Így nézett ki a 11 éves Erzsébet 86 évvel ezelőtt az apja koronázásán

nlc | 2023. Április 18.
Erzsébet remekül bírta a ceremóniát, húga viszont látványosan unatkozott.

Május 6-án kerül sor III. Károly király koronázására, akivel egészen pontosan 70 év és 214 nap után először lesz az ismét férfi uralkodója Nagy-Britanniának. Az édesanyja, II. Erzsébet ült ugyanis a leghosszabb ideig a brit trónon, valamint ő volt a legtöbb ideig uralkodó királynő a történelemben. Ennek a helyébe lépni nem könnyű – pedig Erzsébet királynő is csak követett valakit a trónon. Mégpedig az édesapját, VI. György királyt, akit 1937. május 12-én koronáztak meg. Ő kényszerből került ebbe a helyzetbe, hiszen ugyanebben az időpontban a bátyja, VIII. Edward fejére került volna a korona, de fivére előző év decemberében lemondott  a trónról. Így nemcsak Györgynek, de a lányainak, Erzsébet és Margaret hercegnőknek is csupán néhány hónapjuk maradt, hogy felkészüljenek egy olyan szerepre, amire nem nevelték őket.

Ennek ellenére Erzsébet hercegnő, aki akkor még csak 11 éves volt, a húgával együtt végig jelen volt apja koronázásán, és az egész ceremónia alatt úgy viselkedett, mint ahogy az egy leendő királynőhöz illik. Mosolygott, integetett és türelmesen pózolt a hivatalos királyi fotósoknak. Mindezt most a saját szemeddel is megnézheted, ha végigkattintod az alábbi galériát!

Erzsébet apja koronázásán

Erzsébet az édesanyjával, az újdonsült királynéval a palota balkonján. (Fotó: Daily Herald Archive/National Science & Media Museum/SSPL via Getty Images)

Erzsébet apja koronázásán

Így érkezett meg a fiatal hercegnő édesapja koronázására. (Fotó: Central Press/Hulton Archive/Getty Images)

Erzsébet apja koronázásán

A Westminster apátságban a karzaton foglalt helyet a család: Erzsébet remekül bírta a ceremóniát, Margit viszont egy ponton már látványosan szenvedett. (Fotó: Fox Photos/Getty Images)

Erzsébet apja koronázásán

Egy újabb szögből a család: Erzsébetet és Margitot a jobb sarokban láthatod. (Fotó: Fox Photos/Hulton Archive/Getty Images)

Erzsébet apja koronázásán

Erzsébet már 11 évesen megtanulta, hogyan kell mindig királynőhöz méltón viselkedni a nép előtt. (Fotó: © Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images)

Erzsébet apja koronázásán

De azért róla is készült olyan kép, ahol egy pillanatra visszament gyerekbe a nyomasztóan nagy tömeg láttán. (Fotó: Getty Images)

Erzsébet apja koronázásán

És ez a portré készült Erzsébetről, apjáról, anyjáról és húgáról VI. György koronázásának napján. (Fotó: Hulton Archive/Getty Images)

Exit mobile version