nlc.hu
Sztárok

Barsi Judit tragikus élete

Apja végzett Hollywood magyar reménységével, Barsi Judittal

A magyar kivándorlók gyermekeként született Judit talán az álomgyár legfényesebb csillagai közé emelkedhetett volna, de más sors jutott neki.

Barsi Judit – vagy ahogy a stáblistákon szerepel: Judith Barsi – 1978-ban látta meg a napvilágot Los Angelesben, két magyar kivándorló, a vízvezetékszerelőként dolgozó Barsi József és a pincérnő Virovácz Mária gyermekeként. 5 és fél éves volt, amikor a San Fernando Valley jégpályán felfedezte őt egy ügynök. A kislány, aki akkoriban alig 3 év körülinek látszott, hamarosan szerepet kapott egy narancslé reklámfilmjében, amit aztán újabb és újabb felkérések követtek. 1984-től kezdve már tévésorozatokban is sorra kapta a szerepeket.

Édesanyja, aki egykor maga is szeretett volna színésznő lenni, mindenben támogatta a lányát, miközben arra is törekedett, hogy normális gyerekkort biztosítson a számára. Nem vette ki a az iskolából. Kizárólag a forgatások idején mulaszthatott, a szabadidejét pedig úgy tölthette, akár egy hétköznapi gyerek. A kislány karrierje mindeközben egyre fényesebben ívelt felfelé. A nyolcvanas évek második felében több mint 100 000 dollárt keresett évente. A bevételből a család többek között egy háromszobás házat is vásárolt Los Angeles West Hills városrészében. 

Judith Barsi

Judith Barsi (Fotó: IMDb)

Judit azért is nagy kedvence volt a rendezőknek, mert a koránál fiatalabbnak tűnt, akár 2-3 évvel ifjabb karaktereket is rábízhattak, miközben azonban a valós korának megfelelő érettséggel, összeszedettséggel dolgozott a forgatásokon. 

Apja azonban nem tudott örülni lánya sikereinek, sőt, féltékeny volt rá, miközben egyre inkább az alkohol rabjává vált. Rendszeresen bántalmazta feleségét és gyermekét fizikailag, illetve mentálisan is, többek között azzal fenyegetőzve, hogy megöli őket vagy rájuk gyújtja a házat. 

Mária 1986 decemberében segítséget kért a hatóságoktól, ám mivel a rendőrség nem látta bizonyítottnak a bántalmazást, a vádemelést megszüntették. Az erőszak azonban folytatódott. A korábban életvidám és kiegyensúlyozott Judit az átélt szörnyűségek hatására kényszerbeteg lett. Hirtelen hízni kezdett, kitépkedte a szemöldökét és a szempilláit, sőt még a macskája bajszát is. 1988 májusában ügynöke, Ruth Hansen előtt összeomlott. Ekkor gyermekpszichológushoz vitték, aki súlyos fizikai és érzelmi bántalmazást azonosított, és jelentést tett a gyermekvédelmi szolgálatnál. 

Az ügyben nyomozás indult, ám azt le is zárták, miután Mária biztosította a hatóságokat arról, hogy beadja a válókeresetet, és lányával külön lakásba költöznek. Az asszony azonban halogatta, hogy valóban megtegye ezeket a lépéseket, mivel attól tartott, hogy elveszíthetik a családi házat és a vagyont.

Judith Barsi

A Growing Pains című tévésorozatban (Fotó: ABC Photo Archives/ABC via Getty Images)

1988. július 25-én Judith a Hanna Barbera egy készülő rajzfilmsorozatának meghallgatására volt hivatalos, oda azonban már soha nem érkezett meg. A kora reggeli órákban apja besurrant a hálószobájába és fejbe lőtte az alvó kislányt. Mária meghallotta a lövést és lánya szobája felé rohant, azonban a folyosón a férje őt is agyonlőtte.

József az ezt követő két napot a házban töltötte felesége és gyermeke holttestével. Július 27-én reggel mindkét holttestet leöntötte benzinnel, majd felgyújtotta a házat. Ezután bement a garázsba, és saját magával is végzett. 

Juditot és édesanyját közös sírban helyezték örök nyugalomra a Hollywood Hills-i Forest Lawn temetőben. Végső nyughelyük egészen 2004-ig jelöletlen maradt, mígnem a rajongók síremléket állíttattak nekik.

Hollywood egykori magyar reménysége még mindig csak 46 éves lenne. 

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top