nlc.hu
Sztárok
Elhunyt Tumpek György

„Gyászol a magyar úszócsalád” – meghalt Tumpek György

Elment az első magyar pillangókirály.

December 21-én hajnalban, 93 éves korában meghalt Tumpek György, olimpiai bronzérmes, Európa-bajnok úszó, az első, aki a mai napig magyar számnak számító 200 pillangón Európa-bajnok és olimpiai érmes lett, míg százon ötször döntött világrekordot – adta hírül a Magyar Úszó Szövetség

Tumpek György

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Tumpek Sárosi Imrével kezdett el dolgozni a negyvenes években, első magyar bajnoki címét pedig 1950-ben nyerte 100 pillangón. Már mehetett volna az 1952-es olimpiára is, de a helsinki játékok előtt egy moszkvai és leningrádi versenykörutat követően a pártházban fogadták az úszódelegációt, a terem valósággal zengett a szovjet úszósport dicséretétől. Ő azonban megjegezte: azért a magyarokról se feledkezzünk meg, mert a számok többségét mégiscsak mi nyertük. Hiába volt meg a formaruhája, az utazási okmányokat sohasem kapta kézhez a történtek után…

Az 1954-es Európa-bajnokságon aranyérmes lett (annak is köszönhetően, hogy tökéletesen tudta alkalmazni az addigra már engedélyezett delfines lábtempót), majd az 1956-os melbourne-i olimpián már részt vehetett, ahol bronzérmet szerzett.

Két évre rá a budapesti Európa-bajnokságon még tagja volt a 4×100 vegyesen ezüstérmes váltónak, ezt követően visszavonult, és edzősködni kezdett. A Budapesti Honvédnál kiváló úszók kerültek ki a keze alól, húsz év alatt 52, később legalább magyar bajnoki címet nyerő úszót indított el a pályán – 1977-ben viszont nyugdíjba küldték, attól fogva visszavonulva élt szigethalmi otthonában, egészen a haláláig.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top