nlc.hu
Életmód

A girl dinner jelenség hátulütői

A girl dinner a TikTok legújabb agymenése, de a szakértők nem ajánlják, hogy kövesd

A magyarul csak lányos vacsorának fordítható jelenségnek milliós követőtábora van, pedig egészségtelen és a testképet is sértheti.

A TikTok-on sok hasznos tartalom is elérhető, de attól, hogy valamit felkapnak, még korántsem biztos, hogy ide sorolható. Rengeteg ártalmas trend található a platformon a szépségápolási tanácsoktól kezdve, a veszélyes takarítási módszereken át egészen az öngyilkos küldetésekig. Most pedig a legújabb őrületről, a girl dinnerről állítják szakértők, hogy egészségtelen és veszélyes üzenetet hordoz.

Na, de mi is az a girl dinner? Az eredeti koncepció szerint egy hidegtálról beszélünk, amin gyakorlatilag bármi megtalálható. Savanyúság, chips, mártogatósok és szószok, gabonapelyhek, zöldségek, pattogatott kukorica, felvágott, sajt – vagyis mintha mindent el akarnál fogyasztani egy nagyobb utazás előtt, hogy ne szőrösödjön meg a hűtőben. Ebben a felállásban még főzés nélküli koncepciók voltak elsősorban, de ahogyan a trend egyre elterjedtebb lett, már „kotyvalékok” is megjelentek. Mikrózott, egészségtelen, ultrafeldolgozott alapanyagokból készült „fogások”, amiknél két fontos szempontot tartottak szem előtt a konyhatündérek: recept nélkül, gyorsan elkészíthető legyen.

Ha csak ebből indulnánk ki, akkor a girl dinner egy egészséges felállás is lehetne, kellő rosttal, szénhidráttal és fehérjével, de jellemzően nem erről van szó. Ebben a videóban például a girl dinner főtt tésztából, olajból és sajtból áll. Nem kell ahhoz szakértőnek lenni, hogy az ember rájöjjön, mi vele a bibi.

Egy másikban két főtt tojás, némi eper és egy pici sajt kapott helyet.

Sőt, volt, aki a hashtag alatt egy tányér jeget osztott meg… Szívből reméljük, hogy csak a cinikus énje bújt elő és nem gondolta komolyan. Ugyanis a girl dinner másik fontos ismertetőjele, hogy borzasztóan kis adaggal kalkulál, mint például itt.

@romyescm looks disgusting but is good when you have a vegetarian boyfriend and you live in a vegetarian household🫰🏻#girldinner ♬ original sound - karma carr

Nem kell az újabb heroin chic

Amellett, hogy tápanyagbevitel szempontjából sem vállalhatóak ezek az étkezések, egyre több szakember állítja, hogy egy nagyon rossz irányzatról van szó, ami az alultápláltságot és az egészségtelen testképet erősíti. Épp elég gond a mai nők számára a média által közvetített megugorhatatlan szépségideál, vagy az, hogy a heroin chic a maga kóros elképzeléseivel újra fénykorát kezdi élni. Nincs szükség arra, hogy ezt még egy olyan trenddel is tetézzük, ami egy egészségtelen diétakultúrát táplál.

Dr. Sophie Mort klinikai pszichológus mentálhigiénés szakértő szerint a diétakultúrák elterjedését nagyrészt a média, a társadalmi normák és az olyan iparágak táplálják, amelyek profitálnak a testképekkel kapcsolatos bizonytalanságból, mint például a fogyás, a fitnesz és a kozmetikai ipar. „Tartós ideálnak számítanak, mert kihasználják az ember elfogadás és tökéletesség iránti vágyát, de ehhez gyakran irreális testnormákat állítanak” – mondja.

Mivel a videók arra nem térnek ki, hogy az alultápláltság, a tápanyaghiány vagy a túlzott önkorlátozás milyen életre szóló következményekkel járhat, ezért sokan felelőtlenül követik őket. Hiszen: 

ha a másik is ez csinálja, mi baj származhat belőle?

A hosszú időn keresztüli diéta vagy a kalóriabevitel erős korlátozása lelassíthatja az anyagcserét. Ez azt jelenti, hogy a test kevesebb energiát éget el, és ennek következtében nagyobb kihívást jelenthet a fogyás. Inkább az izomtömeget bontja, mint a zsírtömeget – magyarázza Jenna Hope táplálkozási szakértő. – Sőt, a táplálkozási hiányosságok kockázata jelentősen megnő, ha túlságosan korlátozó vagy csökkentet étrendet követünk. A táplálkozási hiányosságok hatással lehetnek a női hormonműködésre, a bőr egészségére, a haj egészségére, a szív- és érrendszerre és az immunrendszerre, valamint lassabb gyógyuláshoz, rossz alváshoz és rossz mentális egészséghez vezethetnek. A normál menstruációs ciklus működését is befolyásolhatják.

Nő tányérral

Fotó: Getty Images/Francesco Carta fotografo

Csak okosan

Azok a videók, amik azt sugallják, hogy egy girl dinner tényleg elegendő, és hogy ez lehet az ára a vékony alaknak és az elfogadásnak, nagyon rossz üzenetet közvetítenek. Igen, van, hogy az embernek ilyen minimalista étkezésre futja az idejéből, de egy hidegtálszerű menü is lehet kiegyensúlyozott. Ehhez az alábbi kritériumoknak muszáj megfelelni:

  • tartalmazzon fehérjét, például sajtot, jó minőségű húst, magféléket
  • tartalmazzon szénhidrátot, például gyümölcsöt, teljes kiőrlésű kekszeket
  • tartalmazzon egészséges zsírforrást, például hummuszt, olívaolajat

Melissa Mitri dietetikus szerint: „Ha úgy döntesz, hogy elkészíted a saját girl dinneredet, ügyelj arra, hogy az étkezést úgy állítsd össze, hogy megfeleljen az aznapi személyes éhségszintednek és tápanyagszükségletednek. Ha pedig segítségre van szükséged a megfelelő kalóriamennyiség meghatározásához, kérd ki egy dietetikus tanácsát.

via és via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top