nlc.hu
Sztárok

Miklósa Erika interjú

„A férjem számára vonzó nő, a kislányom szemében pedig a legszebb anya vagyok” – Miklósa Erikával beszélgettünk

Kossuth-, Liszt Ferenc-, és Prima Primissima-díjas koloratúrszoprán énekesnő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, feleség, egy gyermek édesanyja. Megannyi szerepe megannyi felelősség. A június 9-én 53 éves Miklósa Erikával egy különleges helyszínen, a szentendrei Skanzenben találkoztunk, ahol a házasság és az anyaság mellett az önmagával való viszonyáról is társalogtunk.

Ön lett a 21. Múzeumok Éjszakájának védnöke. Mit szólt a felkéréshez?

Megtisztelő, hogy a szervezők rám gondoltak, emellett nagy öröm, hogy ilyen mesés ruhákba bújhattam.

A családjával milyen sűrűn látogatnak múzeumokat?

Sajnos kevesebb időnk van rá, mint szeretnénk, de igyekszünk minél több helyet meglátogatni. A Partitúra című televíziós kulturális műsorral számos múzeumban jártam szerte az országban, kérdezhettem igazgatókat, kurátorokat, gyűjtőket. Néha a családom is velem tartott. A szentendrei Skanzen és az új Erdély-kiállítás lenyűgöz: annyira interaktív, szinte megelevenedik a történelem. Felpróbálhatok korhű ruhákat, kipróbálhatok olyan tárgyakat, melyek több évtizede léteztek. Az erdélyi kiállítás egyik érdekessége például, hogy az ember bemehet a nyomdába, ahol titkos üzenetet nyomtathat a kedvesének. Korabeli kávékat, édességeket kóstolhatunk, mintha meseországba csöppentünk volna. Kortárs muzeológiai gondolkodás, hogy egy múzeumnak élőnek kell lennie, hogy ne csak megmutassa, hanem érdekessé is tegye a gyűjteményét, a kiállításait, hiszen ezáltal sokkal több embert vonz be, remélhetőleg sok-sok gyermekkel. A családok is szívesen járnak múzeumokba, ez is egy szuper program lehet kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Miklósa Erika korabeli erdélyi ruhában

Miklósa Erika a Szentendrei Skanzen forgatásán, az Erdély tájegységben (Fotó: Trenka Attila)

A Skanzen Erdély tájegységben járunk, egy századfordulós városban, ahol korhű öltözetben forgat. Akkoriban másképp álltak a nőkhöz…

Mint megtudtam, ebben a békeidőben egy férjezett asszony már belenézhetett egy másik férfi szemébe az utcán, ha az ráköszönt. Akkoriban a hölgyek ruhái úgy készültek, hogy bár minden fontosabb testrész kihangsúlyozásra került, mégsem volt magamutogató. A házas nőknek kalapot kellett hordaniuk, míg a hajadon lányoknak nem. Ez a kedvenc időszakom. Szívesen visszautaznék az időben, élnék egy rövid ideig ebben a korban.

Az öltözködésben a divatot vagy inkább a kényelmet részesíti előnyben?

Hangulatfüggő. Szeretem a kényelmes holmikat, például a farmert, mert jól tudok hozzá öltözködni, emellett kedvelem a vászon-, illetve az ingruhákat is. A kislányom nagy kritikusom, de legtöbbször azt mondja: „Anya, olyan szép vagy!” Ez a legjobb dicséret.

Mindig mosolyog, sugárzik Önről a pozitivitás.

Jó ráncos is vagyok ettől a sok mosolytól, de vállalom ezeket a nevetőráncokat. Azt szoktam mondani, hogy nehéz engem rosszkedvűnek látni, és hiszem, hogy a kedvem „ráragasztom” másokra is.

Miklósa Erika korabeli erdélyi ruhában

Miklósa Erika (Fotó: Trenka Attila)

Most akkor minden tökéletes az életében? Szerelem, család, sikeres karrier?

Szerintem a szerelem az életet jelenti, és az a legfontosabb, hogy tudjunk élni. Ehhez társul egy erős hit. Ha ez megvan, könnyebben el tudjuk fogadni azt, ami történik. A lányom egy sváb hagyományokat őrző falusi iskolába jár, ahol szintén fontos szerepe van a hitnek. Ezt látja az iskolában, ezt látja otthon.

A hagyományőrzés milyen szerepet játszik az életében?

Természetes része az életemnek. Egyrészt a gyökereim miatt, hiszen édesanyám vajdasági származású és a nagyszüleim ott éltek, másrészt a munkám által.

A lányában is igyekszik erősíteni ezt a fajta gondolkodást?

Bíborka ebbe nő bele, legyen szó a szokásainkról, a napi rutinunkról, vagy a kulturális dolgokról. Látom, mennyire szereti, hogy így élünk, érzem, hogy számára is fontos ez a szemlélet. Az ünnepeknél is pontosan tudja, milyen szokásaink vannak, nem is kell mondanom már neki. Tudok is egy példát mondani: májusfaállítás (A májusfa a természet újjászületésének szimbóluma és szerelmi ajándék is lehet – szerk.) Vidéken ez még hagyomány, a városi emberek talán nem is ismerik, pedig csodás esemény ez egy közösség életében. A lányom olyan boldog volt, hogy ő is kapott egy fát, hogy szalagozhatta. Azt gondolom, hogy a hagyományok egyfajta biztos alapot adnak az életben, melyekre támaszkodhatunk, melyekből tanulhatunk.

