogy megfeleljen a nagyközönség kritikus tekintetének. Állandó nyomást érzett amiatt, hogy fiatalos maradjon, életmódjának köszönhetően pedig a dereka maximum 50 centiméter, a súlya pedig 50 kiló volt. Diétája rendkívül radikális volt, szilárd ételeket kevésszer fogyasztott. Általában csak narancsot vagy tejet evett, emellett tojásfehérjét ivott és húslevest fogyasztott. Ha mégis bűnözésre adta a fejét, akkor egy kis süteményt vagy fagylaltot vett magához.

Mikor 1860-ban, visszatért Madeiráról, Louis Rechberg gróf ezt írta róla:

„A császárné a legmélyebben idegenkedik mindenféle tápláléktól. Már egyáltalán nem eszik semmit, így az energiaraktárai még inkább kimerülnek, ahogy a köhögése továbbra is fennáll. Az erős fájdalmai az alvástól is megfosztják, ami akár energiát is adhatna neki…”

Az étkezés mellett a sport megszállottja is volt Erzsébet királyné. Bárhol is élt, ott edzőtermeket építtetett fel magának a kastélyok falain belül, ahol minden nap megszállottan tornázott. Ezekben a termekben gyűrűket, bordásfalakat szereltetett fel, és súlyokat hozatott magának. Edzéseit hosszú sétákkal és lovaglással egészítette ki.

Mindezek mellett jégfürdőket is vett, ugyanis úgy gondolta, hogy a körülbelül 7 fokos víz jót tesz a testének. Egy szolgálója elmondása szerint azt azonban a királyné is elismerte, hogy ezek után a kúrák után mindig cseng a füle.

Bár tény, hogy Erzsébet a szigorú megszorításoknak köszönhetően nádszálkarcsú maradt egészen élete végéig, az egészsége alaposan megsínylette elhatározását. Bár akkoriban még nem voltak tisztában azzal, hogy ez pontosan mit jelenthet, Erzsébet bokája rendkívüli mértékben felduzzadt. Ez a jelenség csak a világháborúk alatt lett igazán hírhedt és úgy hívták: „az éhség ödémája”!

II. Erzsébet halála napjáig nem hagyta el magát (Fotó: Getty Images)

II. Erzsébet halála napjáig nem hagyta el magát (Fotó: Getty Images)

II. Erzsébet

A történelem második leghosszabb ideig hatalmon levő uralkodója egészen halála napjáig megőrizte csinos alakját. Daren McGrady a királyi család egykori séfje elárulta, hogy melyek voltak II. Erzsébet kedvenc fogásai. A brit uralkodó a reggelt egy csésze teával kezdte, mellé egy kis kekszet fogyasztott. Majd második reggeli gyanánt gabonapelyhet, joghurtot és pirítós kenyeret és lekvárt szolgáltak fel neki. Ebédre a leggyakrabban halakat és zöldségeket fogyasztott. A doveri nyelvhal spenótágyon például az egyik nagy kedvence volt. A keményítőtartalmú ételeket – például a tésztát és a burgonyát – viszont próbálta kerülni. Délutáni teájához csokis pitét vagy csokoládétortát szolgáltak fel neki. Vacsorára szintén vagy halakat, vagy vadhúst fogyasztott.

Christopher Andersen életrajzíró szerint II. Erzsébet nem igazán volt híve az intenzív sportolásnak, inkább az „ésszerű gyakorlatokat” preferálta. Imádott hosszasan sétálni a kutyáival vagy lovagolni.

„Erzsébet nem azért végezte ezeket a mozgásformákat, mert így próbálta karbantartani magát, leginkább azért döntött mellettük, mert ez volt a fő énideje.”árulta el Andersen.

