nlc.hu
Sztárok

Az ATV arcai az ünnepekről

„Nem jut annyi és oda, ahova még szánnám” – a tévések karácsonyát sem kíméli az infláció

Az ATV műsorvezetői meséltek a karácsonyi szokásaikról, az elképesztően növekvő árakról és az ünnepi menüről az nlc-nek.

Hogy alakul az idei karácsony? Nagy családos ünneplés lesz, esetleg elutaztok valamerre?

Krug Emília, az ATV Start, A nap híre és a Civil a pályán műsorvezetője: Hagyományosan a szentestét otthon töltjük, a szűk kis család, hármasban, az immáron három éves kisfiúnkkal, Mátéval. Ő már nagyon várja, hogy az angyalka elhozza a karácsonyfát, és ő maga feltegye a tetejére a csillagot és ráakaszthassa a mézeskalácsokat. Egész decemberben erről beszél, úgyhogy ez az ő nagy pillanata lesz. Másnap elmegyünk vele a gyerekeknek szóló istentiszteletre, és az utána következő napokon találkozunk a többi családtaggal, barátokkal.

Szöllősi Györgyi, az ATV Egyenes beszéd és a Világhíradó műsorvezetője: Karácsonykor nem szoktunk utazni, mert év közben sokat jövünk-megyünk. A szüleim vidéken élnek, Dunavecsén, ilyenkor ők szoktak jönni hozzánk, itt ünnepel együtt a család. 

Szöllősi Györgyi

Szöllősi Györgyi (Fotó: ATV)

Rónai Egon, az Egyenes beszéd és a Húzós műsorvezetője: Az elmúlt években volt utazós, szállodai karácsonyunk is, otthon kuckózós is, most az utóbbit választottuk. Kétségkívül van előnye, hogy nem kell sürögni-forogni a konyhában, a feleségemnek könnyebbség az utazás, de a meghittségét az ünnepnek egyáltalán nem szolgálja.

Gajdos Tamás, a Híradó és az ATV Start műsorvezetője: Minden évben a karácsony előtti héten utazunk el síelni a családdal – ez egyfajta rápihenés, hangolódás az ünnepekre, kiszakadunk a mindennapos rutinból… Általában az osztrák síterepeket vesszük célba, mert ott többnyire akad hó bőven. Nagycsaládos emberként csakis nagycsaládos ünnepet tarthatunk: 4 gyermekemmel és a rokonsággal is öröm ilyenkor eltölteni néhány kellemes órát együtt – bár időnként egy-egy híradós műszak becsúszik ilyenkor is, de a szünidő további részében igyekszem kárpótolni a gyerekeket.

Köböl Anita, az ATV Start és a Spirit FM műsorvezetője: Alapvetően mindig ugyanaz a karácsonyi forgatókönyv.  A 24-ét a szüleimnél töltjük, 25-én a keresztszüleimnél leszünk. Az utána lévő napokban megyünk a kislányom, Léna keresztszüleihez és  más barátainkhoz is, majd valószínűleg szilveszter éjszakáját is barátokkal töltjük. Szeretnék kialakítani saját szokásokat Lénivel, most idén először elkezdtük már december elején feldíszíteni a lakást, ami rám korábban nem volt jellemző, de miatta szeretném még különlegesebbé tenni az ünnepi hangulatot, aztán ahogy cseperedik szeretnék közös karácsonyi hagyományokat teremteni, amit majd mi találunk ki magunknak.

Somos András, az ATV Start és a Fórum műsorvezetője: Elutazunk a Mátrába, de csak egy napra. 24-én a szerelmem Eszter, az ATV Híradó  riportere, aznap még dolgozik.

Amikor karácsony napján műsort vezetettem, azt éreztem, hogy nagyon jó úgy dolgozni, hogy mindenre van időd, mert lelassul a közélet.

Olyankor a kollégák behozzák az otthonit – sütit, kekszeket és szaloncukrokat. A newsroomot is megszállja ilyenkor az ünnepi hangulat! A  Fórum című műsor december 25-én is jelentkezik, örömmel vállaltam, hogy én vezessem aznap, mert nagyon jó érzés a nézőkkel együtt ünnepelni! Hétfőtől pedig kora reggel kelek, Krug Emília kolléganőmmel köszöntjük a nézőket a Startban. 

Somos András

Somos András (Fotó: ATV)

A bolti árak átalakítják bármiben az ünnepi menüt?

Krug Emília: Kacsa és töltött káposzta mindenképp kerül az ünnepi asztalra. Utóbbit hosszú évek óta egy aprócska, Ráday utcai kifőzdében vesszük, ha egy-két héttel az ünnepek előtt nem adjuk le a rendelést, máris kapjuk a szelíd dorgálást, hogy hova tűntünk. Amiben elbizonytalanodtam, az a gluténmentes bejgli volt: lisztérzékenyként csak ilyet ehetek, de otthon nem kísérletezem vele, viszont horror áron adják. Végül beadtam a derekam, mégiscsak jólesik az a diós bejgli a káposzta után!

