nlc.hu
Sztárok

Pogány Judit akkor és most

Pogány Judit eredetileg egészen más pályára készült

Bár egy nő koráról nem illik beszélni, Pogány Judit ma ünnepli a 79. születésnapját.

Pogány Judit 1944. szeptember 10-én született, és bár nem indult zökkenőmentesen a pályája, igazán emlékezetes alakításokat köszönhetünk neki.

A fent említett filmszerepek mellett számos karakter bőrébe bújhatott a kamerák előtt, de természetesen színházi játékát sem szabad elfelejteni. Munkájával Kossuth- és Jászai Mari-díjat is kiérdemelt.

Pogány Judit

Fotó: Fotocentrál – Filkasz József

Nem vették fel elsőre

Ahogy a Kaposváron született színésznő elmondta, hiába vonzotta mindig is a szereplés, olyan foglalkozásokra vágyott, mint a mérnök, a csillagász, az erdész, a nevelőnő vagy az állatkerti gondozó. Természetesen ezekkel a szakmákkal sincs semmi gond, sőt az is biztos, hogy Pogány Judit bármelyikben megállta volna a helyét, mégis azt mondjuk, hogy egyhangúbb lenne nélküle a hazai filmes és színházi világ.

Az érettségi után felvételizett ugyan az akkori Színművészeti Főiskolára, de az első forduló után kiesett a rostán. Bár akkor bántotta a kudarc, utólag azt mondja, nincs mit csodálkozni azon, hogy így történt. Visszatért Kaposvárra és egy helyi színjátszókörben kezdte bontogatni a szárnyait, miközben adminisztrátorként kereste a kenyerét. 

Ezzel a színjátszókörrel az 1965-ös Ki mit tud?-on is fellépett, játékára pedig felfigyeltek a közönségben ülő színházi emberek: meghívást kapott a Csiky Gergely Színház egyik készülő darabjának meghallgatására, ami olyan jól sikerült, hogy segédszínészi állást ajánlottak neki. Ő ezt örömmel elfogadta, tehetsége pedig innen megállíthatatlanul utat tört magának. Itt azt is megnézheted, hogy festett kezdő színészként!

Pogány Judit
Megnézem
Összes kép (6)

Nyitókép: Fotocentral.hu – Steindl Gabriella

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top