nlc.hu
Sztárok

Shia LaBeouf 37 éves lett

„Hitler semmi rosszat nem tett” – mondta Shia LaBeouf, aki 37 éves korára bőven megdöntötte az egy sztárra jutó botrányok rekordját

Erőszak, verbális bántalmazás, pedofília – Shia LaBeouf számláján nagyon sok van. A színész – aki ma ünnepli 37. születésnapját – mégis újra és újra főszerepekben találja magát, pusztán azért, mert a tehetsége vitathatatlan.

Kiskamasz voltam, amikor először a kezembe került a Stanley, a szerencse fia című könyv Louis Sachar tollából. Nem volt egy Harry Potter, de imádtam, hogy olyan gyerekekről szól, akik rossz magaviseletük miatt kerültek nevelőotthonba, valahogy úgy éreztem, hogy a rosszabbik énemet (már amennyire egy tíz év körüli kislánynak van ilyenje) általuk megélhetem. Szóval, amikor kiderült, hogy film készül belőle (köszönöm betárcsázós internet), odáig voltam és vissza, különösen azért, mert a tinédzser énem azonnal beleszeretett göndör hajú főszereplőbe, akinek különleges csengésű neve (valószínűleg) sok kamaszlány elméjébe beleégett: Shia LaBeouf.

Kár, hogy ez nem maradt sokáig így.

Shia, a balszerencse fia

A színész viszonylag korán kezdte a szakmát: első szerepét 1998-ban, 12 évesen kapta. Mire Stanley bőrébe belebújt, gyakorlatilag már kész életút volt mögötte, mint gyerekszínész. 2003-ban a nevelőotthonos kamasz debütálásával egy szélesebb közönség is megismerte a nevét, amikor pedig a Charlie angyalai: Teljes gázzal mellékszerepét megkapta, nyilvánvalóvá vált, hogy fényes karrier áll előtte.

Megan Fox és Shia Labeouf

Megan Fox és Shia Labeouf a Transformersben (Fotó: DreamWorks / Paramount Pictures / via AFP)

Én, a robot, Disturbia, sorra jöttek a komolyabb szerepek, de az áttörést – ha nem lenne nyilvánvaló – a Transformers jelentette számára. Sam Witwicky szerepe az A-listás sztárok közé emelte és sokáig úgy tűnt, hogy ő lesz az, aki képes botrányoktól mentesen átlépni a felnőttkor küszöbét. Már nem csupán a kamaszlányok szívét dobogtatta meg, de az akciófilmeket kedvelő férfi közönség szívéhez is megtalálta a kulcsot, ha negédesen szeretnék fogalmazni. A színész azonban úgy érezte, hogy az autobotok és álcák csatája színvonalán aluli, ezért három rész után inkább dobbantott a franchise-ból és más kihívások keresésébe kezdett. Hollywood viszont nem szereti, ha valaki abba a kézbe harap, ami enni ad neki, és ezzel sikerült megszereznie az első fekete pontot a karrierjében. Amit tucatnyi másik követett.

Többé nem vagyok híres

Bár a Transfomers-sorozat fogadtatása meglehetősen vegyes volt, a kritikusok egyetlen pozitívumot azért kiemeltek, ez pedig LaBeouf alakítása volt. Az Empire filmguruja, Ian Nathan a színészt okos, természetes komikusként jellemezte, aki ironikus döbbenettel egyenlíti ki ennek a játéktörténetnek a nyersségét. És valóban, LaBeouf kétségtelenül nincs híján tehetségnek – ezt nem a rajongó tízéves kamasz énem mondja, hanem az a 18 díj, amit már sikerült bezsebelnie. Sőt, bizonyította ezt a Tőzsdecápák: A pénz nem alszik, a Mogyoróvaj sólyom és a Mundruczó Kornél féle Pieces of a Woman című filmekben is.

Shia LaBeouf

Shia LaBeouf a Money Never Sleeps sajtótájékoztatóján, Cannes-ban (Fotó: Jean Baptiste Lacroix/WireImage)

Ugyanakkor mégsem ezekre emlékszünk, ha szóba kerül a neve, hanem arra a rengeteg botrányra, ami a hirtelen népszerűséggel együtt szintén megjelent az életében.