Szöllősi Györgyi: Szerencsére nem. Az árak elképesztőek, de apukám és az öcsém nagy horgászok és mivel nálunk a karácsonyi vacsora mindig ugyanaz, picit könnyebb nekünk. Halászlé, rántott süllő; és ahogy nézem az árakat ez már-már luxuskategória, szerencsére nálunk már a fagyasztóban van.

Rónai Egon: Különben sem szokott végletesen bonyolult ünnepi menü az asztalra kerülni, úgyhogy nem változtatunk, de kétségtelenül naponta lepődünk meg az árakon.

Gajdos Tamás: Senkinek a pénztárcáját nem hagyja érintetlenül ilyenkor a nagybevásárlás – főleg a mostanában elszabadult élelmiszerárak mellett. Ennek ellenére az ünnepekre azért igyekszünk a megszokott menüt biztosítani: pulykasült és bejgli biztosan kerül idén is az ünnepi asztalra.

Gajdos Tamás

Gajdos Tamás (Fotó: ATV)

Köböl Anita: Nálunk mindig Anyu készíti el a karácsonyi menüt a családnak. Nagyon profi ebben, én meg nem vagyok egy gasztrotündér. Megpróbálunk úgy főzni, hogy ne legyen rengeteg maradék, ne dobjunk ki ételt. Viszont nagy kaland, hogy már a kislányomat is be tudom vonni, úgyhogy közösen sütni fogunk egy karácsonyi pitét.

Somos András: Nem alakítják át a menüt, mert a szüleink – külön-külön – készülnek arra, hogy a 24-ét együtt töltjük. Egy jó vadas vagy mákosguba a Somos-családban mindig a menü része, Eszteréknél halászlé, anyukája specialitása a pulyka, és apukájáéknál Bükkszéken a majonézes saláták, a krumpli és a sültek Éva receptjei alapján.

Mennyire kell most megnézni, hogy mi mennyibe kerül? Visszafogod a költekezést?

Krug Emília: Máténál óriási a kísértés, hogy ezt, meg még azt is megvegyük neki. Pedig már a novemberi szülinapjánál is túllőttünk a célon: az egyik ajándékot végül nem is kapta meg, az is a fa alá kerül majd.

De hiszek benne, hogy neki a legnagyobb ajándék, hogy sokat leszünk együtt, úgyhogy a meglepetés legó vonattal rengeteget fogunk közösen játszani!

Krug Emília

Krug Emília (Fotó: ATV)

Szöllősi Györgyi: Már az elképesztő áremelkedés előtt is megnéztem, mert nem szeretek feleslegesen költekezni, sőt vásárolni sem szeretek, szóval odafigyelek. Szerencsére nem kell a mindennapokban azon izgulnom, hogy mit teszek a gyerekek elé az asztalra, el sem tudom képzelni, hogy rengeteg ember milyen helyzetben lehet ilyen árak mellett. Kertes házban lakunk és szinte mindenki tudja rólam, hogy imádok kertészkedni. A családunknak szinte minden gyümölcsöt és zöldséget megtermesztek, tele a fagyasztó és a befőttesüvegek, most jó ezeket elővenni. Olcsóbb is és tudom is, hogy tényleg egészséges. 

Rónai Egon: Mi a feleségemmel évek óta csak valami apróságot ajándékozunk egymásnak, ez így lesz idén is, és a gyerekek karácsonyi meglepetéseinek is igyekeztünk határt szabni, több – kevesebb sikerrel. Fontos lenne mértékletességre nevelni az utánunk következő generációkat, ehhez a parttalan költekezés elkerülése is hozzátartozik. Bár be kell vallanom, a gyerekeknek néha hamarabb vásárolok, mint gondolkozom!

Gajdos Tamás: Nézem, nézem, de attól még nem lesz olcsóbb semmi, sőt! Amennyire lehet ésszerűsítjük a bevásárlást, de az ünnepek alatt nagyon nehéz spórolni.

Köböl Anita: Évekkel ezelőtt megbeszéltük, hogy mi felnőttek nem ajándékozzuk egymást, inkább a pillanatot tegyük emlékezetessé szeretettel, békével. Viszont édesanyám Éva, a testvérem Ádám, az ő névnapjukat mindig megünnepeljük, így az ajándékozás sem marad el teljesen. Én egyébként imádok meglepetést készíteni, a kreatív megoldások híve vagyok, szeretek saját kézzel készíteni ajándékot, úgyhogy teljesen csupasz sose marad a fa alatt. Most persze ez megint más lesz, hiszen a csomagolás és meglepetés élményét Léninek nagyon szeretném megadni, úgyhogy miatta készülünk pár aprósággal.  

Köböl Anita

Köböl Anita (Fotó: ATV)

Somos András: Érzem, hogy nem jut annyi és oda, ahova még szánnám. Legfőképp az élelmiszerárak mentek fel, az ajándékok többségét viszont már októberben megvettük.  

Hogy néz ki számodra az ideális szenteste?

