nlc.hu
Sztárok

Sean Paul 50 éves lett

50 éves lett Sean Paul, aki minden tanításért hálás magyar nevelőedzőjének

A világsztárnak nehéz gyermekkora volt, amiről a dalaiban is ír. Eleinte ráadásul vízilabdázónak készült, emiatt pedig egy magyar férfi örökké az élete része lesz.

Sean Paul, azaz Francis Henriques 1973. január 9-én született. Kezdetben leginkább a vízilabda vonzotta, aztán a kilencvenes évek elején úgy döntött, hogy zenei karrierbe kezd. 2000-ben bemutatta első albumát Stage One címmel. A művész azonban a Dutty Rock 2002-es megjelenése után vált csak népszerűvé, kétszeres platinalemezes előadó lett, amelyet további négy lemez követett. Sean Paul híres az olyan kiváló zenei sztárokkal való együttműködéseiről, mint Dua Lipa, Becky G, Sia és Clean Bandit.

A ma 50 éves jamaikai rapper édesanyja olimpiai bajnok úszó volt, így a víz közelsége természetes volt számára. Sokáig ő is az úszással, majd később a vízilabdával próbálkozott. Egy időben az volt az álma, hogy dobogóra állhasson az ötkarikás játékokon. Bár végül az élet másfele sodorta, és a színpadon találta meg a helyét, a sport felé vezető úton az egyik fontos mentora egy magyar edző, Borbély László volt, akivel a mai napig jó viszonyt ápolnak.

A világhírű rapper sosem titkolta, hogy pokoli gyermekkora volt. Nagyon nehéz körülmények között nevelkedett, rengeteg barátja vált erőszakos bűncselekmények áldozatává. Korábban őszintén nyilatkozott arról, mi volt az első csapás az életében: 13 éves volt, amikor apját emberölés vádjával letartóztatták, és 15 év börtönre ítélték. „Elveszítettem az apámat, és nem tudtam megérteni, mikor láthatom őt újra, mivel egy 15 éves büntetés hosszabb volt, mint az akkori életem” – mondta Paul a The Guardiannek. Édesanyja küzdött azért, hogy ő és bátyja magániskolában maradhasson, de végül a belvárosi Wolmer állami iskolában kötöttek ki, ahol megismerték a kingstoni élet másik, sötétebb oldalát. „Bemerészkedtünk a gettóba, elszívtuk a kehelypipát: az emberek ránk néztek, és azt mondták, kiváltságosak vagyunk, pedig nem mindig engedhettük meg magunknak a benzint az autóba, és a házunk teteje is lyukas volt.”

Apja helyett rájuk nézett fel 

Miután apja börtönbe került, Paulnak alkalmazkodnia kellett az új életkörülményekhez – túlságosan kiváltságos volt a gettóhoz, de túl szegény a magániskolához –, tehát más apafigurát kellett keresnie, akire felnézhet. „Sikeres sportolókat követtem, például Michael Jordant és Mike Tysont, de a fő inspirációm Bob Marley volt. A fia, Damian ugyanannyi idős volt, mint a bátyám, így nagyon is tisztában voltam a családjuk körülményeivel, de 17 éves koromban kezdtem igazán odafigyelni arra, hogy mit mond a dalaiban.” Marley társadalomtudatos dalszövegeiben Paul meglátta saját valósága kifejezésének eszközeit, de míg Marley a reggae lüktető ritmusára, Paul a modern dancehall fergeteges dübörgésére kezdte írni verseit.

Sean Paul

Fotó: Scott Gries/Getty Images

Paul 19 éves korára az apját jó magaviselet miatt kiengedték a börtönből, a fiatal zenész pedig elhatározta, hogy néhány demót elvisz egy kiadóhoz.A külváros és a belváros közötti egyenlőtlenségről akartam beszélni a dalaimmal, de a producerek rám néztek, és azt mondták: Te egy szépfiú vagy, egy kertvárosi gyerek, miért énekelsz szegények problémáiról, amelyeket senki sem hisz el?”

Erős motivációt kapott

Az egyre szaporodó elutasítások, az egyetemi tanulmányok és a vízilabdaversenyek mellett az elhatározása, hogy a társadalmi igazságtalanságokat a zene segítségével kezelje, megingott. „Eljutottam odáig, hogy csak a lazaság számított, 1996-ban pedig úgy döntöttem, írok egy dalt a lányokról”. Ez a dal a Baby Girl lett, egy ritka, énekes szám, amelyben Sean könyörög a szerelmének; hagyja, hogy megvigasztalja őt. A szám óriási siker lett a jamaicai rádióban és a klubokban.

Egyre felkapottabbak lettek Paul dalai, míg végül döntött, abbahagyja a vízilabdát, hogy csak a zenére összpontosítson. Az áttörés nem maradt el, 1996-ban megváltozott az élete.

Hirtelen egy ütős csodagyerek lettem, és tudtam, hogy folytatnom kell a zenélést. Az emberek azt mondták, hogy a siker nem fog sokáig tartani, ez pedig fellobbantotta bennem a tüzet, hogy bebizonyítsam, tévednek.

