nlc.hu
Sztárok

Arnold Schwarzeneggernek sosem volt B-terve

Sosem volt B-terve, és ha megbukott, mindig visszatért: Arnold Schwarzenegger 76 éves

Az osztrák tölgy, Arnie, Governator, Schwarzi… Egy sztárnak jó, ha egy-két becenév jut a karrierje során, Arnold Schwarzenegger viszont ebben is többet nyújt bárki másnál. De még csak becézni sem kell: ha csak annyit mondunk, hogy Arnold, a világ nagy része rá gondol. 76 éves, és nem csak ígéri a visszatéréseit, ő tényleg mindig visszatér.

Az 1984-es Terminátor – A halálosztó egyik ikonikus jelenetében az Arnold Schwarzenegger által játszott gyilkos android, a Terminátor a rendőrség portáján érdeklődik célpontja, Sarah Connor holléte felől. Az ott ülő aktakukac rendőr várakozásra szólítja „emberünket”, aki alaposan megnézi a portát védő golyóálló üveget, és csak annyit mond a maga jellegzetes, osztrák akcentusával, hogy

I’ll be back

(Még visszatérek). Nagyjából fél perccel később a gyilkos robot egy autóval hajt be a rendőrség épületébe, kilapítva a portán ülő fickót, majd a fegyvereivel gyilkos ámokfutásba kezd. A jelenetben elhangzó „I’ll be back” mondat véletlenül vált ikonikussá. A forgatókönyvbe még nem azzal a szándékkal került, hogy úton-útfélen ezt idézzék, és a mondatot kimondó Arnold Schwarzenegger még évtizedekkel később, a politikusi pályáján is előszeretettel használja kampányoláskor.

Aki mindig visszatér

Az „I’ll be back” nemcsak az összes későbbi Terminátor-filmben hangzott el, de ilyen vagy olyan formában elhagyta Schwarzenegger száját a Kommandó, A menekülő ember, az Ikrek, a Total Recall – Az emlékmás, Az utolsó akcióhős, sőt az Expendables 2 című filmjeiben is. A mondat ráadásul annyira hozzánőtt, hogy nemcsak a filmes, hanem a civil imidzse részévé is vált. Bármi történjék vele, legyen az egy életmentő szívműtét, egy óriásit bukó film, egy befejezett sportkarrier vagy a politizálás abbahagyása, Arnold Schwarzenegger sosem vonult vissza, hanem egyszerűen újragondolta és újraépítette magát. Visszatért.

Arnold Schwarzenegger 19 évesen

Arnold Schwarzenegger 20 évesen (Fotó: Hulton Archive/Getty Images)

A legtöbben az életben a változástól félünk, pedig ha ezt a félelmet legyőzzük, egy egész világ nyílik ki előttünk. Schwarzenegger ezt még egészen fiatalon felismerte, amikor rájött, hogy az ambícióihoz egyszerűen túl kevés, amit a szülőföldje, Ausztria nyújtani tud. Ezért vándorolt ki Amerikába, ahol aztán megvalósította az amerikai álmot.

Állítása szerint a titka abban rejlik, hogy nincs és sosem volt B-terve. Szerinte ugyanis azok az emberek, akik B-tervvel bírnak, nem teszik oda magukat annyira a fő ügyükért, mint akiknek csak egyetlen terve van, de abba mindent beleadnak.

Közben persze jól tudja, hogy ez a módszer tökéletes ahhoz, hogy az ember nagy pofonokba fusson bele az életben, de szerinte ez az élet velejárója. Csak a merész hozzáállás és a teljes erőbedobás hozhat átütő sikert, ugyanakkor az embernek készen kell állnia a kudarcokra is. Ha pedig kudarcba futunk bele, mindig meg kell tanulnunk újratervezni, ahogy azt Arnold az egész élete során tette.

Arnold Schwarzenegger a testépítő
Megnézem
Összes kép (5)

A folyton újrakezdő

Persze mindez jól hangzik, de Arnold Schwarzenegger nemcsak beszél erről, hanem tényleg így éli az életét. Egészen meredek pálfordulásokat láthatunk a pályáján, de közben egy pillanatra sem szűnt meg hiteles figurának lenni, ugyanis bármilyen út mellett döntött, azt mindig szívvel-lélekkel képviselte, és láttuk rajta, hogy nemcsak egy újabb pózt vesz fel. Ki gondolta volna, hogy abból a tankmániás izompacsirtából, aki előszeretettel pózolt óriási fegyverekkel és vaskos szivarokkal, valamint a közbenjárásával elérte, hogy az Egyesült Államok hadseregének csapatszállító járműve, a benzinzabáló és útgyilkos Humvee a civil autóvásárlók számára is elérhető legyen, hirtelen megszállott környezetvédő lesz, aki elektromos motorú autókkal közlekedik, és ha csak teheti, mindenhová biciklivel megy, bárhol is járjon a világban.