Krug Emília: Sokat gondolkodtam ezen decemberben, mert mi most alakítjuk ki a családi hagyományt és szeretném, ha meghitt ünnepünk lenne, és amennyire csak lehet kapkodásmentes. Így aztán már 23-án este, altatás után felállítjuk a fát, hogy másnap csak a meglepetésé, az ajándékoké, a közös játéké és egy nagy sétáé legyen a főszerep. Nyilván számítanak a kulisszák, a dekoráció, a finom ételek, de mi felnőttek pörögjük túl ezeket a részleteket. A lényeg úgyis az együttlét: kit érdekel, ha kicsit csálé a fa, vagy foltos lesz az asztalterítő?

Szöllősi Györgyi: 24-én reggel felkelés után karácsonyfa díszítéssel indul a nap. Tavaly óta már Kamilla, a kisebbik lányom is részt vesz benne, mert rájött, hogy nem az angyalok hozzák a fát. Délután már Apu főzi a halászlevet, mi Anyuval rántjuk a halat és elkészítjük a krumplisalátát. A férjem csinálja a tiramisut és a bejglit. A gyerekek is részt vesznek mindenben. Szóval mindenki csinál valamit. Vacsora előtt szoktunk ajándékozni, aztán pedig megesszük a finom ételeket, játszunk, beszélgetünk. Ennél több nem is kell.

Rónai Egon: Vannak hagyományaink, idén is megyünk a gyerekekkel délben moziba, hazaérve kezdődik az ajándékozás, azután az ünnepi vacsora, majd jöhet a játék, amíg bírjuk: mi hamarabb kidőlünk, mint a kicsik!

A legfontosabb, hogy együtt vagyunk. Év közben olyan sokszor nem vagyok otthon este, hogy ez az esti, nyugodt együttlét önmagában ajándék.

Rónai Egon

Rónai Egon (Fotó: ATV)

Gajdos Tamás: Együtt a család, a gyerekek izgatottan bontogatják az ajándékcsomagokat, finomakat eszünk és egy kis nyugalom költözik talán a lelkünkbe is.

Köböl Anita: Korábban voltak feszültségek az ünnepi készülődés során, anyu a konyhában sürgött-forgott, apu is tele volt feladattal. Aztán pár éve megbeszéltük, hogy ez így nem mehet tovább, osszuk fel a teendőket, nem kell annyiféle étel, nem kell görcsösen állni a dologhoz. Azóta tartjuk is magunkat ehhez és nagyon büszke  vagyok a családomra, hogy újra tudtuk gondolni és ma már békésen, harmonikusan telik minden családi esemény. Szenteste felöltözünk csinosan, eszünk egy finomat, utána társasjátékozunk és nézzük a gyereket, ahogy boldogan szaladgál közöttünk és táncol, kibontja az ajándékait. Amióta  megszületett minden más értelmet kapott, egyértelműen ő a család szeme fénye. Nagy vágyam, hogy egyszer az egész család együtt ünnepeljenek és sokan legyünk az asztal körül, remélem, egyszer ez is teljesül majd!

Somos András: A “csúnyapulcsik”, a karácsonyi takarók és a Reszkessetek betörők elmaradhatatlan részei az ünnepnek. Most is, ahogy minden évben megyünk meglátogatni a szeretteinket és este a cicánkkal, Bojszival, valamint Eszter anyukájával ünneplünk.

Nagy fejtörést okoz az ilyenkor szokásos logisztika, hogy minden családtagoddal elég időt tölts?

Krug Emília: Nem egyszerű. A tévében az én műsoraimból alig egy-kettő marad ki. Huszonhatodikától például már Startot vezetek, este pedig Nap hírét. Lesz olyan nap, amikor a reggeli műsor után megyünk rokonlátogatóba! De jó érzés, hogy ünnepekkor is együtt lehetünk a nézőinkkel, szilveszterkor pedig elutazunk vidékre barátokkal, akkor lesz egy kis szünet, hanem is csendes.

Szöllősi Györgyi: Nem igazán, mert ahogy mondtam a szüleim jönnek hozzánk. Férjem testvérei pedig Budapesten élnek, úgyhogy őket mi látogatjuk meg karácsony másnapján. Igyekszem már az ünnepek előtt sem rohanni és nem részt venni abban az őrületben, ami lassan jellemzi ezt az ünnepet. 

Rónai Egon: Mivel az én szüleim sajnos már nem élnek, feleségem szüleihez pedig nem 24-én megyünk, aznap már nincs rohangálás. Korábban pedig igyekszem mindent a neten rendelni, hogy ne a logisztikáról szóljon minden.

Gajdos Tamás: Na ez viszont ilyenkor nagyon nem egyszerű nálunk. Először is, ugye két család, kétszer két gyerek, a nagyszülőket, rokonokat is illik ilyenkor meglátogatni. Közben még egy-egy Híradó műsorvezetés is belefér a programba – az ilyenkor is kihagyhatatlan szabadidős sporttevékenységekről nem is beszélve. Remélem is hogy lesz hó is végre és élvezhetjük a tél örömeit itthon is!

Somos András: A logisztikában vagyunk a legerősebbek, ahogy egy régi kolléga mondta: a szörfölés a káoszon az én sportom. Eszter meg maga a két lábon járó idő-igazgató, ez kifejezetten az erőssége.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top