nlc.hu
Sztárok

Ezért válhat jelentőssé Lizzo pere

Súlyos vádakkal illetik a testpozitív popsztárt, Lizzót: fontos ügy lehet belőle

Lizzo, a popsztár, aki a márkáját a testpozitivitásra és az önbizalmat építő slágerekre építette, új perrel néz szembe, amely súlyos vádakat fogalmaz meg.

Lizzo, eredeti nevén Melissa Viviane Jefferson énekesi karrierje mellett önazonos megjelenése, valamint testpozitív üzenetei miatt vált ismertté és népszerűvé. 

Azonban az imázsépítésével teljesen ellentmondásos hírek láttak napvilágot, ezek szerint három volt táncosa szexuális, faji és vallási zaklatással vádolja, és azzal, hogy ellenséges munkahelyi környezetet teremtett. A pert Arianna Davis, Crystal Williams és Noelle Rodriguez indította a produkciós cége illetve a tánccsapat kapitánya, Shirlene Quigley ellen.

A vádak kérdéseket vetnek fel mind az alkalmazottakkal való bánásmódjával, mind a plus size nők és színes bőrű nők bajnokaként kialakított imázsának valóságtartalmával kapcsolatban.

Lizzo

Fotó: Getty Images

Quigley-t vallási és más jellegű zaklatásokkal is vádolják: egyebek között azzal, hogy kigúnyolta azokat, akik házasság előtti szexuális életet éltek, miközben nyíltan hangoztatta a saját szexuális fantáziáit, orális szexet szimulált, és nyilvánosan vitatta meg az egyik felperes, Arianna Davis szüzességét is. Kritikával illette továbbá azokat, akik nem követték a vallásukt, köztük Noelle Rodriguezt is.

Nagyon úgy tűnik, hogy ahogyan Lizzo és a menedzsmentje az előadóművészekkel bánt, úgy tűnik, ellentétes mindazzal, amit nyilvánosan képvisel. A privát életében súlyosan megszégyeníti a táncosait, és olyan módon lealacsonyítja őket, ami nem csak illegális, de abszolút demoralizáló

– fogalmazott Ron Zambrano, a felperesek ügyvédje.

Erős vádak

Az NBC News szerint a keresetben többek között írnak egy amszterdami sztriptízklubról is, ahová Lizzo rendszeresen szervezett afterpartikat, és bár a részvétel nem volt kötelező, a táncosok szerint nagyobb biztonságban volt az állása azoknak, akik nem vonták ki magukat a program alól.

Davis azt állítja NBC News-hoz eljuttatott dokumentumban, hogy az énekesnő arra ösztönözte a parti résztvevőit, hogy érintsék meg a meztelen előadók testét. Sőt, olyan utasítások is elhangzottak, hogy kapják el a nemi szervükből kilőtt szexuális segédeszközöket, illetve egyenek a hüvelyükből kiálló banánból.

Lizzo

(Fotó: Scott Dudelson/Getty Images)

Állítólag Lizzo őt is megpróbálta rávenni, hogy érintse meg az egyik meztelen előadó mellét, és bár többször is ellenállt, végül megtette, amit kért. Szó esik egy másik sztriptízbárról is, ahová azért hívta el a táncosait, hogy „tanulhassanak valamit vagy inspirálódhassanak az ott látottakból”. Azt azonban nem említette, hogy egy meztelen kabarébárba szól az invitációja.

Davis azt állítja, az énekesnő a South by Southwest fesztivál után felhívta a figyelmét arra, hogy észrevette a súlygyarapodását, és azt mondta neki: úgy tűnik, már kevésbé elkötelezett a szerepe iránt.

Elbocsátások, fizetési gondok

Igazságtalan elbocsátásokról is mesélnek a keresetben, Davis azt is elmondta, hogy egy kifejezetten gyötrelmes, 12 órás próba napján annyira félt attól, hogy elveszíti az állását, hogy még a mosdóba sem mert kimenni, így maga alá piszkított. A dokumentumban azt írják, hogy ezt követően egy átlátszó ruhát adtak rá, amibe be kellett fejezni az előadást, másik fehérneműt viszont nem kapott.

A táncosok kifizetéseit illetően szintén felmerültek problémák: egy esetben a táncosok a heti bérük 50 százalékának megfelelő kompenzációt kértek, miután egy kötelező leállás miatt nem léphettek fel.  A könyvelő 25 százalékot ajánlott fel, miközben megdorgálta őket, amiért „elfogadhatatlan és tiszteletlen a viselkedésük”.

Romba dőlhet az imázs

Instagram posztjában Lizzo azzal vágott vissza, hogy a vádak olyan hihetetlenek és felháborítóak, hogy nem is érdemes foglalkozni velük. Az ügyben egyébknt Marty Singer hollywoodi ügyvéd védi – aki korábban már dolgozott Jonah Hill, Kim Kardashian és Chris Brown ügyvédeivel -, hogy képviselje őt az ügyben.

Lizzo a zenei pályáját független előadóként kezdte a 2010-es évek elején, de igazi áttörését az 2019-es év hozta meg számára. A “Truth Hurts” című dalával vált világhírűvé, ami a Billboard Hot 100 listán is az élen szerepelt.  A dal pozitív önértékelést és önelfogadást hirdetett, ami sokakat inspirált és emellett hozzájárult Lizzo sikeres karrierjéhez.

Karrierje során többször felhívta a figyelmet arra, hogy milyen kritikákat és visszaéléseket kénytelenek elszenvedni a plus size színes bőrű nők, és igyekezett jobb szépségnormákat népszerűsíteni. Korábban elindított egy alakformáló ruhakollekciót Yitty néven, és volt egy valóságshow-ja is Watch Out for The Big Grrrls címmel, amelynek célja a plus size táncosok szerepeltetése volt. (A felperesek közül ketten, Arianna Davis és Crystal Williams is szerepeltek a műsorban).

A perben részletezett vádak azonban megkérdőjelezik az üzeneteit, de arra is rámutatnak, hogy a befolyásos sztárok milyen nagy hatalommal rendelkezhetnek az alkalmazottaik felett. 

Miért lehet jelentős a per?

Egyértelműen felhívja a figyelmet a zeneiparban uralkodó rossz munkakörülményekre és a visszaélésekkel kapcsolatos elszámoltathatóság hiányára. Nyílt titok ugyanis, hogy gyakori a hosszú munkaidő, a nehéz fizikai munka és a rövid távú szerződések, miközben az egyes művészek intézményes felügyelete hiányos.

Ezt igazolja az is, hogy más művészeket, köztük Cher-t és Britney Spears-t is beperelték a múltban alkalmazottaik állítólagos diszkrimináció, illetve testi sértése miatt. Cher ügyét elutasították, Spears pedig megegyezett az ügyben.

Ebben az esetben például nem volt világos határvonal az alkalmazottak privát ideje és a munkájuk között, amíg a turnén voltak

– mondta Martha Davis, a Northeastern University jogászprofesszora.

A per nagy eséllyel felújítja a vitákat a szakmában megfigyelhető egyenlőtlenségekkel és azzal kapcsolatban, hogy a sztárokat jobban felelősségre kellene vonni a mások iránt tanúsított viselkedésükért. Mint bárkinek, Lizzónak is szembe kell néznie a jogi eljárással és a lehetséges következményekkel.

(Via: 1,2, 3)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top