„25 felett már értéktelen vagy” – Híres nők, akik felszólaltak az ageizmus ellen

nlc | 2023. December 24.
Az ageizmus, azaz az életkor szerinti diszkrimináció nagyon komoly probléma Hollywoodban, ami elsősorban a színésznőket érinti.

A Geena Davis által alapított, a média genderábázolását kutató intézmény statisztikája szerint a vásznon ábrázolt karakterek 20 százalékát adják ki az 50 év feletti szerepek. Csakhogy ezeknek csupán a NEGYEDE nő. Ami azt jelenti, hogy az 50 év feletti nők összesen egy hangyafülnyi, 5 százalékát teszik ki a filmekben és sorozatokban látható karaktereknek.

Ez egy nagyon látványos manifesztálódása az ageizmus, azaz a kor szerinti hátrányos megkülönböztetés jelenségének, amit tehát elsősorban a színésznők érzékelnek. Ők azonban nem hajlandók ezt csendben viselni. Az alábbiakban csak néhány olyan híres nőt mutatunk, akik felszólaltak már az ageizmus ellen.

Maggie Gyllenhaal nlc

Maggie Gyllenhaal egyszer felidézte, hogy 37 évesen túl öregnek tartotta őt egy producer, aki egy 55 éves férfi szerelmének szerepére válogatott színésznőket. Maggie szerint ez a jelenség a legkiábrándítóbb dolog Hollywooddal kapcsolatban. (Fotó: Michael Tran / AFP)

Olivia Wilde nlc

Olivia Wilde szerint szótárt kellene készíteni arról, mire gondolnak valójában, amikor visszajeleznek a castingosok egy-egy meghallgatás után. A színésznő ugyanis megkapta, hogy túl szofisztikált Naomi szerepéhez A Wall Street farkasában. Később megtudta, hogy 28 éves létére (a 39 éves Leonardo DiCaprio mellé) túl öregnek tartották. (Fotó: Michael Tran / AFP)

Anne Hathaway nlc

Anne Hathaway a másik oldalról is ismeri a jelenséget: „Amikor fiatalabb voltam, az ötvenes éveikben járó nőknek szánt szerepeket is megkaptam. Most meg, a harmincas éveimben csak nézek, hogy miért egy 24 éves kapott meg egy szerepet helyettem.” (Fotó: ANGELA WEISS / AFP)

Emma Thompson nlc

„Amikor 35 éves voltam, azt mondtam, hogy exhumálni kellene a férfit, aki a páromat játszaná a filmekben” – mondta Emma Thompson egy interjúban. Egy évvel később szó szerint harcolnia kellett azért, hogy az akkor 35 éves Hugh Grant mellett eljátszhassa Elinor szerepét az Értelem és érzelemben. Ezért később számos díjat bezsebelt. (Fotó: ISABEL INFANTES / AFP)

Elizabeth Banks nlc

Elizabeth Banks is megtapasztalta, hogy olyan nincs, hogy a nő egy kicsivel is idősebb legyen a férfi partnerénél. Ezért nem kapta meg Mary Jane Watson szerepét a Pókemberben: ő 28 éves volt, Toby Maguire pedig 26. (Photo by Michael TRAN / AFP)

Cameron Diaz nlc

Cameron Diaz 40 évesen hagyta ott Hollywoodot (bár hamarosan visszatér!), nem véletlenül. „Nem voltam már 25 éves, és ezt mindenki tudta. Onnantól értéktelenné váltam. Kegyetlen dolog ez, amit a társadalom a nőkkel tesz. Azt mondja nekik, hogy elbuktak valamiben, ami teljesen természetes és normális” – mondta. (Fotó: Theo Wargo / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

Liv Tyler nlc

Liv Tyler 38 éves korában azt mondta, hogy Hollywoodban a nőket másodosztályú polgároknak tartják. Amit a saját bőrén is tapasztalt: annyi idősen már csak feleség és barátnő szerepek jutottak volna neki, az érdekesebb karaktereket megkapták a fiatal színésznők. (Fotó: Michael Tran / AFP)

Nicole Kidman nlc

Nicole Kidman úgy érzi, hogy azért van remény. „20 évvel ezelőtt ebben az életszakaszban már egészen elhanyagoltak minket. De a 40 év feletti sorozat- és filmsztárok mostanra bebizonyították, hogy igenis van hatalmuk” – mondta. (Fotó: Jason Kempin / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

via

Exit mobile version