Így fogynak ma

Katalin hercegnét sokan már túlságosan vékonynak is gondolják, de tesz is érte! (Fotó: Getty Images)

Katalin hercegnét sokan már túlságosan vékonynak is gondolják, de tesz is érte! (Fotó: Getty Images)

Katalin hercegné

Három gyermekes édesanyaként és a királyi család egyik legfoglalkoztatottabb tagjaként Katalin hercegnének igencsak motiváltnak kell lennie ahhoz, hogy időt találjon a testmozgásra. Szerencsére a hercegné imádja a sportokat, így egy hosszú nap kezdetén – vagy után -, sem keres kifogásokat a mozgásra – tudatta a brit Cosmopolitan magazin. Úgy tudni, Katalin hercegné egy exkluzív edzőterembe jár, amelynek a tagsági díja belépéskor átszámolva körülbelül 700 ezer forintba, majd ezek után havonta 147 ezer forintba kerül.

Katalin rendkívül komolyan veszi, hogy megtartsa tónusos formáját. Bár a hercegnő leginkább a CrossFit és a jóga rajongója, gyakran szán időt futásra vagy biciklizésre is. Edzései nagy részében pedig még csak személyi edző segítségét sem kéri!

 

– árulta el egy névtelen forrás a DailyMail-nek.

A hercegné azonban nem csak az edzőteremben olvasztja magáról a kalóriákat. Nagyon szeret teniszezni, síelni és sétálni is. Sőt! Iskolakezdés előtt Katalin imád ugrálni gyermekeivel a saját trambulinjukon is!

A mozgás mellett az étkezésére is odafigyel a hercegné, aki az elmondások szerint egyszerűen zseni a konyhában. Leggyakrabban leveseket és sült csirkét főz, amelyet curry-vel ízesít. Mindezek mellett imádja a sushit és a smoothie-kat is.

Meghan Markle két gyermeknek adott életet, de még mindig bomba formában van! (Fotó: Getty Images)

Meghan Markle két gyermeknek adott életet, de még mindig bomba formában van! (Fotó: Getty Images)

Meghan Markle

Sussex hercegnéje nem csak a testi, hanem a lelki egészsége érdekében is a mozgás szerelmese. Mint mondta, bár van, hogy nem könnyű rávennie magát a sportolásra, ilyenkor mindig arra gondol, hogy mennyire jól fogja érezni magát utána. Meghan egyébként a pilates szerelmese az egyik kedvenc órája pedig a londoni Heartcore fitneszstúdióban volt, legalábbis az everydayhealt.com értekezése szerint. A néhai színésznő a jóga mellett a boksz szerelmese is. Korábban Jorge Blanco-val, a spanyol nemzeti kickbox edzővel is edzett, mikor még Torontóban élt.

Az étkezés tekintetében Markle nagyon ügyel a koffeinbevitelére és inkább a természetes energiaforrásokhoz folyamodik. Az idő nagy részében pedig vegán étrendet folytat. Ha nassolni támadna kedve, akkor almát eszik mandulavajjal és tengeri sóval. Mindezek mellett odafigyel a kellő hidratáltságra is, minimum két liter vizet fogyaszt naponta.  

Letícia királyné alakja sok nő számára példaértékű lehet (Fotó: Getty Images)

Letícia királyné alakja sok nő számára példaértékű lehet (Fotó: Getty Images)

Letícia királyné

Letícia spanyol királyné nem csak kifogástalan ruhatáráról, hanem hibátlan alakjáról és bőréről is ismert. Korábbi személyi edzője szerint pedig mindezt pedig úgy éri el, hogy a hét minden második napján súlyzós gyakorlatokat végez, emellett gyakorta jár jóga, spinning és zumba órákra is.

Étkezésében dr. Perricone diétáját követi, amely a mediterrán étrenden alapul. Érdekesség, hogy ez a diétát követi Kate Moss és Gwyneth Paltrow is. Kedvenc ételei a zöldségek, gyümölcsök, különféle pürés ételek és saláták. Elmondása szerint étkezésének 80%-át teszik ki ezek az ételek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top