nlc.hu
Sztárok

Járai Máté a másságról

Járai Máté: „Egészen véletlenül van egy női szerelmem, azért, mert én ebbe a lélekbe szerettem bele”

A színész hisz abban, hogy a világ egyszer megváltozik.

Járai Máté sok éve él házasságban szerelmével, Járai Kírával. A páros sosem titkolta, hogy a házasságuk nyitott és azt sem rejtették véka alá, hogy Máté biszexuális, így van, amikor felesége mellett más férfiakhoz vonzódik. 

Járai Máté

Fotó: RTL

Július a Pride hónapja volt, ennek apropóján beszélgettet az InStyle Mátéval. A színész hosszasan fejtegette az LMBTQ-közösség tagjait érintő legfontosabb témákat. „Társadalmi és politikai támogatásra is szükség lenne, hogy ne bélyegezzük meg azokat, akik – és ezt most nagyon idézőjelben mondom: »nem a normális minta szerint« élik az életüket. Én hiszem, hogy létezik egy olyan világ, és én abban szeretnék élni, ahol nincs Pride-hónap, hanem minden hónap Pride hónap. Ne legyen kiváltság, hogy az emberek felvonulhatnak a szabadságukért, az életigenlésükért vagy bármiért, amiért harcolnak. Az, hogy még 2023-ban egyáltalán valamiért harcolni kell Magyarországon, az Európai Unióban, nagyon elkeserítő. Sajnos a politikai nyomás nagyon befolyásol mindent, mert egy ideális világban ma már nem lennének bizonyos társadalmi elvárások, például hogy egy nőnek szülnie kell, vagy hogy csak és kizárólag a monogámiában hiszünk, vagy hogy nem ismerjük el az azonos neműek házasságát.”

Máté ezt követően arról beszélt, hogy a mai világban sajnos már attól is félniük kell az embereknek, a szomszéd meg ne lássa, hogy elment a Pride-ra, vagy hogy fóliázott könyvet olvas. Miközben ő arra biztatna mindenkit, vállalják fel önmagukat, az emberek pedig értsék meg, hogy a másság nem döntés kérdése. 

„Nem azért fontos, hogy valaki felvállalja a magánéletét, mert azzal haknizni kell, mint ahogy engem is ezzel vádoltak. Épp ellenkezőleg: ismert emberként kutya kötelességünk példát mutatni, és ha ezzel bárkinek segíthetünk, akkor már megérte őszintén kiállni. Ha meglátják benned az embert, aki beszél a saját nehézségeiről, akkor beindul a téma, és ha ezzel akár csak egy vagy két ember életén segíthetünk, akkor jót cselekedtünk – magyarázta a színész, aki szerint több közszereplőnek is jót tenne, ha megnyílnának végre. – Nekem egészen véletlenül van egy női szerelmem, azért, mert én ebbe a lélekbe szerettem bele, de nagyon rossz lenne, ha például egy fiúba lennék szerelmes, és nem foghatnám meg a kezét nyilvánosan. Az egész mögött ugyanis a legfájóbb pont a gyűlöletkeltés. Egy olyan világban élünk, ahol mindig kell egy bűnbak, hol a migránsok, hol a melegek vannak terítéken. De én hiszem, hogy ez meg fog változni. A konzervatív értékek megóvása ugyanis igenis járhat együtt a toleranciával!”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top