nlc.hu
Sztárok
Galambos Erzsi pályája

Egy legendás művész pillanatai – Fotók Galambos Erzsi életéből

A musical műfajának egyik első hazai előadója volt.

Ahogy már megírtuk, életének 92. évében elhunyt Galambos Erzsi. Rendkívül sokoldalú művész volt, táncos, énekes és prózai szerepekben egyaránt kiváló volt, sőt koreográfusként is bemutatkozott. Azt tartotta feladatának, hogy a rivaldafényben azt nyújtsa, amit a közönség elvár tőle, és legszívesebben azt hallgatta, amikor neki tapsolnak. Háromszor házasodott. Eszter nevű lánya, aki Petrovics Emil zeneszerzővel kötött frigyéből született, tévérendező lett.

Esztergályos Cecília megtört a hír hallatán

A két színésznő utoljára néhány hónapja találkozott, amikor kedélyesen viccelődtek egymással.

„Mindent legyőzött, úgyhogy én az utolsó pillanatig bizakodtam, tegnap még hívtam őt telefonon, csak át volt irányítva. A családját pedig nem akartam zavarni”nyilatkozta a Story.hu-nak Esztergályos Cecília, majd így folytatta. 

„Együtt öltöztünk sok éven keresztül, egyívásúak voltunk. Nagyon régről ismerjük egymást. Rengeteget köszönhetek neki. Szakmailag és emberileg is nagyra tartom őt” – mondta összetörve a színésznő. 

Galambos Erzsi, Esztergályos Cecília

Galambos Erzsi és Esztergályos Cecília hosszú évek óta barátnők voltak (Fotó: Olajos Piroska)

A csúcsok csúcsa

Galambos Erzsi 1931. december 5-én született Budapesten. Édesapja a híres Arizona mulatóban volt portás, amely az Operettszínházzal szemben működött, anyja az Operettszínházban dolgozott jegyszedőként. Kislányként bejáratos volt mindkét népszerű intézménybe, iskolai leckéit is az Operettben írta. Már négyévesen elhatározta, hogy ő is primadonna vagy szubrett lesz, játszott Lakner Bácsi Gyermekszínházában, nyolc évig balettozott is. Elvégezte az Országos Színészegyesület Színészképző iskoláját, főiskolásként Bajor Gizi mellett statisztált. Később Somlay Artúrtól Básti Lajoson át Latabár Kálmánig és Honthy Hannáig a század legnagyobbjaival lépett fel.

1955-ben a Miskolci Nemzeti Színházhoz, majd 1958-ban a kecskeméti Katona József Színházhoz szerződött. 1962-ben került Budapestre, a mai Thália Színház helyén működő Petőfi Színházhoz. Két évvel később valóra vált nagy álma: az Operettszínház tagja lett. A Nagymező utcában csaknem két évtizedig az első számú sztárok egyike volt.

Galambos Erzsi és Zenthe Ferenc

Galambos Erzsi és Zenthe Ferenc (Fotó: Archívum Meglepetés)

1983-ban átszerződött a József Attila Színházhoz, amelynek örökös tagja lett. A József Attila színház társulata 2021-ben 90. születésnapján gálaműsorral köszöntötte, utoljára tavaly, 2022. szeptember 9-én lépett színpadra a Mici néni két élete című darabban, amelyben Esztergályos Cecíliával és Bodrogi Gyulával játszott együtt.

Legnagyobb sikereit modern zenés darabok főszerepeiben aratta: volt Eliza (Loewe: My Fair Lady), Dulcinea (Leigh-Wassermann: La Mancha lovagja), Anita (Bernstein: West Side Story), Kocsma Jenny (Brecht-Weil: Koldusopera). Ő maga legemlékezetesebb szerepének Georg Kreisler Lola Blau című zenés monodrámáját tartotta. Filmen és tévéfilmekben is foglalkoztatták, játszott a Rákóczi hadnagya, a Csendes otthon, az Özvegy menyasszonyok, A gyilkos a házban van, A canterville-i kísértet, valamint a Szerelem első vérig című alkotásokban.

Íme pár fotó Galambos Erzsi életéről

Galambos Erzsi
Megnézem
Összes kép (17)

Díjai

Galambos Erzsi művészi munkáját számos kitüntetéssel ismerték el: 1968-ban Jászai Mari-díjat vehetett át, 1973-ban lett érdemes művész, 1981-ben kiváló művész. 1993-ban Déryné-díjat kapott, 1998 óta volt a Halhatatlanok Társaságának örökös tagja. A Kossuth-díjat 2002-ben kapta meg. 2013-ban József Attila-gyűrűvel, 2016-ban Kaló Flórián-díjjal tüntették ki. 2020-ban Sztankay István- és Emberi Hang díjat kapott, és a 13. kerület díszpolgárává választották.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top