nlc.hu
Sztárok

Csomós Mari halála

Meghalt Csomós Mari, 80 éves volt a Nemzet Színésze

Pályája során szinte minden elismerést elnyert.

Meghalt Csomós Mari tette közzé a gyászhírt a Radnóti Miklós Színház. A Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja 80 éves volt.

Csomós Mari - MTI Fotó: Kallos Bea

Csomós Mari – MTI Fotó: Kallos Bea

“Megrendülve és fájó szívvel tudatjuk, hogy Csomós Mari, a Radnóti Színház tagja és a Nemzet színésze ma csendben, hosszú betegség után elhunyt. Ma este Futótűz van. Hát… ezt a napot választotta a távozásra. Ebben az előadásban lépett utoljára színpadra a nagymama, Nazira szerepében. Ma mindannyian máshogy játszunk majd, ott leszel velünk nehéz szívünkben a színpadon, és ott maradsz a lelkünkben örökre. Született művész és színésznő volt, még nem tudjuk, mit kezdünk e tátongó hiánnyal”olvasható a teátrum oldalán.

Csomós Mari 1965-ben diplomázott a Színművészeti Főiskolán, ezt követően először a veszprémi Petőfi Színházhoz, majd a kecskeméti Katona József Színházhoz, utána pedig a Szolnoki Szigligeti Színházhoz szerződött. 1978-tól a Nemzeti Színházban játszott, egészen 1983-ig, ekkor csatlakozott a Katona József Színház alapító tagjaihoz. 1994-től már az Új Színházban játszott, 1997-től pedig a Radnóti Miklós Színház tagja volt.

Nazira monológja a Radnóti Színház Futótűz című előadásából, a felvétel 2021-ben készült:

Minden szerepemben van belőlem valami. Azt hiszem, kívülről nézve, én egy szomorú bohóc vagyok. De nagyon szeretek vígjátékot is játszani. S ilyenkor rendszerint rám szoktak csodálkozni” – vallotta be egy 2007-es interjúban, amiben arról is beszélt, mennyit lehet tanulni a szerepekből. “Nagyon sokat! És egy szerep sokat is ad! Van úgy, hogy elolvasok egy darabot, s elkezdem dédelgetni. Leülök elé, nézegetem, aláhúzogatom a szerepem, és bizony a példány egy idő után kissé elhasználttá válik. Van olyan is, amikor egy feladat kevésbé érint meg, vagy nem érzem, nincs kedvem hozzá. Akkor valahogy nem akaródzik, s halogatom, hogy majd holnap, majd utána. Ilyenkor keresek benne valamit, amiért szerethetem”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top