Miklósa Erika korabeli erdélyi ruhában

Miklósa Erika (Fotó: Trenka Attila)

Sok szerepben helyt kell állnia az életben. Melyik Ön számára a legfontosabb?

Az anyaság. Eléggé elfoglalt vagyok, de az életemnek mégis sokkal nagyobb részét tölti ki a családom, és jó, hogy így van. A család az első. Kislányomat én viszem az iskolába, ha lehet, érte is megyek délután. Körülötte forog a világ, ami szerintem természetes. Egyetlen gyermekünk.

Minden reggel öt órakor kelek, összerakom az uzsonnás dobozát, melybe időnként belecsempészek egy kis levelet, hogy mennyire szeretjük, és hogy mennyire fontos az életünkben.

Boldognak akarom látni a lányom, és tudom, ez mekkora öröm számára. A férjem (Csiszár Zsolt tervezőmérnök – a szerk.) számára vonzó nő vagyok, a kislányom szemében pedig a legszebb anya vagyok. Mindeközben imádok háziasszony is lenni.

Hogyan lehet összeegyeztetni a karriert az anyasággal?

Ügyesen kell logisztikázni. Sokszor megkérdezem, hogy velem szeretne-e jönni egy-egy fellépésre, forgatásra, és ha igen, viszem magammal. Amint hazaértem, már csak a családommal foglalkozom. Nem veszem fel a telefont, nem olvasok e-maileket. Mi szeretünk együtt lenni, hárman. Van ennél nagyobb öröm az életben?

Miklósa Erika korabeli erdélyi ruhában

Miklósa Erika (Fotó: Trenka Attila)

Érezhető, mennyire ragaszkodik az elveihez…

Bibi már nyolcéves, másodikos, nemrég pedig még járni tanult… Mindjárt felnő, kirepül, szóval ki kell élveznem a közös perceket, ameddig csak lehet. Olyan gyorsan felnőnek a gyerekek, a gyermekévek pedig rövidek. A munka megvár.

Férjével, Zsolttal 2013-ban házasodtak össze, nemrég ünnepelték a tizedik házassági évfordulójukat. Mi a titkuk?

Rózsalakodalomnak mondják. Hatalmas az összhang és az egység köztünk. Minden klappol. Természetesen más, mint amikor az ember húsz évesen házasodik, aztán később megtalálja a párját. Idősebben kiforrottabb vagy, jobban tudod, mit akarsz, és mit nem az élettől, egy társtól.

Zsolt annak idején ragaszkodott ahhoz, hogy elmenjen GYES-re. Szabadúszó tervezőmérnök, ő osztja be az idejét, ami nagy könnyebbség az életünkben.

Többször is mondta, hogy menjek nyugodtan dolgozni, itthon van, mindent megold. Nálunk soha nem volt „női feladat” a pelenkázás, a férjem is mindenből ki akarta venni a részét. Szerencsés vagyok, hogy ő van nekem.

Miklósa Erika korabeli erdélyi ruhában

Miklósa Erika (Fotó: Trenka Attila)

Hogyan áll a szépség kérdéséhez? Vannak trükkjei, melyekkel igyekszik vigyázni a megjelenésére?

Hiszem, hogy ha jól érzi magát az ember, az a megjelenésére is kihat. Nincsenek csodák, el kell fogadni, hogy öregszünk. Elfogadtam a bőrömön látható változásokat, nem vagyok hajlandó kés alá feküdni. Az esetemben értelme se lenne, hiszen oly mértékben változtatna az arcmimikámon, ami már befolyásolná a munkámat. Egy énekes nem teheti meg, hogy megváltoztatja az arcát. Sokat sportolok, hóban, fagyban, napsütésben kint vagyok, ami persze alaposan megviseli a bőröm, de ezeket igyekszem krémekkel korrigálni. Járok kozmetikushoz, illetve a pályám kezdete óta odafigyelek arra, hogy megfelelő alapanyagú termékeket használjak. Nem akarok sima bőrű, kifeszített arcú nő lenni, de szívesen élek azokkal a humánus, személyre szabott módszerekkel, amik segíthetnek. Egyszer kipróbáltam egy kezelést, mely során kollagénszálakat húztak az arcomba. Nem változtak a vonások, csak kisimultak.

Elégedett a megjelenésével?

Nincs problémám magammal. Szerintem fontos, hogy az ember tisztában legyen a korlátaival. Nem könnyű a változókor, ezt kár tagadni. Furcsa, hogy az arcod kicsit más, hogy nem tudod befolyásolni a hormonháztartásod, hogy megváltozik a tested. Mindent megteszek, amit csak tudok, de van, amivel idővel meg kell barátkozni. Ugyanakkor sokáig szeretnék élni! Tudom, hogy vannak még feladataim az életben: fel kell nevelnem Bibit, látni, ahogy családot alapít, ahogy saját életet teremt és ha szüksége van rá, segíteni neki ebben. Hogy ez így legyen, egészségesnek kell lennem testileg, illetve lelkileg egyaránt. Nem feszülök meg, csak igyekszem tudatosan élni az életem.

2023. június 24-én, szombaton rendezik meg az év legnagyobb kulturális eseményét, a Múzeumok Éjszakáját. Az idei rendezvényen a „TRendben vagyunk” tematika kapja a kiemelkedő szerepet. Az idei évben a Múzeumok Éjszakája kiemelt színtere Veszprém, ahol rengeteg helyszínen és változatos programokkal várják a látogatókat. A város idén elnyerte a rangos Európa Kulturális Fővárosa címet is. A pontos múzeumi kínálatról és az aktuális részvételi feltételekről a www.muzej.hu weboldalon olvashatók részletes információk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top