Fotók a friss házas Szervét Tiborról – „Van bennem egy alapvető csibész”

S.D.V. | 2023. December 02.
A Jászai Mari-díjas színész, színházi rendező, és érdemes művész elképesztő karriert tudhat a háta mögött.

Szervét Tibor Cegléden született 1958. március 1-jén. A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán doktorált, 1982-ben. 1984-ben felvételt nyert a Színművészeti Főiskola színész szakára, ahol mesterei Kerényi Imre, Huszti Péter és Ruszt József voltak. 1988-ban a Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződött, majd 1989-ben egyik alapító tagja volt a Ruszt József vezette Független Színpadnak. 2014-től a Thália Színház művésze. Számos művészeti- és közönségdíj kitüntetettje, a magyar színházi élet egyik kitűnő alakja. A napokban azzal került a nyilvánosság célkeresztjébe, hogy kiderült, házas ember: teljes titokban, nélkülözve minden felhajtást hivatalosan is összekötötte az életét Stefanovics Angélával.

Számos hazai filmben is feltűnt: ő volt a Valami Amerika Alex Brubeck producere, a Magyar vándor Huba vezére, valamint az Apacsok film tartótisztje. Láthattuk a Csak színház és más semmi című sorozatban is, valamint a Nyugati nyaralás, vagy A helység kalapácsa című alkotásokban.

Szervét Tibor (Fotó: Olajos Piroska)

„Egyébként meg van bennem egy alapvető csibész. A joker. A jolly joker. A vidám viccelő, aki boldogan belebújik bármilyen szerepbe. Nem tervezem, hogy elhagyom a színházat, amíg szükség van rám, örömmel játszom”nyilatkozta korábban magáról Szervét Tibor.

De vajon mennyire kritikus, akár önmagával szemben is?

„Több évtizedet töltöttem azzal, hogy kíméletlen véleményt mondtam mindenről, azzal a szent meggyőződéssel, hogy én annyira okos vagyok, hogy mindenről tudom a frankót, és a világ az így van, meg úgy van. Ám a világot egyrészt nem érdekelte az én véleményem, másrészt jó párszor bebizonyosodott, hogy tévesen, rosszul, igazságtalanul látom a dolgokat. Ezért aztán egy ideje igyekszem a mellékneveket elhagyni. Vagyis nem minősíteni. Még az automatikus plusz, vagy mínusz előjelet se adni eseményeknek, élményeknek, embereknek, történéseknek. Persze a minősítés zsigeri, mindnyájan reflex-szerűen tesszük. Pedig annyiféle nézőpont létezik, akkor hogy mondhatom én, hogy valami/valaki ilyen, vagy olyan. Van az a szép történet, hogy a paraszt talál egy lovat. Összefut a falu, hogy milyen szép ló, milyen szerencsés, hogy találta, mire a paraszt azt mondja: majd meglátjuk. Másnap a fia próbálja megülni, a ló ledobja, összetöri mindenét. Jönnek a szomszédok, hogy mekkora nagy bajt okozott a ló, mire az ember megint csak azt válaszolja: majd meglátjuk. Harmadnap megjelennek a faluban a toborzók és csak a paraszt fiát nem sorozzák be, mert annak törött mindene… Tehát ilyen bonyolult a világ és ezt így hatvanegynéhány évesen már tök jó látni. Szóval megpróbálom nem nagyon a befolyásom alá vonni az eseményeket” – mondta egy korábbi beszélgetés során a színész. 

Nézzünk pár képet Szervét Tibor múltjából

Szervét Tibor (14)

Ónódi Eszter, Hernádi Judit, Koltai Róbert, Kováts Adél, Tóth Sándor, Almási Sándor, Szervét Tibor, Szávai Viktória, Fekete Ernő, és Stohl András 2002-ben. (Fotó: Fábián Olga)

Szervét Tibor (13)

Beau Monde díjátadó (2002). (Fotó: Archívum Story-Best)

Szervét Tibor (12)

(Fotó: Mohos Angéla)

Szervét Tibor (11)

Az Egy rém rendes család Budapesten magyar szituációs vígjáték televíziósorozat felvétele. (Fotó: Nagy Zoltán)

Szervét Tibor (10)

(Fotó: Nagy Zoltán)

Szervét Tibor (9)

Az Áll az alku népszerű TV2-es műsor hazai sztárokkal búcsúztatta az Óévet 2006-ban. (Fotó: Szabolcs László)

Szervét Tibor (8)

(Fotó: Szebeni-Szabó Róbert)

Szervét Tibor (7)

Képek a Nemzeti vágta nyilvános sorsolásáról. A képen látható: Geszti Péter, Fábry Sándor, Pintér Tibor, Szervét Tibor, Hajdú István Steve és Stohl András 2008-ban. (Fotó: Ványi Ákos)

Szervét Tibor (5)

Visegrádon, a Vár mellett található Salamon toronyban különleges lovagi tornára került sor: a Madách Színház 2009. szeptemberi bemutatójának, Monty Python SPAMALOT című musicaljének szereplői – Arthur király és a Kerekasztal lovagjai - vívnak a Szent György lovagrend tagjaival., (Fotó: Tóth Beáta)

Szervét Tibor (4)

(Fotó: Tóth Beáta)

Szervét Tibor (3)

Neil Simon: Furcsa pár című vígjátéka a Madách Színházban Gálvölgyi János és Szervét Tibor főszereplésével. (Fotó: Vörös Szilárd)

Szervét Tibor (2)

(Fotó: Vörös Szilárd)

Szervét Tibor (1)

A kép a 2007. március 7-én megjelenő Nők Lapja címlap fotózásán készült. (Fotó: x Archívum Nők Lapja)

Szervét Tibor (20)

Mary Poppins 200. előadás a Madách Színházban. (Fotó: Olajos Piroska)

Szervét Tibor (18)

(Fotó: Olajos Piroska)

Szervét Tibor (17)

Kossuth-díja alkalmából, A Virágot Algernonnak előadása után köszöntötték kollégái Benedek Miklóst a Játékszínben. (Fotó: Nagy Zoltán)

Szervét Tibor (16)

A Valami Amerika 3 című magyar film bemutatója. (Fotó: Birton Szabolcs)

Szervét Tibor (15)

400. előadását ünnepli a Mary Poppins a Madách Színházban. (Fotó: Olajos Piroska)

Exit mobile version