nlc.hu
Sztárok

Elhunyt Piper Laurie, a Twin Peaks sztárja

Végelgyengülésben hunyt el a Twin Peaks és a Tövismadarak sztárja

Piper Laurie-t 91 éves korában, otthonában érte a halál.

Piper Laurie-t a magyar közönség leginkább a Carrie című híres Stephen King-adaptációból ismerheti, ahol a címszereplő vallási fanatikus édesanyját alakította, de legendás volt a Twin Peaks című sorozatban játszott szerepe is, ahol az ördögi vállalkozót és intrikust, Catherine Martellt alakította meggyőzően. Megfordult a hazai televízióban óriási sikerrel játszott Tövismadarak című sorozatban is.

Carrie

Piper Laurie és Sissy Spacek a Carrie című filmben (fotó: Profimédia)

A halálhírét bejelentő ügynöke szerint pompás tehetség és nagyszerű ember volt – írja a brit Guardian. A színésznő Rosetta Jacobs néven látta meg a napvilágot, de ahogy fiatalon szerződött a Universal stúdióval, ők rögtön kérték a névváltoztatásra, és Piper Laurie-ra keresztelték át, amivel ugyan nehezen barátkozott meg, de végül a haláláig használt. A stúdió az egyik legselymesebb bőrű ifjú színésznőként próbálta őt pozicionálni, még azt is elhíresztelték róla, hogy tejben fürdik.

Ugyan a hatvanas években Oscarra jelölték, miután Paul Newman partnerét játszotta A svindler című filmben, a jó szerepek elkerülték. Pár évre vissza is vonult Hollywoodból, hogy aztán a hetvenes években a Carrie című szenzációs horrorban térjen vissza: az ördögi édesanya szerepéért újabb Oscar-jelölést kapott. Egy évtizeddel később az Egy kisebb Isten gyermekeiért újabb Oscar-jelölés jött házhoz. A Twin Peaks című sorozatért Golden Globe-díjat kapott, a Vészhelyzetben George Clooney édesanyját játszotta, de megfordult a Will & Grace és a Frasier című sorozatokban is. Utoljára 2018-ban állt kamerák elé.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top