Arnold Schwarzenegger kerékpárjával

Arnold Schwarzenegger kerékpárjával Los Angeles-ben (Fotó: BG004/Bauer-Griffin/GC Images)

Schwarzenegger egyik legnagyobb erőssége mindig is a rendkívül nyitott gondolkodása volt.

  • Amikor már mindent elért testépítőként, nem a korábbi sikereit akarta újra meg újra megismételni, inkább új utakat keresve a színészet felé fordult.
  • Amikor a nyolcvanas években befutott akciósztárként, nem félt attól, hogy a többi, magát halálosan komolyan vevő akciósztár között először forduljon a vígjátékok és a nevettetés irányába az Ikrekkel és az Ovizsaruval.
  • Amikor a kilencvenes évek második felében érezte, hogy az a fajta akciófilm, ami naggyá tette őt már kihalófélben van, egy merész gondolattól vezérelve a politika felé fordult, és Kalifornia kormányzójává vált.
  • Amikor rájött, hogy a Republikánus Párt tagjaként nehéz dolga lesz az alapvetően demokrata gondolkodású Kalifornia államban, hirtelen ő lett a demokrata gondolkodású republikánus, vagyis egy újdonságokra nyitott konzervatív, bevállalva azt, hogy számos párttársa orrol meg rá ezért.
  • Amikor észrevette, hogy a mozikban már nincs nagy kereslet az új filmjeire, probléma nélkül váltott át a Netflixre, és vált a streaming-szolgáltató akciósztárjává.

A pénz nem boldogít, de jó, ha van

Persze a bukások őt is elkeserítik, mint mindenki mást. Megéli ezt az érzést, de nem hagyja, hogy sokáig úrrá legyen rajta. A róla szóló Arnold című doksi-sorozat egyik emlékezetes pillanata volt, amikor James Cameron arról mesélt, hogy Az utolsó akcióhős bukása után felhívta a barátját, és még soha nem hallotta annyira levertnek és elkeseredettnek, mint akkoriban. Mégis összekapta magát, és nem sokkal később ismét egy hatalmas sikerfilmmel rukkolt elő a True Lies – Két tűz között formájában.

Azt is nehezen élte meg, hogy a szívműtétje miatt sérült a sebezhetetlen szuperember imidzse, és részben emiatt fordult a színészet felől a politika irányába. Schwarzenegger láthatóan sokat dolgozik azon, hogy a hibáit ne csak a szőnyeg alá söpörje, hanem tanuljon belőlük, legyen az szakmai kudarc vagy épp magánéleti válság (például a válása).

Arnold Schwarzenegger a kormányzó

Arnold Schwarzenegger a 2003-as kampány alatt, a kaliforniai San Bernardinoban (Fotó: Robert Galbraith-Pool/Getty Images)

Schwarzenegger mindig is merész volt, a váltásai pedig tényleg példaértékűek, azt azonban nem árt hozzátenni, hogy sosem kockáztatott mindent, nem tett fel mindent egy lapra. Azt talán sokan nem tudják róla, hogy Arnold már a filmes karrierje előtt dúsgazdag dollármilliomos volt. A testépítő-bajnokként keresett pénzét ugyanis rendkívül okosan fektette be, eleinte főképp ingatlanokba, később pedig különféle vállalkozásokba. Ennek volt köszönhető, hogy nem volt szüksége rá, hogy elvállaljon minden filmes munkát: csak azokra mondott igent, amikről azt gondolta, hogy tényleg előre mozdíthatják a karrierjét. Nem a megélhetésért színészkedett, ő tényleg filmsztár akart lenni.

Bármibe is fogott, mindig volt mögötte egy komoly védőháló a befektetései formájában, amik akkor is fialták a pénzt, ha netán egy új projektje nem aratott sikert. A befektetései közül a legismertebb egyértelműen a Planet Hollywood étteremlánc volt, mert ehhez a nevét és arcát is adta (a kétezres évek elején lépett ki), de a legtöbb bizniszét homály fedi.

A Planet Hollywood megnyitója

Bruce Willis, Sylvester Stallone és Arnold Schwarzennegger a Planet Hollywood megnyitóján (Fotó: Rick Maiman/Sygma via Getty Images)

Annyifelé tartja a pénzét, hogy még a gazdasági lapok is csak tippelgetni tudnak a vagyona mértékéről, de ez a sáv elég széles. A legkonzervatívabb becslések 150-200 millió dollárról (a válásán sokat bukhatott) szólnak, de egyáltalán nem elképzelhetetlen az sem, hogy ez az összeg valahol a 6-800 millió dolláros tartományban legyen. Mindenesetre a pénzügyeit elég lazán kezeli, amit egy régi idézetével illusztrálnék:

A pénz nem tesz boldoggá. Most 50 millió dollárom van, de ugyanilyen boldog voltam akkor, amikor még csak 48 millió dollárom volt.

Boldog 76. születésnapot, Arnold Schwarzenegger!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top