10 fotó Pogány Judit legendás életéről

S.D.V. | 2023. December 15.
Vuk, Bogyó és Babóca, Sose halunk meg, Csinibaba - csak pár klasszikus, amelyet Pogány Judit nélkül nem tudunk elképzelni.

Az 1944. szeptember 10-én született Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, Pogány Judit évtizedek óta a magyar színházi és filmes világ egyik legismertebb, és legszeretettebb alakja. Kevesen tudják, de évekkel ezelőtt mérnök, csillagász és erdész akart lenni, sőt, még nevelőnői és állatkerti gondozói karrier is felmerült lehetséges jövőként.

Pogány Judit (Fotó: Archívum Story-Best)

Végül azonban a színpad mellett döntött, így pedig sok csodás percet adott a közönségnek. Nézzünk pár képet Pogány Juditról, akit ma a Nemzet Színészének választottak a november 18-án elhunyt Csomós Mari helyére.

Pogány Judit (10)

Pályafutását segédszínészként a kaposvári Csiky Gergely Színházban kezdte. (Fotó: Archívum Nők Lapja)

Pogány Judit (9)

1978-tól két évig tagja volt a Nemzeti Színháznak. (Fotó: Steindl Gabriella)

Pogány Judit (8)

2004-ben az Örkény Színházhoz szerződött, aminek azóta is a tagja. (Fotó: Archívum Story-Best)

Pogány Judit (7)

(Fotó: Kallus György)

Pogány Judit (5)

A Hippolyt című magyar vígjáték forgatása. (Fotó: Archívum Story-Best)

Pogány Judit (4)

Hatalmas bohócgyűjteménye van. (Fotó: Steindl Gabriella)

Pogány Judit (3)

Imádja az állatokat. (Fotó: Máté Tamás

Pogány Judit (2)

Az 1998-as Zimmer Feri folytatásának forgatásán. (Fotó: Gálos Mihály Samu)

Pogány Judit (1)

Epizódfotó a Keresztanyu című, az RTL Klubon futó sorozatból. (Fotó: RTL)

Korábban így nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy elégedett-e a színészi karrierjével. 

„Ez bonyolultabb. Szerintem a színészi hivatásnál nincs olyan, hogy valaki konkrétan elégedett. Azt szoktuk mondani, akkor inkább már abba kéne hagynom a pályát. A sok-sok díj után az ember érezhetné azt, hogy már semmit sem akar bebizonyítani. De én pont a mostani évad végén játszhattam egy olyan szerepet, amire már igazán nem számíthattam: a színművészeti egyetem egyik vizsgaelőadásában Esterházy Péter csodálatos szövegeit mondhattam, és kiderült számomra, hogy még mindig van bizonyítanivalóm. Nagyon büszke vagyok erre az előadásra! Visszatérve a díjakra, érdekes érzés volt számomra, hogy a nálam tíz-tizenöt évvel fiatalabb kollégáim, volt kaposváriak, már sok évvel azelőtt megkapták a Kossuth-díjat, mint én. Először nem értettem, hogy mi a baj velem. Aztán rájöttem, ha valaki szabadúszó, és nincs mögötte társulat, nem nagyon akad, aki támogassa. Tizenöt éve szerződtem az Örkénybe, ahol már a negyedik évadomban felterjesztett Mácsai Pál, és meg is kaptam a díjat” – mondta el Pogány Judit a 168 órának. 

Exit mobile version