nlc.hu
Sztárok

Pogány Judit akkor és most

45 évvel ezelőtti fotót mutatunk Pogány Juditról

Így festett fiatal színművészként Pogány Judit.

Pogány Judit 8 és fél éves korában elveszítette édesapját, Pogány Gyulát, ekkor édesanyja már súlyos beteg volt. Testvérével együtt gyámszülőkhöz került Budapestre, akik kitaníttatták.

A színésznőt pici gyerekkora óta vonzódott a színház, a versek világához, a Békéscsabán eltöltött középiskolás évei alatt számtalan helyi és országos szavalóversenyen sikerrel indult.

Pogány Judit akkor és most

Pogány Judit fiatal színművészként (Fotó: Farkas Tamás/MTI)

Gyerekkori traumák sokasága

Pogány Juditnak nem volt könnyű gyerekkora. Később aztán ez olyan mély sebeket ejtett rajta, hogy éveken át nem tudta feldolgozni.

„Amikor Pestre kerültem, egy vidéki kislány voltam abban a fővárosi iskolában, zúdultak rám a gyerekek. Mélyült a szorongás. Harmadik emeleti lakásban laktunk, és engem mindig izgatott, hogy onnan ki lehetne ugrani. Állandóan az öngyilkosság gondolata foglalkoztatott. (…) Meg nem tettem, de úgy éreztem, minden elrendeződne. Rettenetes, megalázó helyzeteket éltem meg… Úgy nem hagyhatok itt egy gyereket, hogy az anyukája öngyilkos lett. Azon kaptam magam, hogy egy selyemzsinórra gondolok, hogy egy pillanatig se szenvedjen a gyerek. Akasztásra gondoltam – vallotta be korábban a színésznő.

Pogány Judit akkor és most

Pogány Judit 1987-ben a Zuhanás közben című magyar film egyik jelenetében (Fotó: MTI)

1994 óta szabadfoglalkozású, elsősorban az Örkény István Színházban és a József Attila Színházban lép fel. Vendégként többször fellépett a budapesti Katona József Színházban is.

Hatalmas – közel 500 darabos – bohócgyűjteménye van. Hitvallása szerint azért vonzódik a bohócokhoz, mert a játék, az öröm és egyben a szomorúság megtestesítői, akár a színészek.

Pogány Judit akkor és most

Fotó: Schumy Csaba/solwee

Szakítottak, de nem váltak el Koltai Róberttel

Pogány Judit és Koltai Róbert harmincöt év után szakítottak, még 2009-ben, de nem váltak el. Egy gyermekük született P. Koltai Gábor.

„Nem élek otthon, de nem váltunk el. Van, ami összetart. Nyilván, akik az embernek fontosak bármiért, akitől kapott, akihez köti valami az életben, azt nem tudja és nem is akarja elfelejteni, csak közben megy az élet, mindenféle történik.  Az unokák összekötnek” – árulta el korábban a Borsnak Koltai Róbert.

(Nyitókép: Sajtóklub)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top