  • 2007-ben letartóztatták, mert nem volt hajlandó elhagyni egy üzletet, és ittasnak tűnt.
  • 2014-ben egy papírzacskóval a fején jelent meg a nimfomániás premierjén, melyen a Többé nem vagyok híres felirat szerepelt.
  • Ugyanebben az évben dohányzáson kapták egy színházi előadás közben, melynek első felvonásában felállt és kiabálni kezdett a színpadon állókkal.
  • 2015-ben Sia Elastic Heart című klipjében az akkor 12 éves Maddie Zieglerrel volt látható, szinte teljesen meztelenül ölelgették egymást, ami miatt pedofíliával is meggyanúsították.
  • 2016-ban megütött egy embert a művészet nevében.
  • 2017-ben egy Trump ellenes tüntetésen kötekedett. Ekkor hangzott el az ominózus mondat is tőle, miszerint „Hitler semmi rosszat nem tett”. Az itt történtek miatt ismét letartóztatták.
  • Az év nem telt el újabb bilincsbe verés nélkül, egy fekete rendőrtisztet inzultált a bőrszíne miatt. Később a Twitteren bocsánatot kért a viselkedése miatt.
  • 2020-ban megint meggyűlt a baja a törvénnyel, miután lopáson kapták. Valójában egy dulakodásból indult az egész, de miután megnyugodtak a kedélyek, ellopta az áldozata sapkáját.
  • Szintén ebben az évben korábbi barátnője FKA Twigs szóbeli és fizikai abúzussal vádolta meg.

Évekig bántalmaztam magamat és a körülöttem élőket. Régóta bántottam a hozzám legközelebb állókat. Szégyellem ezt és bocsánatot kérek azoktól, akiket bántottam

– adta ki akkor hivatalos nyilatkozatát. 2022-ben pedig Jon Bernthal Real Ones podcastjában ismét reagált az őt ért vádakra.

Bántottam azt a nőt. Emellett sok más embert is, sőt előtte még többeknek ártottam. Egy örömöket kereső, önző, egoista, hitvány, tolakodó, félelmetes emberi lény voltam.

Shia LaBeouf és FKA Twigs

Shia LaBeouf és FKA Twigs Studio City-ben (Fotó: Profimedia)

Hányattatott gyerekkor

Miközben 2015-ben elvonóra került, megírta Édes fiam című, önéletrajzi ihletésű filmjét a gyerekkoráról, ami a látszat ellenére nem volt örömteli. A film 2019-ben jelent meg, és kendőzetlenül mutatta be szülei veszekedését és elhidegülését, és édesapja abuzív hajlamait, akivel egy lepukkant lakókocsiparkban élt, mielőtt befutott. Nem mellesleg a filmben a saját apját alakította.

Persze sem ez, sem a skizofrénia és a poszttraumás szindróma nem jelent felmentést a viselkedése alól, de legalább megmagyarázza, hogyan lett a rajongott fiatal sztárból az a furcsa földönkívüli, aki zacskót húzott a fejére a vörös szőnyegen. Vagy aki úgy nyilatkozott a karrierjét beindító filmről, mint:

Ezekkel a filmekkel az volt a bajom, hogy irrelevánsnak éreztem őket. Kibaszottul elavultak… Vannak ezek a történetek Easy Riderről és Raging Bullról, De Niróról, Scorsese-ről és Hopperről, és értéket találsz abban, amit csinálnak. Mindeközben te energon kristályokat kergetsz. Nagyon nehéz folytatni amit csinálsz, amikor úgy érzed, hogy a céljaiddal ellentétesek ezen a bolygón.

A színészt élete során többször is foglalkoztatta az öngyilkosság gondolata, különösen az FKA Twigs kapcsán kirobbant ügy után gondolkodott el azon, hogy fegyverhez nyúl és véget vet az életének. Végül – hála a hitnek – meggondolta magát.

Shia Labeouf a Stanley, a szerencse fia premierjén
Megnézem
Összes kép (6)

Új esély?

Mást egy ilyen botrányokkal teli évtized után Hollywood már régen kivetett volna magából. Nem úgy Shiát, aki mindennek ellenére is folyamatosan forgat. Tavaly jött ki a Padre Pio című filmje, aminek hatására teljesen megtért. A film idején egy kapucinus rendi kolostorban szállt meg, és teljesen elvarázsolta a katolikus hit, valamint a hagyományos latin mise.

Láttam, hogy más emberek is vétkeztek azon túl, amit elképzelni tudtam, és úgy éreztem, hogy ez reményt ad nekem. Elkezdtem meghallgatni más romlott emberek tapasztalatait, akik megtalálták az utat, és úgy éreztem, hogy engedélyt kaptam erre” – mondta 2022 augusztusában a Robert Barron püspöknek adott interjújában arra utalva, hogy a katolikus hit szerint éli a mindennapjait.

Emellett folyamatosan terápiára jár, és azt mondja, az vezérli, hogy jó példát mutasson azoknak, akik hasonlókon mennek (mentek) keresztül, mint ő. Ezért szeretne a szakmába is ismét betörni, hiszen ez egy remek platform arra, hogy bizonyítsa, egy ember meg tud változni. És mivel az IMDb szerint jelenleg is három különböző projekten dolgozik, úgy tűnik, ha nem is tárt karokkal fogadva, de Hollywood is hajlandó neki újabb esélyt adni.

via, via és via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top