nlc.hu
Sztárok

Vivien Leigh tragikus élete

Mély depressziója idején a nevét sem tudta megmondani Vivien Leigh

110 éve született Vivien Leigh, korának egyik legfényesebben ragyogó filmcsillaga, akinek reflektorfényen kívüli élete egy cseppet sem volt irigylésre méltó.

Az Elfújta a szél női főszereplője, a Scarlett O’Harát alakító Vivien Leigh 1913. november 5-én látta meg a napvilágot, Vivian Mary Hartley-ként.

26 évesen igazi filmcsillaggá avanzsált nagyszerű alakításának köszönhetően: játéka az Elfújta a szélben olyan brilliánsra sikeredett, hogy a legjobb színésznő kategóriában még egy Oscar-díjat is bezsebelhetett.

Vivien Leigh az Elfújta a szélben

Vivien Leigh és Clark Gable az Elfújta a szélben (Fotó: Getty Images – Bettmann)

Viharok tomboltak a lelkében

Scarlett O’Hara mellett másik (de nem korántsem egyetlen!) legendás szerepe volt még Blanche DuBois megformálása A vágy villamosa című produkcióban. Az általa eljátszott, lelkileg labilis karakter nagyon hasonlított a hányatott sorsú színésznő valódi személyiségére. Akik csak felszínesen ismerték, nem is sejtették, milyen nehéz sorsa volt Viviennek, akiben óriási belső viharok dúltak.

Azzal, hogy mennyire tehetséges, ő maga is tisztában volt: még közelében sem járt a világot jelentő deszkáknak, amikor kislányként azt mondta osztálytársainak, hogy egy napon igazi híresség válik majd belőle. Akkor még születési nevét használta, azt, ahogyan a világ megismerte csak később alkotta meg. A Vivian-ben e-re cserélte az a-t, vezetékneveként pedig első férje, az ügyvédként dolgozó Leigh Holman keresztnevét választotta. A párnak egy kislánya is született, akinek a Suzanne nevet választották.

Vivien Leigh és második férje, Laurence Olivier

Vivien Leigh és második férje, Laurence Olivier (Fotó: Getty Images – Bettmann)

Nem a férje volt az igaz szerelme

Vivien megpróbáltatásaihoz nagyban hozzájárult az is, hogy szerelmi élete tele volt bonyodalmakkal. A szívét valójában nem ügyvéd férje, hanem a színészként ismertté vált Laurence Olivier rabolta el, aki nemcsak gazdag és sikeres, hanem házas is volt. Kapcsolatukat éppen ezért titokban kellett tartani, ami miatt mindketten nagyon sokat szenvedtek, 1940-ben azonban hivatalosan is összeköthették az életüket.

Úgy tűnt, hogy a frissen házasodott és az Elfújta a széllel igazi világhírre szert tett színésznő élete egyik legragyogóbb időszakát éli, ez azonban csak a látszat volt. Azzal, hogy milliók rajongtak érte és hatalmas érdeklődés övezte, egyszerűen nem tudott mit kezdeni a smaragdzöld szemű, hófehér bőrű filmcsillag, és lelkileg teljesen összeomlott. 

Vivien bipoláris zavarban szenvedett, vagyis az euforikus időszakait igazi lelki mélyrepülések követték, sőt sokan nimfománnak is tartották. Gyakran voltak közönséges megnyilvánulásai és dührohamai, ilyenkor könnyen elvetette a sulykot.

– írták róla már a ’40-es években is, kiemelve, hogy nemcsak a környezetének volt őt nehéz elviselni, hanem saját magának is igazi terhet jelentett a lelki hullámvasút.

Vivien Leigh és Marlon Brando 1951-ben

Vivien Leigh és Marlon Brando 1951-ben (Fotó: Getty Images – Silver Screen Collection)

Ennél is volt lejjebb

Az igazi mélypontot az hozta el az életében, hogy 1944-ben, a Kleopátra című film próbáján elesett, és az ütés következtében elveszítette a szíve alatt hordott magzatot. A korábbinál sokkal mélyebb depresszióba esett, bipoláris zavara az addiginál is végletesebbé vált, bánatát pedig alkoholba próbálta fojtani. Az akkoriban hatásosnak tartott elektrosokk-kezelésnek vetették alá, ez azonban nemcsak nem hozta meg a várt eredményt, hanem maradandó károsodást okozott a gyönyörű színésznő halántékán.

Kicsivel több mint öt évvel később újabb lehetőséget kapott a visszatérésre a filmes világba: megkapta Blanche DuBois szerepét A vágy villamosában, amit olyan átéléssel játszott el Marlon Brando mellett, hogy megkapta érte második Oscar-szobrát. Újjászületése azonban egyben karrierje végét is jelentette: nem sokkal a film elkészülte után Vivien bekerült egy pszichiátriai klinikára, ahol az orvosok borzalmas állapotban kezdték kezelni. Mint mesélték, amikor azt kérdezték, meg tudja-e mondani a nevét, magából kikelve, teljes meggyőződéssel azt válaszolta, hogy Blanche DuBois-nak hívják.

A színésznő 53 évesen, egy félrekezelt tuberkulózis miatt veszítette életét 1967-ben.

Nyitókép: Getty Images – Bettmann

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top