Ezt követően napi egy dal megírására és felvételére kötelezte magát, ezzel megkezdve egy hatéves, kevés pihenéssel töltött időszakot, amelyet az új slágerek előállítása iránti éhsége táplált. Elkezdett együttműködni olyan popzenekarokkal, mint például a Saturdays, miközben megőrizte a patois (jamaicai nyelvjárás – szerk.) flow-ját, ami végül hozzájárult a dancehall mint globális műfaj megszilárdításához. Ahogy a műfaj fellendült és asszimilálódott a popba, Paul aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a felismerhetetlenségig felhígult.

„Rendkívül sikeres voltam, de még mindig azt hiszem, hogy a show-bizniszben nem tisztelik igazán a dancehall lábnyomomat” – nyilatkozta a rapper korábban.

Míg egyes művészek ódzkodhatnak a műfaji megjelölésektől, mert félnek, hogy beskatulyázzák őket, Paul a dancehall-címkét saját identitásának kulcsfontosságú elemének tekinti, és kiemelkedőnek tartja.

 „A világjárvány előtt belefáradtam a popzenébe. Amikor külföldi előadókkal működünk együtt, mindig extra keményen dolgozunk a lemezen, viszont úgy vettem észre, hogy ők nem fordítanak rá elég időt, nem törődnek vele” – részletezte.

Nem állt be a sorba és tette tönkre az életét

Annak ellenére, hogy a világsztár, a karrierje kezdetén habzsolta az életet, eljött nála az a pont, amikor úgy döntött, ennek véget vet. „1996-tól 2002-ig csak szórakoztam. Túl sokat ittam. Sok nővel volt dolgom, ami egy ideig jó volt, de aztán rájöttem, hogy a sok buli és a pia meg is ölhet engem.”

Paul visszavett a szórakozásból, teljesen lenyugodott, és Jodi Stewart mellett találta meg a boldogságot, akit 2012-ben vett feleségül. Ennek ellenére folyamatosan az élvezetek hajszolásról, a végtelen szórakozásról írt, hiszen úgy gondolta, a közvélemény ezt várja el tőle.

A rengeteg munka mégsem hozta meg mindig a gyümölcsét, volt egy nehezebb időszak az életében, amikor a klipjein alig volt megtekintés, a dalai pedig a toplisták közelében sem voltak. Ekkor több zenésszel is dolgozott együtt, a Clean Bandittel létrehozott Rockabye című daluk pedig listavezető lett. Ugyanebben az évben hozták ki Sia-val a Cheap Thrills, valamint 2017-ben Dua Lipával a No Lie című számot.

Sean Paul AKKOR és MOST

Sean Paul és szülei
Megnézem
Összes kép (9)

Igazi családapa

Ha nem turnézik, vagy új zenén dolgozik, akkor igyekszik minél több időt tölteni két gyermekével: Remi Leigh Henriques kétéves, míg elsőszülöttje, Levi Blaze Henriques most töltötte be a hetet. Amikor lehetősége van rá, hazalátogat a 98 éves nagymamájához Jamaicára, hogy vele is minél több időt tölthessen.

A világsztár a mai napig nem feledkezett meg arról, honnan jött, ezért most is élharcosa a jótékonykodásnak és a Föld megmentésének. Amikor részt vett a Love Song to Earth 2015-ös adománygyűjtő kislemezének elkészítésében, ráébredt, hogy a globális felmelegedés hatásai egyre jobban érintik az otthonát is.

Amikor az emberek arról beszélnek, hogy elérjük azt a pontot, amikor már nincs visszaút, akkor már rég túl vagyunk ezen, ezért most kell cselekednünk

 – nyilatkozta akkor Sean Paul, aki abban az időben számos napelempanelt szereltetett be otthon és az autóját is elektromosra cserélte.

Magyarországon talán sokaknál kiverte a biztosítékot, hogy két budapesti koncertjét is lemondta, a tavalyi Strand fesztiválon viszont hatalmas bulit csapott, ahova egy különleges vendéget is felhívott maga mellé a színpadra: Borbély László, korábbi edzője is ott volt a koncerten.

Sean Paul

Sean Paul a Strand fesztiválon Zamárdiban (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

„Az édesanyám úszásoktató, így születésem óta közel álltak a szívemhez a vízisportok. Éppen ezért abban az iskolában kezdtem el vízilabdázni, ahol ő is tanított. 13 és 21 éves korom között a jamaicai nemzetközi vízilabda-válogatottban is játszottam, rengeteg versenyre eljutottunk, a fél világot beutaztuk. A középiskola után a csapattársaim lemorzsolódtak, mert mindenki elköltözött az egyetem miatt, így én maradtam egyedül abból a korosztályból, aki folytatta a vízilabdát. Viszont az évek múlásával egyre jobban érdekelt a zene, így az edzésekre is jóval kevesebb időm jutott. Az édesapám halála után, 2018-ban tartottam egy kis szünetet, mert az lelkileg nagyon megviselt, de pár éve ismét visszatértem ehhez a sporthoz, hiszen ez a második szerelmem. Örökké hálás leszek Lászlónak, aki rengeteg dologra megtanított engem, azóta is különleges kötelék köt minket össze. Még magyarul is megtanultam néhány szót” – nyilatkozta akkor a Blikknek, majd később arról is beszélt, nemcsak edzője köti otthonunkhoz, hanem az ételeinket is nagyon szereti, kiváltképpen a gulyáslevest és a csirkepaprikást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top