Sztárok

Miniszteri hálószobatitkok

Politika, korrupció, szex: mielőtt megrémülsz, nem a napi rémhíradóból adunk előzetest, hanem a Miskolci Nemzeti Színház városmajori vendégjátékára hívunk, ahol a valóságot nyomokban tartalmazó, szórakoztató estének lehetsz tanúja.

Vannak filmek, amiket akkor is ismerünk, ha netán sosem láttuk őket. Az 1997-ben bemutatott A miniszter félrelép a rendszerváltás utáni évtized legsikeresebb magyar filmje volt: a hétszázezret alulról súroló fizetőnézőszám ma már elérhetetlen álom. Azt viszont talán kevesebben tudják, hogy a Koltai Róbert, Kern András és Dobó Kata főszereplésével taroló mozi alapja egy hét évvel korábban íródott angol színdarab, Ray Cooney Out of orderjének magyar körülményekre optimalizált változata volt.

Miniszteri hálószobatitkok

Fotó: Gálos Mihály Samu

A Miskolci Nemzeti Színház – jelenleg alighanem a legizgalmasabb színházi műhely a magyar vidéken – merész húzással Cooney eredeti darabjához tér vissza: nem a kilencvenes (de nem is a kétezerhúszas) évek Budapestje, hanem a kilencvenes évek Londonja a helyszín.

Amellett, hogy a másfajta politikai kultúráról is levonhat a magyar néző egy-két következtetést, nem is ez a lényeg, hanem a pikáns alapvetés: a kiéhezett miniszter az ellenzéknek dolgozó csinos titkárnőt csalogatja a Temze-parti szállodaszobába, ahol nem várt meglepetések várnak rájuk. A kínos helyzetbe keveredő politikusnak szerencsére rendelkezésére áll mindent megoldó szárnysegédje, aki rezzenéstelen arccal húzza ki a csávából főnökét. 

Miniszteri hálószobatitkok

Fotó: Gálos Mihály Samu

Simon Zoltán játssza a forrófejű minisztert, akit Czakó Julianna kikapós, manipulatív titkárnője csavar az ujjai köré. A sikerhez kell még a diszkrét mindentudó harmadik is: Fandl Ferenc vérbeli komédiás, érdemes figyelni minden szemvillanását.

Miniszteri hálószobatitkok

Fotó: Gálos Mihály Samu

Amennyiben egy könnyű, nyári vígjátékra akarsz jegyet váltani, ahol egy jó ritmus- és stílusérzékkel bíró rendező teret enged a komikus vénával rendelkező színészeknek, akkor a legjobb helyen jársz. Keszég László mindent tud a műfajról, és kapkodás nélkül, hibátlan tempírozással vezeti végig színészeit és nézőit a két és fél órás, egyre cifrább kanyarokat vevő őrületen.

Városmajori Szabadtéri Színpad

Ray Cooney: A miniszter félrelép (a Miskolci Nemzeti Színház előadása)

2023. augusztus 18. péntek 19:00

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top